Utforska Bacalars underverk och den stora Mayakusten

Upptäck skönheten i mayakulturen, naturen och de drömlika landskapen på den här 250 km långa rutten. Utforska mayaöverlevnaden i söder, Bacalarområdet och dess lagun samt den karibiska kusten mellan Mahahual och Xcalak. Njut av utmärkta hotell och restauranger längs vägen.

Utforska Bacalars underverk och den stora Mayakusten
Kom och njut av Mahahual, Quintana Roo, Mexiko. Foto: Foto: Visita Mahahual

Den här rutten är en unik chans att lära sig mer om mayafolkets rika kultur och naturliga skönhet. Rutten sträcker sig nästan 250 kilometer (155 miles) från Dzibanché till Xcalak och tar dig genom de majestätiska mayaöverlevnaden i delstatens södra del, Bacalarområdet med sina underverk, inklusive lagunen med samma namn, och den karibiska kusten mellan Mahahual och Xcalak, som nyligen har kallats "den stora mayakusten", ett föga känt men snabbt växande turistmål. Längs vägen finns det många sätt att lära sig om kultur, natur och drömlika landskap, samt ett stort urval av platser att bo och äta på. Rutten följer en hästskoformad väg runt Chetumalbukten och är helt asfalterad med mestadels raka vägar, vilket gör den lätt att navigera.

Den första delen av denna rutt följer den federala vägen 186, som förbinder Escárcega i Campeche med Chetumal. Därefter måste du ta den federala vägen 307 i riktning norrut, som leder till den arkeologiska zonen Chacchoben och sedan till kusten vid Mahahual. Därifrån svänger vägen söderut och löper parallellt med kusten mot Xcalak. Bussar finns tillgängliga på de flesta delar av denna väg, men de går inte ofta till de arkeologiska zonerna Kohunlich och Dzibanché. För mer flexibilitet är det bäst att använda ditt fordon.

Kohunlich

Kohunlich, en gammal mayastad, är ett måste för historie- och arkeologientusiaster. Staden, som föddes som en by runt 200 f.Kr. såg sina stora byggnader uppföras runt 500 e.Kr. och nådde sin höjdpunkt lite senare. Från och med det tionde århundradet gick staden på nedgång och övergavs så småningom.

Idag kan besökare utforska de imponerande arkitektoniska ensemblerna i denna fantastiska arkeologiska zon. Akropolis, som är ett torg omgivet av hus, och Plaza de las Estelas är två av dem. Templo del Rey (Kungens tempel) och den enorma Conjunto de los 27 Escalones (27 trappor), på vilken en stor pyramid reser sig, sticker också ut.

Den mest emblematiska byggnaden i Kohunlich är byggnaden eller pyramiden med maskerna. På sidorna av huvudtrappan i denna pyramidformade bas finns flera 2 meter höga masker som tros föreställa solguden Kinich Ahau. Den stuckatur och röda färg som täckte dessa vackra bilder för över tusen år sedan kan fortfarande ses på dem.

Även om man känt till dess existens i många år var det inte förrän 1992 som utgrävningar och räddningsarbeten inleddes i denna arkeologiska zon, som öppnades för allmänheten 1994. Platsen ligger 8 kilometer väster om Chetumal, på landsväg 186 i riktning mot Escárcega i Campeche. Den är öppen dagligen från 8:00 till 17:00.
Många tror att namnet Kohunlich är maya, men det härstammar från de engelska termerna cohoon och ridge. Ett besök i denna gamla stad kommer att transportera dig tillbaka i tiden och ge dig en inblick i den rika Mayacivilisationens historia.

Dzibanché

Ungefär 20 kilometer nordost om Kohunlich ligger den imponerande arkeologiska platsen Dzibanché. Denna plats ger besökarna en inblick i mayafolkets rika historia. Runt 200 f.Kr. tros staden ha startat som en liten bosättning. Under den mesoamerikanska klassiska perioden började den växa som en stad och som en plats att bo på. Från och med 1000-talet övergavs staden.

I dag kan människor se hjärtat av den gamla mayastaden, som byggdes på en liten platå och hade de viktigaste bostads- och ceremoniella centra. I denna kärna finns flera torg som flankeras av pyramider eller andra strukturer byggda på långa stenplattformar.

