3 dingen om te weten over Cartier

Maak kennis met de geschiedenis en de iconische ontwerpen van Cartier, de "juwelier der koningen en de koning der juweliers".

3 dingen om te weten over Cartier
Cartier-gebouw. Foto: John Cameron / Unsplash

Sinds 1847 heeft Cartier een aantal van de meest iconische juwelen, horloges en op maat gemaakte creaties gemaakt die bekend staan om hun weelde en originaliteit en die gewild zijn bij koningen, beroemdheden en tycoons over de hele wereld.

De markt voor Cartier is in de loop van de decennia steeds sterk geweest en blijft groeien nu het merk jonge consumenten over de hele wereld aanspreekt. Omdat juwelen en horloges van Cartier gewaardeerde luxeartikelen zijn, zijn hun ontwerpen ook het doelwit van pogingen tot vervalsing. De populariteit van de Love-armband bijvoorbeeld maakt hem bijzonder kwetsbaar voor namaak.

Maar er zijn een paar aanwijzingen die u helpen een authentieke Cartier van een vervalsing te onderscheiden. Aan de binnenkant van de armband zijn er verschillende duidelijke markeringen: het logo, het materiaal keurmerk, de twee-cijferige maat, en het serienummer. Vlekken, ongelijke merktekens, en replicaties aan beide zijden van de armband zijn allemaal tekenen van een vervalsing.

Geschiedenis van Cartier

In 1847 nam de jonge horlogemaker Louis-François Cartier het atelier van zijn meester in Parijs over en vestigde met succes zijn eigen bedrijf, dat hij in 1874 doorgaf aan zijn zoon Alfred. Het waren Alfreds drie zonen - Louis, Pierre en Jacques - die het familiebedrijf uitbouwden tot een wereldwijd fenomeen. Samen breidden ze over de hele wereld uit toen de technologie sneller en gemakkelijker reizen mogelijk maakte.

In 1899 opende Louis het iconische maison aan de Rue de la Paix, dat tot op de dag van vandaag de grootste winkel van Cartier in Parijs is. In 1902 ging Jacques naar Londen en werd al snel de favoriete juwelenleverancier van de royalty's. In 1917 reisde Pierre naar New York, waar hij een parelketting ruilde voor de iconische 5th Avenue-locatie waar Cartier vandaag de dag nog steeds te vinden is.

In de twintigste eeuw veroverde Cartier de geest van opwinding, innovatie en verbeelding door een ongelooflijke reeks artikelen te ontwerpen, van tiara's en halskettingen met juwelen die voor royalty's werden gemaakt, tot slimme ontwerpen die favoriet waren bij Greta Garbo, Millicent Rogers en de hertogin van Windsor. Naast juwelen maakten ze ook uitgebreide bureausets en modieuze en functionele polshorloges zoals de Santo, Tonneau en Tortue, die vandaag de dag nog steeds in productie zijn.

Ze richtten een hele afdeling op, bekend als de "S"-afdeling, om slanke, betaalbare, cadeau-artikelen te maken, zoals doosjes en rookaccessoires. Vandaag de dag is Cartier een van de meest prestigieuze juweliershuizen ter wereld, met meer dan 200 boetieks in 60 landen.

Iconische ontwerpen

Cartier is de creatieve kracht achter enkele van de meest iconische juwelen- en horlogeontwerpen van de afgelopen twee eeuwen en het begeerde rode doosje is zelfs een verzamelobject op zich geworden. Hier presenteren we een paar van Cartier's meest gevierde stukken.

Panthère

De panter is het perfecte symbool voor Cartier: exotisch, brutaal en dynamisch. In 1914 verscheen hij voor het eerst op een damespolshorloge, met de vacht van de panter in onyx en diamanten. In 1917 schonk Louis Cartier een sigarettenetui met pantermotief aan ontwerpster Jeanne Toussaint. Bijgenaamd "la panthère" werd Toussaint Hoofd Creatie in 1933 en zij bleef werken met deze reeds iconische vorm, door stukken te creëren die nog gedurfder en groter waren. Ze produceerde een verscheidenheid aan ontwerpen waarin de felle katachtige was verwerkt, en het blijft een belangrijk motief in de menagerie van Cartier.

