Waarom houden we van Puerto Vallarta?

De meest ongelooflijke redenen om van Puerto Vallarta te houden, hoe het smaakt, hoe het voelt en hoe het is om in deze prachtige havenstad te wonen.

Waarom houden we van Puerto Vallarta?
Waarom houden we van Puerto Vallarta? Taylor Beach / Unsplash

Puerto Vallarta werd oorspronkelijk niet opgericht voor het moderne toerisme, het blijkt dat de oorspronkelijke bevolking bestond uit verschillende Azteekse indianenstammen. Zij onderhielden culturele en commerciële betrekkingen langs de kust van de Stille Oceaan. Banderasbaai en de Banderasvallei werden door de Spanjaarden zo genoemd toen de neef van Hernan Cortes in dit gebied rondreisde.

De stad die nu Puerto Vallarta is, begon toen de ondernemer Guadalupe Sanchez een handelspost oprichtte aan de oevers van de Rio Cuale om zout te leveren aan de goud- en zilvermijnen in de bergen in de richting van Guadalajara. Puerto Vallarta is genoemd naar Don Ignacio Luis Vallarta, een bekende gouverneur van de staat Jalisco.

De nacht van de leguaan

Vallarta kreeg voor het eerst internationale aandacht nadat de Amerikaanse regisseur John Huston besloot de film "The Night of the Iguana" in Mismaloya op te nemen. In de film speelden Richard Burton, Ava Gardner en Deborah Kerr. Gebaseerd op een drama van Tennessee Williams, was de verfilming van deze film de eerste impuls die Vallarta in de ogen van de wereld zou plaatsen als de modieuze plaats om in die tijd te zijn, en meer dan om zijn verhaal, om zijn protagonisten en om de aanwezigheid van Liz Taylor in Vallarta.

De grote romance tussen Liz en Richard, die begon in 'Cleopatra', was toen al bij iedereen bekend, "en bracht de actrice naar Vallarta om bij hem in de buurt te zijn. Hij kocht het Kimberly-huis in Gringo Gulch en trok erin. Later kocht Burton het eigendom aan de overkant van de straat en later voegden ze het samen met de beroemde brug over Calle Zaragoza".

Waarom Puerto Vallarta? John Huston schreef in zijn boek "An Open Book" dat hij tijdens het verkennen van locaties voor de film ingenieur Guillermo Wulff ontmoette in Los Angeles, Californië, die voorstelde de opnamen in Mismaloya te laten plaatsvinden; de regisseur was al twee keer in Puerto Vallarta geweest, dus besloot hij de film op te nemen nadat hij de locatie had bezocht.

De film werd bijna volledig in Mismaloya opgenomen, met uitzondering van enkele scènes die in het Paraíso hotel en op een straat in Puerto Vallarta werden opgenomen. De hoofdrolspelers hadden luxueuze woningen gehuurd in de haven en kwamen elke ochtend bijeen op Playa Los Muertos om met een bootje naar de set te gaan, omdat de weg nog niet was aangelegd.

Na de film

Nadat John Huston de film had voltooid, besloot hij zich te vestigen in het primitieve Las Caletas, binnen een ejido van de Chacala-indianen, ongeveer 15 minuten over zee van Boca de Tomatlán. Hij pachtte het land voor tien jaar, met een optie voor nog eens tien jaar, en na die periode zouden zowel het land als alles wat hij had gebouwd, overgaan op de inheemse gemeenschap. Huston genoot van de vele jaren dat hij in Puerto Vallarta woonde.

Elizabeth Taylor en Richard Burton verbleven ook in het dorp, maakten vrienden, genoten van het feest, hielden van de privacy van de plaats. Ze hadden iets meer vrijheid dan in andere delen van de wereld, ze konden in de stad rondlopen, winkelen, zwemmen aan het strand zonder zoveel belegering door fans en journalisten. Zij werden deel van de plaatselijke gemeenschap en namen deel aan gemeenschapswerk, donaties en ook aan acties als vrijwillige promotors van de stad.

Redenen om van Puerto Vallarta te houden

De stranden. Er zijn meer dan 26 stranden in Banderas Bay. Een van de bekendste is het strand van Los Muertos. Als u op zoek bent naar een strand met meer privacy is er Garza Blanca. Voor watersportliefhebbers is er Playa de Oro. Voor diepzeeduiken kunt u terecht in het Los Arcos National Marine Park.

De Malecon. Het heeft een mooie rij beeldhouwwerken in brons, ijzer of hars. Het heeft vele kunstwerken waaraan verschillende kunstenaars hebben gewerkt om het landschap te versieren. Om te winkelen zijn er vele winkels. En op de Malecon bevinden zich enkele van de beste restaurants van Puerto Vallarta.

Het eten is een mengeling van internationale haute cuisine met de typische lekkernijen van de streek. Een van de gerechten die u zeker moet proberen is de pescado embarazado (zwangere vis), wat een woordspeling is op gegrilde vis op een stokje. Ze hebben een grote verscheidenheid aan vis- en zeevruchtengerechten, zoals ceviche, waarvan de mojarra ceviche de meest aantrekkelijke is, de zarandeado vis, en de visgehaktballetjes.

Aangezien dit Jalisco is, vindt u hier ook de typische tortas ahogadas (verdronken koeken). Bovendien trekt het Internationaal gastronomisch festival chef-koks uit de hele wereld aan die samen met de plaatselijke gastronomische goeroes grote culinaire kunstwerken creëren.

Sport en avontuur. Van kajakken, jungle trekking, snorkelen, waterskiën, paardrijden, parachutespringen, abseilen, zip-lining, safari's en nog veel meer. De botanische tuin van Puerto Vallarta heeft 3.000 verschillende plantensoorten, die een thuis vormen voor een ongelooflijke verscheidenheid aan vogels en vlinders.

Anderzijds bevinden zich krokodillen, schildpadden en vele zeevogels in het labyrint van kanalen van La Tobara, een must voor natuurliefhebbers. Boten varen langzaam langs de kanalen en mangroves van El Conchal Bridge, aan de rand van San Blas, ongeveer drie uur van Marina Vallarta.

Tenslotte heeft de dierentuin van Puerto Vallarta, in Mismaloya, meer dan 100 diersoorten verspreid over zijn vijf hectare: coyote, jaguar en poema, en andere uit de hele wereld, zoals leeuwen, luipaarden, kamelen, zebra's en Bengaalse tijgers.

Het centrum van Puerto Vallarta is een van de mooiste, want de koloniale architectuur maakt het zeer schilderachtig. Er zijn bars, restaurants en antiekwinkels. Een van de grote redenen waarom mensen altijd terugkomen en verliefd worden op Vallarta is vanwege de mensen. Vallartenses zijn super vriendelijk, cool, respectvol, warm. Puerto Vallarta is een homovriendelijke stad en een van de beste LGBT-bestemmingen ter wereld.

Voor de strikte naleving van preventieve protocollen, heeft Puerto Vallarta het Safe Destination zegel verdiend, toegekend door de World Travel and Tourism Council. De prioriteit is bezoekers veilig te houden, dus alle door de gezondheidsautoriteiten aangegeven maatregelen en filters die nodig zijn om reizigers gezond en veilig naar huis te laten terugkeren, worden in acht genomen.