Weet jij waarom blootsvoets lopen gezond is?

Op blote voeten lopen heeft gezondheidsvoordelen, maar waarom precies? Om te beginnen is er de voetmassage. Ook de tastzin wordt versterkt door op blote voeten te lopen.

Weet jij waarom blootsvoets lopen gezond is?
Ken de voordelen van lopen op blote voeten en waarom het goed voor je is. Foto door Sandro Gonzalez / Unsplash

Het is gezond om op blote voeten te lopen, maar weet je ook waarom? Allereerst omdat we een voetmassage krijgen. De voeten bevatten veel gevoelige zenuwuiteinden die door innervatie met het hele lichaam verbonden zijn. Oosterlingen hebben zelfs kaarten hoe ze de voeten moeten masseren. Op blote voeten lopen gaat ook over kruiden, niet alleen over massage.

Het is ook belangrijk dat de voeten en benen lucht krijgen. Toegang tot zuurstof helpt de huid te regenereren en helpt verschillende huidafwijkingen te voorkomen. Het is ook een goede preventie tegen schimmelziekten. Bovendien bevordert blootsvoets lopen de tast- of aanraakervaring.

De gezondheidsvoordelen van blootsvoets lopen

Als we op blote voeten lopen, krijgen we onbewust een voetmassage. Op veel plaatsen zijn er zogenaamde blotevoetenpaden met verschillende texturen, kegels, stenen en allerlei dingen die onze voeten in staat stellen te voelen en te reageren op verschillende soorten prikkels.

Er zijn veel subtiele zenuwuiteinden in de voeten die via innervatieprocessen verbonden zijn met de rest van het lichaam, dus waar de voet op reageert heeft een diepere echo in de rest van het lichaam. Oosterlingen hebben zelfs hele kaarten van hoe voetpuntmassage of acupunctuur kan worden toegepast om andere delen van het lichaam te helpen.

De wetenschappelijke geneeskunde bevestigt noch ontkent dit, maar volgens de volkswijsheid is blootsvoets lopen een van de zekere fundamenten van onze gezondheid omdat het niet alleen een verhaal is van massage, maar ook van doorweken omdat de voeten in de regen direct aan water worden blootgesteld.

Bij kouder weer bevriezen ze sneller en moet ons lichaam moeite doen om ze op te warmen. Bovendien geeft wandelen - op blote voeten of met schoenen - ons ten minste een korte onderbreking van onze zittende levensstijl, wat ons lichaam ten goede komt.

Maar naast wat zojuist is gezegd, zijn er dingen waar we in ons dagelijks leven minder vaak bij stilstaan. Het is bijvoorbeeld gezond om overal lucht te hebben. Daar zit een kern van waarheid in, en dat zien we vandaag. Zoals schimmelziekten, waar sommige mensen mee worstelen, die voorkomen op teennagels en tussen de tenen en overal elders - we krijgen ze per ongeluk in het zwembad en komen er jarenlang niet vanaf.

Toegang tot zuurstof helpt de huid te regenereren, want de meeste schimmels ontwikkelen zich wanneer de voeten zich in een afgesloten ruimte bevinden en zweten. Het gebrek aan zuurstof en de vochtigheid geven niet alleen schimmels maar ook andere huidafwijkingen vrij spel. Op blote voeten lopen is ook een zuiver elementaire vorm van preventie van de gezondheid van de voeten.

Niet alleen massage, maar ook tactiele ervaring is als zodanig zeer belangrijk. Als je op blote voeten naar buiten gaat, neem je de wereld om je heen beter waar. Je kunt bijvoorbeeld zien of de grond droog of licht vochtig is. Je kunt zien of het net een beetje koel is, of dat het alleen aan de oppervlakte koel is, met warmte die eronder doorkomt, zoals in de zomer na een regenbui.

Of ergens in het vroege voorjaar, kan ik zien dat het oppervlak is opgewarmd, maar dat er nog steeds een kou uit de grond komt. Je kunt het oppervlak van de grond vergelijken: als je in de stad op blote voeten loopt, voel je dat het asfalt iets anders is, en het witte oppervlak dat de strepen van het zebrapad zijn, is iets heel anders - het streelt je voeten.

En deze tactiele of tastervaring is heel belangrijk voor ons. Waarom? Omdat het ritme van ons huidige leven ons daar weinig van toestaat. Maar de tastzin is net zo belangrijk en geeft net zoveel informatie als de andere zintuigen, maar de omgeving waarin we nu leven is vooral gericht op visuele en audio-informatie, en er is veel minder tactiele informatie.

Op blote voeten gaan is een prachtige manier om je leven kleurrijker, completer en vol indrukken te maken. En indrukken die ik zelf kan kiezen, die ik zelf kan voelen, niet die de buitenwereld over me heen gooit en waar ik gedwongen naar moet kijken of luisteren.

Als het buiten meer dan plus 10 ºC is, bevriest het lichaam niet meer als je op blote voeten loopt. In het begin kan het voelen alsof alles in je voeten graaft, maar dat is ook een zegen, want als we op blote voeten leren lopen, leren we ons lichaam beter vast te houden, ons evenwichtsorgaan beter te gebruiken en onze houding te verbeteren.

En in dit verband komen de woorden van een dichter bij me op: Moge de aarde geen pijn hebben als mijn voeten haar betreden. Natuurlijk gaat het om onze emotionele houding tegenover Moeder Aarde, maar het gaat ook om het fysieke - als mijn voeten blootsvoets zijn, doet de aarde geen pijn.