Slovenië ontwikkelt zich snel: Een paradijs voor imkers

Welkom in Slovenië, ook bekend als de Republiek Slovenië. Met iets meer dan twee miljoen inwoners is het een klein land in Centraal-Europa.

Slovenië ontwikkelt zich snel: Een paradijs voor imkers
Het land Slovenië, waar bijenteelt een manier van leven is, breidt zich snel uit. Foto door Francisco Ghisletti / Unsplash

Slovenië staat bekend om zijn prachtige landschappen en meren, maar ook om de 220 meter lange Solkanbrug, die gemaakt is van 4533 stenen blokken en een stenen boog heeft. Het is ook de langste stenen boogspoorbrug ter wereld. Minder bekend is het feit dat het nationale grondgebied van Slovenië de vorm heeft van een kip. Het is iets waar de Slovenen veel over praten. En als je naar een kaart van het land kijkt, kun je niet anders dan de gelijkenis zien.

Slovenië heeft een van de grootste populaties bruine beren van Europa, nog zo'n interessant feit. Als whale-watching trips populair zijn over de hele wereld, kan men beer-watching trips maken in de bossen van Slovenië. En het is logisch dat er bijen zijn waar beren zijn. Slovenië wordt niet voor niets het "hart en de ziel van de bijenteelt" in Europa genoemd. En het houden van bijen is een zeer belangrijk onderdeel van de cultuur en geschiedenis van Slovenië. In Slovenië houdt één op de 200 mensen bijen.

Slovenië staat bekend als een land dat snel is gegroeid en zijn eigen succesverhaal kent. Aan het begin van de overgangsperiode was het het meest welvarende land in het gebied dat socialistisch was geweest. Hoewel er economische crises zijn geweest, heeft het deze positie kunnen behouden.

De geschiedenis van het kleine land sinds zijn onafhankelijkheid staat bol van de primeurs. Het was het eerste land in Zuidoost-Europa dat toetrad tot de Europese Unie. Het was ook het eerste land van de "nieuwe Europese Unie" dat toetrad tot de eurozone. Het was ook het eerste land in de regio dat bij de Wereldbank overstapte van lener naar donor. Het doet het ook beter dan de rest van de regio, of is in ieder geval een van de beste, als het gaat om de meeste maatstaven voor menselijke ontwikkeling.

De bossen van Slovenië zijn een geweldige plek om naar beren te kijken.
De bossen van Slovenië zijn een geweldige plek om naar beren te kijken. Foto door Alex Azabache / Unsplash

De overgang van een planeconomie naar een markteconomie in Slovenië tijdens de Koude Oorlog

Slovenië heeft een goede start gemaakt met het overgangsproces vanwege dingen die in het verleden zijn gebeurd. Een groot deel van het latere Joegoslavië maakte honderden jaren lang deel uit van het Ottomaanse Rijk. Slovenië, Oostenrijk, Tsjechië en het grootste deel van Midden-Europa maakten honderden jaren deel uit van het Habsburgse Rijk.

Na de Tweede Wereldoorlog kwam Joegoslavië onder socialistisch bewind, net als de rest van Midden-, Zuidoost- en Oost-Europa. Maar nadat de Joegoslavische leider Josip Broz Tito zich had losgemaakt van Moskou, werd Joegoslavië een van de belangrijkste niet-gebonden landen tijdens de Koude Oorlog. Dit gaf de federatie de vrijheid om een economisch beleid te voeren, zoals het nationaliseren van grote bedrijven en het zelfstandig laten functioneren van kleinere bedrijven. Het ontving ook leningen van het Westen.

Toen Slovenië overschakelde van een planeconomie op een markteconomie, had het het hoogste BBP per persoon van alle landen in de regio. Sommige redenen hadden te maken met het feit dat Joegoslavië als geheel anders was, en andere met het feit dat Slovenië anders was dan Joegoslavië.

Slovenië had zijn eigen opmerkelijke succesverhaal.
Slovenië had zijn eigen opmerkelijke succesverhaal. Foto door Petar Vukobrat / Unsplash

Handel en ontwikkeling in Slovenië

Slovenië staat bekend als een land met een goede infrastructuur, een goed opgeleide beroepsbevolking en een goede ligging tussen de Balkan en West-Europa. Het heeft ook een van de hoogste BBP's per persoon in Centraal-Europa. Het is het meest ontwikkelde overgangsland, met een lange geschiedenis van mijnbouw, een chemische industrie en ontwikkelde dienstenactiviteiten. Maar vandaag de dag vertegenwoordigen sectoren als landbouw, bosbouw en visserij slechts 2,5% van het BBP en bieden zij werk aan slechts 6% van de bevolking.

Slovenië drijft vooral handel met andere EU-landen, vooral Duitsland en Italië. Dit komt door een grote verschuiving naar het Westen en de groeiende markten van Midden- en Oost-Europa. Dit gebeurde omdat de Joegoslavische markten uit elkaar vielen. Buitenlandse handel is dus erg belangrijk voor de Sloveense economie. Slovenië heeft een hoog opgeleide beroepsbevolking, een goed ontwikkelde infrastructuur en ligt op een belangrijk vervoersknooppunt. Hoewel het een van de laagste niveaus van directe buitenlandse investeringen heeft, is het de afgelopen jaren gestaag gegroeid.

Tijdens de onderhandelingen over toetreding tot de EU eiste Slovenië veel concessies en liet het geen volledige concurrentie toe in belangrijke delen van de economie. Het is bijvoorbeeld het enige land in Midden- en Oost-Europa dat nog steeds zijn banken beheert. Tijdens het socialistische tijdperk bouwde het land ook een grote openbare dienstensector op, die het heeft behouden. Slovenië heeft nog steeds een van de beste gezondheidszorgsystemen ter wereld en het onderwijs is gratis tot en met het postdoctorale niveau.

Tegelijkertijd heeft Slovenië een van de oudste bevolkingen van Europa, omdat er minder baby's worden geboren en de mensen langer leven. Bijna iedereen in Slovenië boven de 64 is gepensioneerd en er zijn geen grote verschillen tussen mannen en vrouwen. Ondanks de immigratie daalt het aantal werkenden.