Upptäck Chetumal längs bukten och Hondofloden

Utforska den charmiga och unika staden Chetumal på en 130 kilometer lång resa från Oxtankah till La Union. Upptäck den historiska och kulturella rikedomen, från dess arkeologiska zon till dess mångsidiga gränsstad.

Upptäck Chetumal längs bukten och Hondofloden
Från Oxtankah till La Union: En 130 kilometer lång bilresa genom Chetumal i Mexiko. Foto av Oscar Martinez på Unsplash

Chetumal, som grundades 1898, är en ung stad som ligger på gränsen mellan Mexiko och Belize. Trots sin ungdom erbjuder staden många intressanta attraktioner och sevärdheter för resenärer att utforska. Från Chetumalbukten och Hondofloden till den kulturella mångfalden i en gränsstad är Chetumal ett resmål värt att besöka.

Den här guiden tar dig med på en 130 kilometer lång resa från Oxtankah till La Union och lyfter fram anmärkningsvärda stopp längs vägen, till exempel den arkeologiska zonen i Oxtankah och skaldjursrestaurangerna i Calderitas. Följ med oss på denna resa genom den charmiga och unika staden Chetumal.

Denna 130 kilometer långa rutt tar dig från nordost till sydväst, och alla punkter längs vägen är lätt tillgängliga via asfalterad väg. Först åker du från Oxtankah till Chetumal och följer en väg som löper längs Chetumals bukt. Därefter går du från Chetumal till staden Ucum på den federala landsvägen 186, mot Escárcega i Campeche.

I Ucum svänger du söderut för att ta den tredje delen av vägen - en 86 kilometer lång väg som löper parallellt med Hondofloden och leder dig till gränsstaden La Union. Det är lätt att ta sig runt i Chetumal, eftersom de flesta av stadens viktigaste punkter ligger nära bukten, med undantag för museerna.

Oxtankah

Vår resa börjar vid den arkeologiska zonen Oxtankah som ligger 16 kilometer nordost om centrala Chetumal. Denna antika stad byggdes under den klassiska perioden av mayakulturen, mellan 300 och 600 e.Kr. Den ligger cirka 400 meter från Chetumalbukten, vilket har fått experter att tro att den kan ha varit den stora staden Chactemal som nämns i historiska dokument.

De bevarade byggnaderna här var främst bostäder, centrerade kring två torg som kallas för bina och kolonnerna. Dessa konstruktioner pryddes en gång i tiden av stora polykroma stuckaturmasker, som sedan dess har försvunnit. År 1531 anlände conquistadoren Alonso de Avila hit på den första spansktalande expeditionen.

Vissa forskare tror att den byggdes senare, på 1600-talet, men resterna av ett kapell som byggdes på mayaruiner har en koppling till denna expedition. Den arkeologiska zonen är öppen för besökare dagligen från 8:00 till 17:00.

Chetumal

Chetumal är en stad som ligger i bukten Chetumal, bara några meter från Hondoflodens mynning. Den startades av marinlöjtnant Othón Pompeyo Blanco den 5 maj 1898. På den tiden kallades den Payo Obispo. Till en början fungerade den som tullstation och flottbas för att kontrollera gränsen och slå ner mayaupproret på Yucatanhalvön. År 1936 gav regeringen den sitt nuvarande namn.

Under 1900-talet växte staden och fick en ny kulturell, affärsmässig och politisk identitet. I dag är det en stad med över 170 000 invånare med alla de tjänster som en delstatshuvudstad har. För resenärer är Chetumal den viktigaste inkörsporten och basen för verksamheten i den södra delen av delstaten, och staden erbjuder en mängd olika attraktioner.

Enligt vissa historiker var det här som de första mexikanska mestiserna föddes, barn till Zazil Ha, en mayaprinsessa från området, och Gonzalo Guerrero, en spanjor som hade lidit skeppsbrott i Karibiska havet 1511.

Calderitas

Calderitas är en stad som ligger sex kilometer sydväst om Oxtankah. Den ligger i området Chetumal. Den ligger precis vid bukten och är känd för sina goda fisk- och skaldjursrestauranger. Det finns också en konstgjord strand byggd på sandsäckar i området. Från Calderitas går en 23 kilometer lång asfalterad väg norrut till staden Raudales, framför Guerrero Lagoon. Folk från Chetumal åker till Raudales för att bada eller fiska i det klara vattnet i kanalerna i närheten.

Bahia Boulevard

Bahia Boulevard är en väg som löper från stadens centrum mot nordost, alltid längs havet, som en kustallé. Det är huvudvägen till staden när man kommer från Calderitas. På boulevarden finns en skulpturkorridor med 17 verk av kända mexikanska konstnärer som José Luis Cuevas och Helen Escobedo.