Bland de viktigaste byggnaderna på platsen finns tempel I, en stor pyramid med rundade hörn i stil med mayapyramiderna i Guatemala, Belize och Karibien. Mycket nära den reser sig det så kallade tempel II, en annan hög pyramid som innehåller flera gravkammare, där man hittade resterna av en stor personlighet från den senklassiska perioden, en möjlig "kung" i staden som av forskarna kallades "Lord of Dzibanché".

För att nå Dzibanché från Kohunlich måste du först återvända till Federal Highway 186 och sedan svänga österut mot Chetumal. Två kilometer senare tar du avtagsvägen som börjar till vänster (norrut), och 14 kilometer längre fram passerar du Morocoy. Två kilometer före denna stad ska du svänga till höger och fem kilometer senare kommer du fram till den arkeologiska platsens registreringsbås för besökare. Platsen är öppen för allmänheten dagligen från 8:00 till 17:00.

Runt Dzibanché finns ruiner av andra gamla mayastäder, förutom Kinichná och Lamay, men de är inte öppna för allmänheten. Forskare betonar områdets betydelse inom den klassiska mayavärlden, och vissa säger att denna region i södra Quintana Roo var hemvist för en miljon invånare, många fler än de som bor där i dag. Ett besök i Dzibanché är ett måste för alla resenärer som är intresserade av den rika historien om mayacivilisationen.

Xul-Ha

Xul-Ha är en söt stad på vägen till Cancun, 36 kilometer öster om Dzibanché och Kinichná, på den federala vägen 307. Det är den sydligaste punkten där du kan komma till den vackra Bacalar-lagunen, som är ett måste för alla som älskar naturen. Staden erbjuder besökarna möjlighet att ta båtturer på lagunen, som också kallas "Laguna de los Siete Colores" (Lagunen med de sju färgerna), på grund av den spektakulära färgskala som den uppvisar, från vit sand till djupblått.

Från söder till norr blir lagunen smalare tills den är mindre än 10 meter bred i söder. Detta område kallas "Los Rápidos" (forsarna) eftersom vattnet flyter snabbare här. Det är en vacker sträcka som kanotfantaster inte bör missa. Människor som åker till Xul-Ha kan njuta av skönheten i Bacalars lagun i en lugn och fridfull miljö.

Blå Cenote

Blue Cenote är ett naturunder som ligger bara 12 kilometer norr om Xul-Ha, i staden Bacalar. Det är en cirkulär vattenkropp med en diameter på cirka 100 meter och tät vegetation runt omkring. Cenoten är en vattenkälla för Bacalar-lagunen, som ligger bara 15 meter längre bort, på dess östra sida.

Den blå Cenoten har fått sitt namn från sin mörkblå färg och sitt stora djup, som överstiger 90 meter. Platsen är en populär plats för dykentusiaster, och den erbjuder även möjligheter till bad och kanotpaddling. Besökare kan också njuta av en måltid i restaurangen på plats, som är känd för sina skaldjur och kött från vilda djur. Restaurangen är öppen dagligen från 15:00 till 18:00 och till 20:00 under högsäsong.

Bacalar

Bacalar är en charmig stad som ligger 114 kilometer söder om Felipe Carrillo Puerto och 38 kilometer nordväst om Chetumal. Bacalars huvudattraktion är den vackra lagunen med samma namn. Den 42 kilometer långa och 2 kilometer breda lagunen är mestadels sötvatten som tenderar att vara salt eftersom den är förknippad med havet genom en rad kanaler och mindre laguner. Besökare kan hitta flera hotell och restauranger i staden och på kustallén där de kan hyra båtar, aquamotorer, segelbåtar eller kajaker.

Trots att Bacalar är en liten och ung stad har den en rik historia. Staden grundades år 435 e.Kr. som mayabyn Siyan Can Bakhalal. Efter en blodig erövring på Yucatanhalvön grundades staden på nytt som byn Salamanca de Bacalar år 1544. Staden återbefolkades igen 1902 efter att ha utsatts för trakasserier från engelska pirater och maya-rebeller.

