Varför investera i sällsynta högklassiga klockor

Hur samlare av lyxklockor kan tjäna dubbelt så mycket pengar på vissa klockor genom att ta hand om dem och förvara dem på rätt sätt.

Varför investera i sällsynta högklassiga klockor
Vissa lyxklockor har ökat 250 % i värde under de senaste fem åren. Kredit: Andrea Natali / Unsplash

En omedelbar investeringsvinst på nära 250 % låter fantastiskt - omöjligt till och med. Men i den eleganta världen av lyxklockor kan de som lyckas få tag på helt nya sällsynta klockor sälja dem vidare för en förmögenhet.

En schweizisk högklassig klocka är en symbol för rikedom, och medan många betraktar dem som oöverkomliga och lättsinniga föremål, har en undergrupp av samlare närmat sig dem enbart som en sund investering.

Det finns gott om människor som har använt sina besparingar på en klocka som ett förmögenhetsförråd, så att den kan bli ett familjearv till nästa generation. Andra sparar inte alls till en pension och hävdar att deras samling kommer att vara deras pensionsfond. Klockor är som flytande kontanter.

En del av attraktionskraften - och värdeökningen - beror på sällsynthetsfaktorn. Att äga en lyxklocka är nästan som att ha en gammal Ferrari. Ett av de mest exklusiva märkena i världen är den schweiziska klocktillverkaren F.P. Journe. Företaget handlar med sin sällsynthet och tillverkar bara 800 klockor per år. Endast 20 finns i världen av dess första Tourbillon-serie.

Över hela världen jagar människor denna mycket lilla samling klockor, som kan vara så dyra som ett par miljoner per styck. Det verkar galet tills man inser hur sällsynta och konstnärliga de är.

Till och med de mer vanliga och prisvärda klockserierna har blivit svåra att få tag på under de senaste månaderna. Köpare har inte kunnat få tag på många Rolex- och Patek Philippe-klockor.

Efterfrågan har vida överstigit utbudet, vilket har drivit upp priserna vid återförsäljning, lett till rekordstora auktioner och oändliga väntelistor för den genomsnittlige köparen.

De dagar då man kunde gå förbi ett skyltfönster, se en klocka som man gillar och köpa den är förbi. Kunderna måste kämpa för att komma upp på en väntelista genom att bygga upp en relation med säljaren.

Samtidigt har andrahandsmarknaden översvämmats av försäljningar när ägarna tjänar pengar på de stigande priserna. Många har också sålt som ett resultat av den senaste tidens kryptovalutakollaps.

Andra har tvingats sälja sina klockor för att betala stora skatteräkningar eller betala stigande personallöner. Antalet personer som tar ett lån mot sina lyxvaror har ökat med 30 procent i år. De största samlingarna har lån på hundratusentals kronor.

För dem som börjar är Rolex-klockor det säkraste alternativet. De är globalt erkända och är alltid en bristvara. Du gör aldrig ett misstag om du köper Rolex; den kommer alltid att hålla sitt värde och du kan njuta av att bära den.

Nyblivna klockägare kan börja lågt och gradvis arbeta sig upp till högre investeringar genom att uppgradera de klockor de har med några års mellanrum och genom att byta in dem. Nybörjare som köper sin första klocka bör dock hålla sig borta från "hype-klockor".