När du kommer in i staden kommer du att stöta på Quintana Roos universitet, vars byggnad invigdes 1993. I hörnet av Ignacio Comonfort Avenue hittar du den söta Manatee-fontänen. Den byggdes för att hedra dekretet från oktober 1996 som gjorde Chetumalbukten till en säker plats för dessa fredliga havsdäggdjur.

Stadens fyr, som byggdes 1930, ligger i andra änden av boulevarden, i sydväst. Den fortsätter sedan till lagstiftande palatset, säte för delstatens kongress. I palatset finns väggmålningar som kallas "Law and Form: Color and History of Quintana Roo", målade av Elio Carmichael, som skildrar delstatens ursprung och historia. Lagstiftningspalatset är öppet för besökare måndag till fredag från 9.00 till 22.00.

Modell av Payo Obispo

Monumento al Pescador (monumentet för fiskaren) står i bukten bredvid det lagstiftande palatset. Det föreställer en fiskare som kastar ut sina nät efter fiskar som chihua, tarpon, shad, billfish och mulle. Små, märkliga hus med träväggar, snedställda plåttak och stora fönster ligger på andra sidan palatset. Folk säger att dessa hus har en engelsk kolonialstil och ser ut som byggnader från Belize, varav många byggdes under första hälften av 1900-talet.

Ett av dessa hus ligger framför palatset, och det är där den berömda Payo Obispo-modellen förvaras. Denna modell tillverkades av Luis Reinhardt McLiberty, och den är uppkallad efter honom. Modellen, som sattes ihop i mitten av 1980-talet, föreställer staden Chetumal på 1930-talet. Besökare kan titta på modellen från tisdag till lördag mellan 9:00 och 20:00 och på söndagar mellan 10:00 och 15:00. En turistmodul är uppställd bredvid modellen. Den har broschyrer och kartor över staden och området.

Flagg Esplanaden

Flag Esplanade ligger två kvarter väster om Payo Obispo-modellen. Den har en stor flaggstång och ett monument som hedrar landets symbol. Monumentet är en obelisk med en klocka på var och en av sina fyra sidor. Vid dess bas står två kungsörnar på vardera sidan om en piedestal med en skulptur av försvaret av fosterlandet på. Detta komplex i art-deco-stil, som invigdes 1943, markerar stadens centrum.

I området finns en park med en kiosk, och en bit bort ligger regeringspalatset, säte för statens verkställande makt. Det byggdes mellan 1936 och 1955. Mittemot palatset ligger kajen vid vattnet i Chetumalbukten. Varje lördag klockan 8.00 på morgonen avgår en båt från kajen i Chetumal för en tre timmar lång resa längs Hondofloden, där besökarna kan se fåglar, reptiler, landlevande däggdjur, sjunkna fartyg och, med lite tur, sjökor.

Renässansparken

Renässansparken ligger alldeles intill justitiapalatset och två kvarter väster om regeringspalatset. I parken, som mer liknar ett litet torg, finns trädgårdar och bänkar. I mitten av parken står en unik skulptur som kallas Renaissance. Skulpturen påminner människor om vad orkanen Janet gjorde med staden och hur den reparerades. Orkanen ödelade Chetumal den 27 september 1955 och orsakade stora materiella skador och ett stort antal döda och saknade personer - omkring 800 i en stad med 8 000 invånare.

Chetumals stadsmuseum

Chetumals stadsmuseum ligger i hörnet av Heroes Avenue och Héroes de Chapultepec, sex kvarter från obelisken. Byggnaden, som uppfördes 1989 under president Lázaro Cárdenas regering, är en före detta socialistiska Belisario Domínguez-skola och pryds av unika basreliefer av den colombianske konstnären Rómulo Rozo. Byggnaden fungerar som ett kulturellt centrum för konst och innehåller friluftsteatern Minerva, lokaler för verkstäder och kurser samt en bokhandel.

Här finns också Quintana Roo Institute of Culture och Chetumal City Museum, som är ett litet men välorganiserat museum som visar hur delstatshuvudstaden startade och växte genom foton, diagram, kartor och andra dokument och artefakter från det förflutna. Morelos-sjukhuset, som ritades av Rómulo Rozo och byggdes mellan 1939 och 1940, är en annan fantastisk art déco-byggnad. Den ligger i hörnet av Juárez och Héroes de Chapultepec, vilket är väster om museet.

Museet för Mayakulturen

Mayakulturmuseet ligger i korsningen mellan Heroes Avenue och Mahatma Gandhi. Museet öppnade 1993. Det är en del av Quintana Roo Culture Institute och har en stor utställning av mayakultur tack vare Jorge Agostoni, som designade museet. I museets stora sal visar ett heligt ceibaträd som växer från underjorden till himlen hur mayaindianerna såg på världen.

Museet har också datorer, tv-skärmar och interaktiva skärmar som visar information om mayas matematik, skrivning, tidsuppfattning och astronomi. Här finns också modeller av olika städer och byggnader, varav en del kan ses under hallens glasgolv. Museet har också utrymmen för tillfälliga utställningar. Det är ett måste för besökare och är öppet tisdag till torsdag och söndag från 9.00 till 19.00 och fredag och lördag från 9.00 till 20.00.

