Waarom investeren in zeldzame luxe horloges

Hoe verzamelaars van luxe horloges twee keer zoveel geld kunnen verdienen aan sommige uurwerken door ze goed te verzorgen en ze goed te bewaren.

Waarom investeren in zeldzame luxe horloges
Sommige luxehorloges zijn in de afgelopen vijf jaar 250% in waarde gestegen. Krediet: Andrea Natali / Unsplash

Een onmiddellijke beleggingswinst van bijna 250% klinkt fantastisch - onmogelijk, zelfs. Maar in de chique wereld van luxe horloges kunnen degenen die de hand weten te leggen op gloednieuwe zeldzame uurwerken, deze voor een fortuin doorverkopen.

Een duur Zwitsers horloge is het symbool van rijkdom, en hoewel velen ze als onbetaalbare en frivole voorwerpen beschouwen, heeft een deel van de verzamelaars ze puur als een goede investering benaderd.

Er zijn genoeg mensen die hun spaargeld hebben gebruikt voor een horloge als een opslag van rijkdom, zodat het een familiestuk kan zijn voor de volgende generatie. Anderen sparen helemaal niet voor een pensioen en beweren dat hun verzameling hun pensioenfonds zal zijn. Horloges zijn als liquide geld.

Een deel van de aantrekkingskracht - en de waardestijging - is te danken aan de zeldzaamheidsfactor. Het bezit van een luxe horloge is bijna hetzelfde als het bezit van een vintage Ferrari. Een van de meest exclusieve merken ter wereld is de Zwitserse horlogemaker F.P. Journe. Het bedrijf drijft op zijn zeldzaamheid en maakt slechts 800 horloges per jaar. Van de oorspronkelijke Tourbillon-reeks bestaan er wereldwijd slechts 20.

Over de hele wereld jagen mensen op deze zeer kleine groep horloges, die soms wel een paar miljoen per stuk kosten. Het lijkt gekkenwerk tot je beseft hoe zeldzaam en kunstzinnig dit is.

Zelfs de meer gangbare en betaalbare horlogereeksen zijn de afgelopen maanden moeilijk verkrijgbaar geworden. Kopers hebben de hand niet weten te leggen op veel Rolex- en Patek Philippe-horloges.

De vraag is veel groter dan het aanbod, waardoor de wederverkoopprijzen zijn gestegen, de veilingen recordhoogtes hebben bereikt en er voor de gemiddelde koper eindeloze wachtlijsten zijn ontstaan.

Voorbij zijn de dagen dat je langs een etalage kon lopen, er een kon vinden die je leuk vond en het kopen. Klanten moeten vechten om op een wachtlijst te komen door een relatie met de verkoper op te bouwen.

Intussen is de tweedehandsmarkt overspoeld met verkopen omdat de eigenaars dankzij de stijgende prijzen geld in het laatje brengen. Velen hebben ook verkocht als gevolg van de recente ineenstorting van de cryptocurrency.

Anderen zijn gedwongen hun horloges te verkopen om grote belastingaanslagen te betalen of stijgende personeelslonen te betalen. Het aantal mensen dat een lening aangaat tegen hun luxegoederen is dit jaar met 30 procent gestegen. De grootste verzamelaars hebben leningen van honderdduizenden euro's.

Voor degenen die beginnen, zijn Rolex-horloges de veiligste keuze. Het is wereldwijd erkend en er is altijd een tekort aan. U maakt nooit een fout als u een Rolex koopt; het zal altijd zijn waarde behouden en u kunt het met plezier dragen.

Beginnende horlogebezitters kunnen laag beginnen en zich geleidelijk opwerken tot investeringen in het hogere segment door de horloges die ze hebben om de paar jaar te upgraden en in te ruilen. Nieuwkomers die voor hun eerste horloge winkelen, moeten echter wegblijven van "hype horloges".