Vill du ta dig längre in i Costa Rica? Kolla in Puerto Jimenez!

Puerto Jimenez på Osahalvön, långt från världen men mycket nära naturen, erbjuder spektakulära turistprodukter, som delfinskådning, valskådning, mantorockor, fåglar, flora och fauna, kajakpaddling, zip-lining och guldvaskning i djungelns strömmar.

Vill du ta dig längre in i Costa Rica? Kolla in Puerto Jimenez!
Puerto Jimenez anses av många vara Costa Ricas sista outforskade område. Foto av Dylan Gorman / Unsplash

Puerto Jimenez, i provinsen Puntarenas, är ett område med stor naturrikedom där besökarna kan njuta av olika turistprodukter, bland annat observation av delfiner, valar, mantorockor, havsormar, fåglar, flora och fauna, kajakpaddling, båtliv, ridning, ATV, ziplines och guldtur.

Efter en 45-minuters flygning från Juan Santamaria-flygplatsen i Alajuela landar du i Puerto Jimenez, i södra Stilla havet, 320 kilometer på väg från staden San Jose, Costa Ricas huvudstad, som man reser på sex timmar genom sin slingrande väg över de gröna bergen.

På ena sidan av vägen ligger den lokala kyrkogården, på vars baksida en stor skylt med ordet Välkommen tar emot besökare, men det är budskapet från ett fastighetsbolag vars fastighet, från perspektivet, verkar vara integrerad i den första.

Puerto Jimenez ligger på kustslätten på Osahalvön och med grusbelagda gator har Puerto Jimenez en befolkning på åtta tusen invånare, varav de flesta kännetecknas av att vara vänliga, de flesta arbetar inom turistindustrin, de har skolor från förskola till gymnasium och de som vill göra en universitetskarriär åker till andra större orter.

Besökaren kan smaka fisk och skaldjur av utmärkt kvalitet på restauranger med regional gastronomi, liksom rätter baserade på majs, bananer och sötpotatis som ärvts från Chiricanoindianerna i Panama, vars gräns på väg ligger tre timmar bort. Förutom italienska, franska och fusionsköksrestauranger.

När det gäller logi finns det originella ekoanläggningar på stranden, i dalen och i bergen, omgivna av vegetation och nära den primära skogen.

Mycket nära staden kan du observera krokodiler i absolut frihet i mangroveträsket och besöka en fristad för räddade djur. Genom att åka till vilken punkt som helst i Jiménez kan man beundra vad den oförstörda naturen har att erbjuda i detta land och njuta av det till fullo.

Staden ligger vid kusten av Golfo Dulce och är en privilegierad del av Costa Rica eftersom den har allt: strand, skog och äventyr, med nationalparken Corcovado och Golfo Dulce som sina viktigaste resurser, där turister kan hitta allt från vandring, ridning, canopy, delfin-, val- och mantatrafik, snorkling och mycket mer.

Corcovados rikedomar

Corcovado har en yta på 45 757 hektar och 5 375 marina hektar, vilket gör det till ett mycket viktigt naturreservat för sin fantastiska biologiska mångfald. Parken bevarar den största primärskogen i amerikanska Stilla havet, tillsammans med en av de få återstående avsevärt stora resterna av tropisk regnskog i världen, som omfattar 25 till 30 ekosystem.

Golfo Dulce är en fjord och en av endast tre tropiska fjordar i världen. Det är ett marint reservat där knölvalar från både norra och södra halvklotet kommer för att äta, para sig och föröka sig. Den är också rik på mangrove, som är hemvist för många arter av fisk och skaldjur som tjänar som föda för andra större arter och för de människor som bor i det omgivande området.

Det finns endemiska arter av flora och fauna, fjärilar, fåglar, insekter, reptiler och 140 däggdjursarter, vilket motsvarar 10 % av däggdjursarterna på den amerikanska kontinenten, bland annat jaguar, puma, tapir, buskgris, ocelot, titi-apor, bröllopsaffe, spindel, kongo och myrslok, som alla betraktas som utrotningshotade.

Förutom att vara livsmiljö för flera hundra fågelarter, 13 typer av vegetation, inklusive montanskog, som täcker mer än hälften av parken, mangroveskog, prärieskog, alluvial slättskog, sumpskog och andra, som tillsammans innehåller 500 arter av träd, Resten av landet har också en mängd olika typer av växter och djur eftersom det ligger i en biologisk korridor.

Låt inte chansen gå dig förbi att besöka Puerto Jimenez, Costa Ricas sista gräns. Även om vi är avlägsna från resten av världen ligger vi här nära naturen.