Subteniente López

Ungefär 8 kilometer väster om centrala Chetumal når motorvägen en cirkulationsplats med ett monument över mestizaje. Därifrån viker den asfalterade vägen av och går söderut i cirka 3 kilometer till gränsstaden Subteniente López. Där finns en bro över Hondofloden som har funnits på plats i 40 år och som kan korsas till fots eller med bil. På andra sidan välkomnar Belize besökare med en stor frizon, ett område fyllt av företag som har låga eller inga skatter på sina varor.

Många invånare i Chetumal åker ofta dit för att köpa olika varor och även för att spela på ett av de få kasinon som finns. När det nordamerikanska frihandelsavtalet trädde i kraft 1994 förlorade Chetumal sin tullfria status. Detta ledde till att Belize frizon startade. Till höger om frizonen leder vägen till Orange Walk, Corozal och in i Belize. De flesta resenärer behöver inget visum för att resa in i Belize, men om de tar med sig en bil måste de köpa en försäkring.

Laguna Milagros

Fem kilometer väster om staden Subteniente Lopez, på samma landsväg som leder ut från Chetumal, ligger staden Huay Pix vid stranden av Laguna Milagros. I staden finns flera restauranger och en badplats som också fungerar som en husvagnspark. Besökare kan också hyra kajaker eller hyra båtturer. Lagunen liknar den i Bacalar, men är mindre, och dess vatten har olika nyanser av blått.

El Palmar

I Campeche ligger El Palmar 6 kilometer väster om Huay Pix. För att ta dig dit tar du över bron och fortsätter på den federala vägen 186 mot Escárcega. Ytterligare 6 kilometer längre ner på denna väg ligger staden Ucum, där du måste svänga till vänster (söderut) för att ta vägen parallellt med Hondofloden.

Från Ucum är det ytterligare 6 kilometer till El Palmar, där du hittar badanläggningen El Manantial, ett rekreationscenter för ejido som ligger intill en källa och en konstgjord damm. Vid dess strand finns bänkar och en restaurang som serverar öl, läskedrycker och fisk. Det är en enkel men charmig plats med vackra träd och kristallklart vatten. I samma område finns också andra rustika vattenområden, som kan bli resenärens exklusiva domän om man besöker dem under veckan.

En av dem är La Palma, som ligger 2 kilometer sydväst om El Palmar på vägen till La Union; det är en ensam bäck med mycket rent vatten. På samma väg, sjutton kilometer senare ligger staden Alvaro Obregón, där en plats som heter El Balneario ligger, med en vacker bäck som är inhägnad av ett par bassänger. En kilometer nordost om El Palmar ligger staden Sacxán, vid floden Hondos stränder. Turistbåten från Chetumal går dit via denna vattenväg. På platsen finns ett litet trätorn med en utmärkt utsikt över floden och det angränsande territoriet i Belize.

La Union

Vägen som börjar i Ucum slutar 86 kilometer senare i staden La Union, där besökare kan ta sig över till Belize med båt. Ansträngningen för att nå denna destination är värd det, särskilt om du besöker den närliggande cenoten Golden Crocodile, som ligger cirka 4 kilometer öster om staden. Cenoten erbjuder en unik panoramautsikt över Mexiko, eftersom den ligger vid foten av en liten bergskedja bredvid en stenmur som är dussintals meter hög (vilket är den bästa platsen i hela delstaten för rappelling).

Dess koboltblå färg kontrasterar mot den omgivande djungelns grönska och bergets grå toner. Om du vill bada ska du undvika att göra det i cenoten, där det kan finnas krokodiler. Ta i stället ett dopp i den lilla, säkrare bäck som för vatten från cenoten till Hondofloden. Vid Hondoflodens stränder finns många andra platser av exceptionell skönhet, men med svårare åtkomst. För att utforska dem bättre eller för att njuta av dem genom äventyrssporter rekommenderas att man vänder sig till något av de lokala turistföretagen.

Chetumal, huvudstaden i delstaten Quintana Roo, Mexiko, som ligger på gränsen mellan Mexiko och Belize, erbjuder många intressanta attraktioner och sevärdheter för resenärer att utforska. Från Chetumalbukten och Hondofloden till den kulturella mångfalden i en gränsstad är Chetumal ett resmål värt att besöka.

Den här guiden belyser en 130 kilometer lång resa genom staden och visar upp anmärkningsvärda stopp som den arkeologiska zonen Oxtankah, fisk- och skaldjursrestaurangerna i Calderitas och skulpturkorridoren på Bahia Boulevard. Staden är lätt att navigera och erbjuder en mängd olika attraktioner, vilket gör den till en utmärkt utgångspunkt för att utforska den södra delen av delstaten.