I Bacalar är en sevärd plats San Joaquins kyrka, som byggdes i mitten av 1600-talet och är känd för sitt mirakulösa skyddshelgon. Ett annat måste är det berömda fortet San Felipe, som byggdes på order av Yucatans kapten general Antonio de Figueroa y Silva år 1733. Quintana Roo Culture Institute driver numera ett litet men mycket trevligt museum om sjöröveri i fortet. Besökare kan också lära sig om palo de tinte, som var föremål för engelsmännens girighet och anledningen till att de noggrant bevakade piratbasen i Belize.

Chacchoben

Chacchoben är en gammal mayastad som ligger strax norr om Bacalar. Staden började som en liten by runt 200 f.Kr. och upplevde en byggboom under hela det första årtusendet e.Kr. Runt 700 e.Kr. lämnades staden tom, men några människor flyttade tillbaka dit under åren före erövringen. Stadens ruiner täcker 70 hektar och omfattar bland annat tempel 24 och Group of the Ways. Besökare kan också njuta av den naturliga skönheten i det omgivande skogsområdet med en mängd olika träd som chicozapotes, mahogny och cederträd. Platsen är öppen för allmänheten dagligen från 8:00 till 17:00 och erbjuder en unik kultur- och naturupplevelse för besökare.

Mahahual

Mahahual är ett paradis vid kusten och ligger 58 kilometer från avtagsvägen till Federal Highway 307. Denna charmiga stad erbjuder besökarna en mängd olika tjänster, inklusive hotell och restauranger, samt en ny pir som har besökts av stora kryssningsfartyg under de senaste åren. Som den viktigaste staden på den stora mayakusten kan Mahahual skryta med vackra stränder och enkel tillgång till Mesoamerican Reef, en populär plats för dykentusiaster. Förutom sin naturliga skönhet är Mahahual en inkörsport till flera närliggande fiskebyar och berömda stränder, till exempel Puerto Bravo, Rio Indio och Punta Herrero, som erbjuder rustik service och fantastiska vyer.

Xcalak

Xcalak ligger inbäddat på Mexikos kust och är en lugn fiskeby som ger en glimt av ett enklare liv. Staden grundades som en militär utpost år 1900 och har en rik historia som har format dess nutid. Trots att orkanen Janet nästan utplånade Xcalak 1955 har det sedan dess blivit en populär plats för turister som söker en lugn plats att bo på.

Xcalak ligger 60 kilometer söder om Mahahual, och vägen dit är lika vacker som själva platsen. Den grusväg som löper längs havet och den asfalterade vägen som löper parallellt med den är båda späckade med drömska platser, vissa med hotell, andra med stugor och ytterligare andra utan något alls.

Stadens främsta attraktion är dess naturliga skönhet, med läckra stränder och bra fiskeplatser. Men Xcalaks berömmelse kommer främst från det faktum att den är känd som ett paradis för dykning och snorkling. Med klart vatten, frodiga korallrev och ett överflöd av marint liv är det inte konstigt att Xcalak är en favorit bland dykare och snorklare.

I Xcalak är livet långsamt och atmosfären avslappnad. Det är den perfekta platsen för att koppla av och komma bort från det hektiska vardagslivet. Kom och upplev skönheten och lugnet i Xcalak och upptäck varför denna lilla by har blivit ett älskat resmål för många.

Besök Xcalak, Quintana Roo, Mexiko, och ha det trevligt.
Besök Xcalak, Quintana Roo, Mexiko, och ha det trevligt. Foto: Foto: Turismo en Mexico

I slutändan är den här rutten ett unikt och uppslukande sätt att lära sig mer om Maya-civilisationens rika kultur och vackra naturomgivning. Från de majestätiska mayaöverlevnaden i delstatens södra del till Bacalarområdet med sina underverk, inklusive lagunen med samma namn och den karibiska kusten mellan Mahahual och Xcalak, som nyligen kallats "den stora mayakusten", har denna rutt något för alla.

Rutten har goda förbindelser med bussar som går till nästan alla punkter längs vägen, men för en mer flexibel upplevelse är det bäst att resa med bil. Vägen är väl asfalterad och det är lätt att ta sig fram. Det finns många platser där man kan se kultur, natur och drömlika landskap, samt ett stort utbud av hotell och restauranger. Så packa väskorna och ge dig ut på denna resa för att upptäcka de dolda pärlorna i mayacivilisationen.