Varför Puebla i Mexiko är den bästa platsen att åka till för att få kultur

Puebla, huvudstaden i delstaten med samma namn, är en stad som präglas av kontraster. Den är både kolonial och modern, med rester av den förspanska civilisationen, vilket gör den till den bästa platsen att besöka om du vill lära dig mer om kulturen.

Varför Puebla i Mexiko är den bästa platsen att åka till för att få kultur
En kulturell resplan som måste innehålla ett besök i Puebla i Mexiko. Foto av Carlos Aranda / Unsplash

Puebla, huvudstaden i den jämnåriga delstaten, är en stad av kontraster. Den är både kolonial och modern, med spår av förspansk kultur, vilket gör den till den bästa platsen att åka till för att få kultur. Varje stad med självrespekt har i myter och legender en stor del av historien om ursprunget till dess grundande, och Puebla kunde inte vara något undantag, på ett sådant sätt att dess utformning enligt vissa versioner skulle ha "inspirerats av själva änglarna".

Puebla är idag en av landets största och viktigaste städer med en befolkning på 3 miljoner och 250 000 invånare, inklusive dess storstadsområde. Staden har stor industriell och kommersiell verksamhet och utmärker sig för sina textil- och bilindustrier, den senare för att den tyska bilfabriken Volkswagen har sitt huvudkontor, och den utmärker sig också för keramik, särskilt Talavera, glasvaror, kakel och bearbetade livsmedel.

Puebla har ett brett utbildningsutbud, från förskola till universitet, offentligt och privat, tekniska och kulturella utbildningscentra samt musik- och konstakademier. Staden har det största antalet universitet efter Mexico City.

Staden är också känd för sin mat, med rätter som chiles en nogada och mole poblano som standard. Det har också gett landet en unik kulturell symbol i form av China Poblana, en traditionell dräkt som tros ha burits av en ung kvinna från Filippinerna. Den är en blandning av element från både Filippinerna och Mexiko. Puebla hyllar henne med en monumental fontän gjord av stenbrott och Talavera-kakel.

Staden Puebla, 120 kilometer från Mexico City och nära delstaten Tlaxcala, ligger i en vidsträckt dal omgiven av berg och vulkaner i den neovulkaniska tvärgående axeln, 40 kilometer öster om vulkanerna Popocatepetl och Iztaccihuatl. Malinche ligger i norr och Pico de Orizaba i öster, medan Atoyac-floden rinner från norr till söder för att mynna ut i Valsequillo-dammen, och Alseseca- och San Francisco-floderna korsar den.

Staden, som officiellt heter Heroica Puebla de Zaragoza, har goda förbindelser med resten av landet genom ett system av federala vägar och motorvägar och har en internationell flygplats som förbinder den med vissa städer i USA. Klimatet är tempererat till kallt på grund av stadens höjd, med i genomsnitt endast tre dagar med temperaturer över 29 °C. Regnperioden är från maj till oktober och torrperioden från november till april.

Var ormar byter hud

Grundades 1531 av spanjorerna som "Puebla de los Ángeles", efter att Fray Toribio de Benavente "Motolinía" på uppdrag av kronan hittat en lämplig plats för skapandet av den nya staden i det som tidigare kallades Cuetlaxcoapan, ett ord av nahuatliskt ursprung som på modern spanska kan översättas med "Där ormarna byter skinn", och året därpå fick titeln Ciudad de los Ángeles, på order av drottning Isabella av Portugal.

Puebla är en av de fem viktigaste koloniala städerna i Mexiko och anses vara den mexikanska barockens vagga, både när det gäller arkitektur och dekorativ konst. Dess historiska centrum har mer än 5 000 byggnader i stilar som barock, renässans och klassisk stil, samt några exempel på fransk arkitektur. År 1987 utsåg Unesco den till världsarv på grund av dess historiska och kulturella värde.

Efter Mexikos självständighet (1821) blev Puebla ett viktigt kulturellt centrum. I september 1862 fick staden genom ett dekret av president Benito Juarez titeln Puebla de Zaragoza, för att hedra general Ignacio Zaragoza, hjälte i slaget den 5 maj samma år, då han besegrade Napoleon III:s armé i bergen Loreto och Guadalupe.

Under Porfiriato behöll staden sin prestige och sociala nivå och blev en plats för rekreation, fritid och studier samt ett viktigt centrum för kommersiell utveckling, samtidigt som Porfirio Diaz regering främjade europeisk invandring, med ankomsten till Puebla av många kontingenter, främst från Spanien, Italien, Tyskland, Frankrike och Libanon, som fick sällskap av tyskar och judar. I början av 1900-talet blomstrade textilindustrin.