Drie-eenheid

Hoewel Cartier in de Art Deco-periode vaak bekend stond om zijn met diamanten bezette creaties, is dit bedrieglijk eenvoudige ontwerp van drie in elkaar gevlochten en beweegbare banden, in wit, geel en rosé goud, een klassieker geworden. Ontworpen door Louis Cartier in 1924 op verzoek van de Franse kunstenaar, romanschrijver, dichter en filmmaker Jean Cocteau, is de kenmerkende stijl sindsdien toegepast op armbanden, halskettingen, en oorbellen. Dit is een essentieel draagbaar stuk voor elke verzamelaar.

Tutti Frutti

Geïnspireerd door de gebeeldhouwde smaragden, robijnen en saffieren die Jacques Cartier verwierf op zijn reizen naar India, zijn de Tutti Frutti stukken een extravagante rel van kleur en vorm. Een voorbeeld van Cartier's innovatie, ze begonnen de stenen te assembleren in uitgebreide edelsteentuinen. De armband is een bijzonder begeerde vorm en wordt vaak afgebeeld als een wijnrank bezet met magische vruchten en bloemen. Het meest uitgebreide stuk was een ongelooflijke halsketting gemaakt voor Daisy Fellowes in 1936.

Collectie Liefde

In 1969 ontwierp de Italiaanse ontwerper Aldo Cipullo de Love Bracelet, een minimalistisch meesterwerk. Hij is gemaakt om dicht op het lichaam te dragen en zelden af te doen. Hij kan alleen worden afgedaan met behulp van de bijbehorende schroevendraaier. Bedoeld om cadeau te geven aan een geliefde, sloeg het ontwerp onmiddellijk aan, en een halve eeuw later zijn de armbanden nog steeds te zien op de armen van beroemdheden en stijlvolle mensen. Het ontwerp was zo populair dat de kenmerkende schroeven werden uitgebreid naar andere juwelen zoals oorbellen, halskettingen, en manchetknopen.

Juste un Clou

Gelanceerd in 1971 als "de Spijkerarmband" is dit ontwerp een eenvoudige spijker verheven tot een kostbaar object. Het is een ander geesteskind van Cipullo en geeft uitdrukking aan zijn liefde voor alledaagse, functionele voorwerpen en zijn unieke vermogen om ze om te toveren tot verfijnde juwelen. De kostbare spijkers zijn zelfs gesneden met ribbels net voor de spijkerkop, zoals een stuk dat in een ijzerwinkel wordt gevonden. Cartier herintroduceerde het ontwerp in de jaren 2000, en de verschillende vormen zijn razend populair gebleven.

Tankhorloge

Toen Louis Cartier tijdens de Eerste Wereldoorlog Renault-tanks naar het westelijk front zag rijden, raakte hij geïnspireerd door de lijnen en proporties, die hij onmiddellijk vertaalde naar een horlogeontwerp. Het horloge volgt de vorm van de tank van bovenaf gezien, is rechthoekig van ontwerp en heeft twee parallelle "brancards" (de zijbalk die uitsteekt om de band vast te houden). Dit eenvoudige en sterke ontwerp is een van de meest gezochte polshorloges ooit gemaakt. Modellen werden gedragen door John F. Kennedy, prinses Diana en Yves Saint Laurent, om er maar een paar te noemen. Poparticoon en toegewijd Cartier horlogedrager Andy Warhol werd ooit geciteerd als zeggend: "Ik draag geen Tank-horloge om de tijd af te lezen. Sterker nog, ik wind het nooit op. Ik draag een Tank omdat het het horloge is om te dragen."

Geschikt voor een koning

Koning Edward VII beschreef het iconische merk ooit als: "De juwelier der koningen en de koning der juweliers." In 1904 vaardigde hij een koninklijk bevel uit waardoor Cartier een officiële leverancier werd van het huishouden van de koning, en sindsdien wordt het geassocieerd met de monarchie. Bij de kroning van koning George V in 1911 sierden niet minder dan negentien Cartier-tiara's de koninklijke congregatie. Van de panthère-broche van de hertogin van Windsor tot het Ballon Bleu-horloge van de hertogin van Cambridge: Cartier is geliefd om zijn exotische en elegante ontwerpen.

De klantenlijst van Cartier is een who's who, met royalty's, magnaten en filmsterren van over de hele wereld. Toen prins Rainier Grace Kelly ten huwelijk vroeg, deed hij dat met een eeuwigheidsring van Cartier. Toen Kelly's personage in High Society iets opzichtigers nodig had, ging de prins terug naar Cartier voor een tweede verlovingsring, deze met een enorme, smaragdgeslepen diamant. Van Robert Downey Jr. tot Kate Middleton, Cartier is vandaag de dag nog steeds het favoriete merk van alle modebewuste beroemdheden.