Varför älskar vi Puerto Vallarta?

De mest otroliga skälen till att älska Puerto Vallarta, hur det smakar, hur det känns och hur det är att bo i denna vackra hamn.

Varför älskar vi Puerto Vallarta?
Varför älskar vi Puerto Vallarta? Taylor Beach / Unsplash

Puerto Vallarta skapades inte ursprungligen för modern turism, utan det visar sig att den ursprungliga befolkningen bestod av flera aztekiska indianstammar. De hade kulturella och kommersiella förbindelser längs Stillahavskusten. Banderasbukten och Banderasdalen fick sitt namn av spanjorerna när Hernan Cortes brorson reste i området.

Staden som nu är Puerto Vallarta började när entreprenören Guadalupe Sanchez inrättade en handelsplats vid Rio Cuale för att leverera salt till guld- och silvergruvorna i bergen i riktning mot Guadalajara. Puerto Vallarta har fått sitt namn efter Don Ignacio Luis Vallarta, en välkänd guvernör i delstaten Jalisco.

Leguanens natt

Vallarta fick internationell uppmärksamhet när den amerikanske regissören John Huston bestämde sig för att spela in filmen "The Night of the Iguana" i Mismaloya. I filmen medverkade Richard Burton, Ava Gardner och Deborah Kerr. Filmatiseringen av denna film, som bygger på ett drama av Tennessee Williams, var den första impulsen som skulle göra Vallarta känt i världens ögon som den fashionabla platsen att vara på vid den tiden, och mer än för sin historia, för sina huvudpersoner och för Liz Taylors närvaro i Vallarta.

Den stora romansen mellan Liz och Richard, som började i "Cleopatra", var vid det laget känd av alla, "och förde skådespelerskan till Vallarta för att vara nära honom. Han köpte Kimberly House i Gringo Gulch och flyttade in. Senare köpte Burton fastigheten på andra sidan gatan och senare förenade de dem med den berömda bron över Calle Zaragoza".

Varför Puerto Vallarta? John Huston skrev i sin bok "An Open Book" att när han letade efter inspelningsplatser för filmen träffade han ingenjören Guillermo Wulff i Los Angeles, Kalifornien, som föreslog att inspelningen skulle ske i Mismaloya.Regissören hade redan varit i Puerto Vallarta två gånger och bestämde sig därför för att spela in filmen efter att ha besökt platsen.

Filmen spelades nästan helt och hållet in i Mismaloya, med undantag för några scener som spelades in på hotellet Paraíso och på en gata i Puerto Vallarta. Huvudpersonerna hade hyrt lyxiga bostäder i hamnen och träffades varje morgon vid Playa Los Muertos för att ta sig till inspelningsplatsen i en båt eftersom vägen ännu inte var byggd.

Efter filmen

Efter att ha avslutat filmen beslutade John Huston att bosätta sig i den primitiva Las Caletas, i en ejido av Chacala-indianerna, cirka 15 minuter till sjöss från Boca de Tomatlán. Han arrenderade marken i tio år, med en option på ytterligare tio år, och efter den perioden skulle både marken och allt som han hade byggt övergå till ursprungsbefolkningen. Huston njöt av de många år han bodde i Puerto Vallarta.

Elizabeth Taylor och Richard Burton bodde också i byn, de fick vänner, njöt av festen och älskade det avskilda läget. De hade lite mer frihet än i andra delar av världen, de kunde gå runt i staden, shoppa, bada på stranden utan att bli belägrade av fans och journalister. De blev en del av lokalsamhället och deltog i samhällsarbete, donationer och även i åtgärder som frivilliga främjare av staden.

Anledningar till att älska Puerto Vallarta

Stränderna. Det finns mer än 26 stränder i Banderas Bay. En av de mest kända är Los Muertos-stranden. Om du letar efter en strand med mer avskildhet finns Garza Blanca. För vattensportsfantaster finns Playa de Oro. För dykning kan du besöka Los Arcos National Marine Park.

Malecon. Här finns en vacker rad skulpturer i brons, järn och harts. Här finns många konstverk som olika konstnärer har arbetat med för att dekorera landskapet. För shopping finns det många butiker. Och på Malecon finns några av Puerto Vallartas bästa restauranger.

Maten är en blandning av internationella högklassiga rätter och områdets typiska delikatesser. En av de rätter du måste prova är pescado embarazado (gravid fisk), som är en ordlek för att referera till grillad fisk på en pinne. De har ett stort utbud av fisk- och skaldjursrätter, till exempel ceviches, varav den mest attraktiva är mojarra ceviche, zarandeado fisk och fiskköttbullar.

Eftersom det här är Jalisco kan du också hitta de typiska tortas ahogadas (dränkta kakor). Den internationella gourmetfestivalen lockar dessutom kockar från hela världen som tillsammans med de lokala gastronomiska gurus skapar stora kulinariska konstverk.

Sport och äventyr. Från kajakpaddling, djungelvandring, snorkling, vattenskidåkning, ridning, fallskärmshoppning, rappelling, zip-lining, safari och mycket mer. Puerto Vallartas botaniska trädgård har 3 000 olika växtarter som är hemvist för en otrolig mängd fåglar och fjärilar.

Å andra sidan finns krokodiler, sköldpaddor och många sjöfåglar i labyrinten av kanaler i La Tobara, ett måste för naturälskare. Båtarna kryssar långsamt längs kanalerna och mangroven vid El Conchal Bridge, i utkanten av San Blas, ungefär tre timmar från Marina Vallarta.

Puerto Vallarta Zoo i Mismaloya har mer än 100 djurarter på fem hektar: prärievargar, jaguarer och pumor och andra från hela världen, som lejon, leoparder, kameler, zebror och bengaliska tigrar.

Puerto Vallartas centrum är ett av de vackraste, eftersom dess koloniala arkitektur gör det mycket pittoreskt. Det finns barer, restauranger och antikaffärer. En av de stora anledningarna till att folk alltid kommer tillbaka och blir förälskade i Vallarta är människorna. Vallarterna är supervänliga, coola, respektfulla och varma. Puerto Vallarta är en gayvänlig stad och en av de bästa hbtq-destinationerna i världen.

Puerto Vallarta har fått Safe Destination Seal, som delas ut av World Travel and Tourism Council, för att man strikt följer de förebyggande protokollen. Prioriteten är att hålla besökarna säkra, så alla åtgärder som hälsomyndigheterna anger och filter som behövs för att resenärer ska kunna återvända hem friska och säkra respekteras.