Zocalo är fortfarande stadens kulturella, politiska och religiösa centrum, och fram till slutet av 1700-talet var det stadens viktigaste marknad. Det är ett trädkantad torg med många skulpturer, omgivet av anmärkningsvärda byggnader som stadspalatset, Casa de los Muñecos och katedralen.

De flesta av stadens gator är namngivna med nummer och kardinalpunkter, till exempel 1 Norte och 2 Oriente, i ett numreringssystem som är centrerat kring Zócalos nordvästra hörn.

Puebla, världsarv

Bland de platser att besöka i den historiska stadskärnan finns kvarter, kyrkor och museer. Av alla koloniala byggnader är den mest imponerande katedralbasilikan i Puebla, som det tog 300 år att färdigställa. Den är i herreisk, neoklassisk och barock stil och består av fem skepp med ett högaltare och 14 kapell i olika stilar med många konstnärliga verk. Dess 70 meter höga klocktorn är de högsta i Mexiko. Den har också ett viktigt arkiv och anses vara ett av de viktigaste museerna för postspansk konst.

Paseo de San Francisco, som tidigare hette Colonia Industrial och Tivoli del Estanque de Pescaditos, är ett kommersiellt centrum som byggts på mark som var ett garveri och en textilfabrik i slutet av 1800-talet. De moderna arkitektoniska detaljerna i dessa byggnader användes för att bygga det nuvarande utrymmet, som ligger bredvid kongresscentret och San Francisco de Asis-templet.

Kyrkan Santo Domingo och dess rosenkranskapell är exempel på mexikansk barockarkitektur. Det samma gäller kyrkan och det gamla klostret San Francisco, där den mumifierade kroppen av den salige Sebastian de Aparicio förvaras, och församlingarna Santa Anita och Senor de la Salud.

En annan plats som inte får missas på rundturen är El Parian, en marknad för konst och hantverk, en bit från zocalo, med permanenta stånd där främst Talavera sticker ut.

Bland de gamla kvarteren som har blivit turistattraktioner finns Analco, som är från 1531, Barrio del Artista, La Plazuela del Torno, med verkstäder för målare och konstnärer som arbetar i allmänhetens åsyn, och La Libertad, som är berömd för sin vulkan Cuexcomate, världens minsta med en höjd på bara 13 meter och en diameter på 23 meter; den är inaktiv och man kan ta sig ner till själva kratern via en spiraltrappa.

Kvarteret Xanenetla, som grundades omkring 1551, ansågs vara en av de farligaste platserna i staden. Bland dess sevärdheter finns Plazuela de Texcoco.
Angelópolis, ett modernt finans-, bostads- och affärsdistrikt som ligger mellan staden och San Andrés Cholula, är det modernaste och största området i staden; det anses vara ett av de lyxigaste i landet och utmärker sig för sina skyskrapor, bostäder samt kulturella och kommersiella centra.

Museer i staden Puebla

Staden är rik på museer, bland annat Amparomuseet, ett före detta sjukhus med 14 utställningssalar, om revolutionen, vicekonungens konst och de mexikanska järnvägarna, samt berömda platser som huvudteatern i Puebla och Palafoxiana-biblioteket, det första biblioteket i Amerika, grundat 1646, med mer än 42 tusen böcker, fem tusen manuskript och andra föremål från 1473 till 1910, utnämnt till ett historiskt monument i Mexiko, och Unesco gjorde det till en del av Världsminnet.

Casa de Alfeñique, med en fasad med intrikata mönster, var det första offentliga museet i staden och innehåller en samling med mer än 1 500 historiska föremål. Alfeñique är en typ av socker- och mandelgodis.

Andra kulturområden är Casa del Dean och Santa Rosa Cultural Center, som ligger i en byggnad från 1600-talet som tidigare var hem för dominikanernunnor och senare förvandlades till ett kloster som kallades Santa Rosa de Lima. Det är här som den berömda mole poblano tillverkas.

År 1869 upphörde det att vara ett kloster för att bli ett psykiatriskt sjukhus. På 1900-talet grundades museet för keramik i byggnadens kök. 1973 döptes det om till museet för kulturell konst i Puebla och 2000 bytte det namn till det nuvarande.

En annan historisk och turistattraktion är forten Loreto och Guadalupe. Båda var avgörande i slaget vid Puebla den 5 maj 1862. I kapellet i Loreto-fortet finns ett gammalt kapell, som nu är museet för icke-intervention. Museo de Guerra de Fuerte de Loreto y Guadalupe ligger också i denna fästning. Separat är det viktigaste fortet Loreto, som är fortet Guadalupe där slaget började.