Kollagens betydelse för hälsan

Artikeln skingrar några vanliga missuppfattningar om kollagen och avslöjar några av dess mer intressanta egenskaper.

Kollagens betydelse för hälsan
Den viktiga roll som kollagen spelar för att upprätthålla en god hälsa. Foto av D koi / Unsplash

I årtionden har det funnits en populär trend att konsumera kosttillskott, ibland av hälsoskäl och ibland av estetiska skäl. Intag av kollagen i kapslar är en praxis som blir alltmer populär, särskilt bland kvinnor, på grund av de positiva effekter som tillskrivs den på hyenan. Akademikern Etna Aída Peña Ramos från Center for Research in Food and Development (CIAD) delar med sig av viktig information om myter och sanningar om kollagen.

Vad är kollagen?

Naturligtvis är kollagen ett protein som uteslutande är av animaliskt ursprung. Det har en fibrös struktur som består av tre kedjor av aminosyror som är strukturerade i form av en trippelhelix. Dessa kedjor har en mycket intressant egenhet eftersom de huvudsakligen består av aminosyrorna glycin, prolin och hydroxiprolin, som upprepas längs dessa kedjor. Denna konfiguration ger kollagenet dess förmåga att ge struktur åt de vävnader där det finns. Beroende på deras sammansättning kan kollagenfibrerna ha stor flexibilitet samt ge stor draghållfasthet. Det finns mer än tjugo typer av kollagenfibrer.

Vilken är dess funktion i kroppen?

Det är det mest förekommande proteinet i våra kroppar, efter muskelprotein och serumalbumin. En av dess funktioner är att ge struktur åt de flesta av våra kroppar eftersom det är den strukturella enheten i ben och leder, muskler och hud samt andra kroppsdelar som vener, artärer, hornhinnor och tänder.

Kollagen av typ I finns i störst mängd i kroppen och består av tätt packade fibrer, vilket gör att det kan ge struktur åt hud, ben, senor, brosk, bindväv och tänder. Typ II består av mindre tätt packade fibrer och finns i det elastiska brosket som dämpar lederna. Kollagen av typ III ger stöd åt muskelvävnad, organ och artärer, medan kollagen av typ IV hjälper till med filtrering och finns i hudens innersta lager.

Hur vet vi om vi har ett kollagenunderskott?

Människokroppen kan syntetisera kollagen från det protein som kommer från de livsmedel som den konsumerar regelbundet. Men när vi blir äldre börjar det kollagen som vi redan har i kroppen att brytas ner, och det blir också svårare för kroppen att bilda nytt kollagen.

Det är också viktigt att tänka på att kollagenproduktionen kan minska snabbare på grund av överdriven solexponering, rökning, överdriven alkoholkonsumtion och brist på sömn och motion.

Vissa sjukdomar, som Ehlers-Danlos syndrom (där det finns en strukturell svaghet i bindväven, vilket orsakar bräcklighet och hyperextensibilitet i huden och hypermobilitet i lederna), osteogenesis imperfecta (som orsakar multipla frakturer och benmissbildningar) och skörbjugg (orsakat av brist på C-vitamin i kosten, vilket leder till en minskning av syntesen av hydroxiprolin), kan inträffa när kollagenet inte tillverkas tillräckligt bra.

Ett av de tydligaste tecknen på åldersrelaterad kollagenförlust eller kollagenbrist är att huden blir mindre fast och slappare och att lederna blir svagare.

Från vilka livsmedel kan man få kollagen?

Det finns få vetenskapliga belägg för att ett direkt intag av kollagen direkt kan gynna hudens och ledernas hälsa, eftersom kollagenet när det smälts i magen bryts ner till de aminosyror som ingår i det, vilka distribueras till de delar av kroppen där de behövs. Det rekommenderas dock starkt att konsumera livsmedel som främjar kollagensyntesen.

Kött (särskilt hårda styckningsdelar som ben, fötter, axlar och så vidare), köttbuljong eller inälvor och gelatin har ett högt kollageninnehåll. Om man däremot vill öka produktionen av kollagen är det nödvändigt att konsumera livsmedel som innehåller höga koncentrationer av de aminosyror som utgör kollagenmolekylen, till exempel prolin och glycin. Livsmedel som är rika på prolin är äggvita, mejeriprodukter, svamp och sparris, medan glycin i sin tur finns i livsmedel som fläskskinn, kyckling och gelatin samt i en rad olika proteinrika livsmedel.

För att främja en god kollagensyntes kräver kroppen likaså intag av näringsämnen som C-vitamin (som finns i citrusfrukter och frön), zink (som finns i nötkött, griskött och lamm samt skaldjur, linser, bönor, mjölk, ost och olika nötter och frön) och koppar, som kan hittas i organiska köttprodukter, kakao, nötter, sesamfrön och linser.

Är det användbart att konsumera kollagenkapslar?

Även om kollagen finns i överflöd i vår kropp har kollagentillskott blivit mycket populära och säljs i stora mängder under antagandet att de förbättrar hår, hud och naglar eller att det är en del av "ungdomens källa", eftersom det finns en myt om att det vänder eller fördröjer tecken på åldrande. Förutom gelatin är ett av de mest populära tillskotten kollagenhydrolysat; i denna typ av produkt är kollagenmolekylen redan fragmenterad till små peptider, som lättare tas upp av kroppen. Vissa kollagentillskott kan också innehålla näringsämnen som främjar kollagenbildningen (C-vitamin, zink).

De få studier som har genomförts om kollagentillskottens effektivitet har visat på fördelar i samband med förbättringar av hudens elasticitet och ledhälsa (ökad rörlighet eller minskad smärta), samt ökad muskelmassa när kollagenpeptidtillskott tas i kombination med styrketräning. Det är dock viktigt att ta dessa resultat med försiktighet eftersom flera av de studier som har genomförts har sponsrats av samma företag som tillverkar och marknadsför dessa kosttillskott. Hittills har dock inga negativa bieffekter rapporterats från deras konsumtion.

Vid CIAD:s laboratorium för köttvetenskap och -teknik har en forskningslinje satts in för att utforska de bioaktiva effekterna av hydrolyserade och kollagenpeptider som erhålls från griskött och kycklinghud. De resultat som hittills uppnåtts har visat att dessa peptider kan ha en antiobesogen potential eftersom de kan hämma lipas, det enzym som ansvarar för lipidspjälkningen, och på så sätt minska absorptionen och ackumuleringen av lipider i fettvävnad. Dessutom ska en studie inledas för att se om de kan behandla diabetes genom att blockera de enzymer som hindrar kroppen från att tillverka insulin.

Sammanfattningsvis är kollagen ett protein som ger struktur åt många delar av vår kropp. Lyckligtvis hjälper livsmedlen och näringsämnena i vår kost kroppen att syntetisera detta protein. Alternativt kan kollagentillskott vara fördelaktigt, eftersom vissa studier visar att de kan förbättra hud- och muskelbildningen och minska ledvärk.