Saker att veta om diamanter

Lär dig mer om diamanter, denna fascinerande och komplexa kategori av extremt sällsynta stenar. Från historia till idag.

Saker att veta om diamanter
Diamanter. Foto: Edgar Soto / Unsplash

Diamanter bildades för eoner sedan och är romantiska, fascinerande och genomsyrade av mytologi. På 400-talet före Kristus introducerade Indien diamanten som ett värdefullt handelsverktyg som nådde världen via Sidenvägen. Diamanter värderades för sin styrka och briljans och bars som prydnad och användes som slipverktyg.

Som talismaner ansågs de avvärja ondska och skydda bäraren. Den romerske naturforskaren Plinius förklarade på 1000-talet: "Diamanten är den mest värdefulla, inte bara av ädelstenar, utan av alla saker i denna värld". När diamanter tog sig till Västeuropa via Venedigs eklektiska medeltidsmarknader växte deras rykte som en värdefull och sällsynt statussymbol.

När människorna först upptäckte dessa bländande stenar försökte de förklara dem och gav dem romantiska och magiska associationer. För grekerna var de gudarnas tårar, för romarna stjärnor som fallit till jorden. Egyptierna bar en diamantring på det fjärde fingret eftersom kärleksådran (vena amoris) för dem gick från fingret till hjärtat.

Dessa romantiska associationer, som har utvecklats under århundradena, kom att utgöra en speciell och evig symbol: deras skönhet och styrka gjorde dem till det naturliga valet för förlovningsringar, både som en symbol och som en ädelsten som kan tåla frekvent slitage under en livstid, eller många livstider.

Att välja en diamant

Diamanter är sällsynta och vackra, men det finns många valmöjligheter och priserna kan variera från tusentals till miljontals dollar. Hur väljer du rätt sten för dig? Köparna styrs av kvaliteten på en diamant, vilket avslöjas i dess klassificering, som fokuserar på färg, slipning, klarhet och karat. Vi kan också ta hänsyn till ett århundrade, som tar hänsyn till stenens ålder. Dessa kategorier avslöjar en diamants inre och yttre egenskaper.

Färgskalan går från D (helt klar) till Z, med gula, grå och bruna nyanser som blir mer framträdande när diamanten sjunker i skalan.

Slipning avslöjar antalet facetter på stenen, där deras förmåga att briljant bryta ljuset bedöms från utmärkt till dålig, samt den övergripande formen, som kan vara allt från rund till päron, marquise, Asscher, smaragd eller till och med hjärtformad.

Klarhet rankar diamantens fläckar och inneslutningar, eller avsaknad av sådana, som sträcker sig från felfri till inneslutningar 3, en kategori som är reserverad för diamanter som är synligt fläckiga när de betraktas enbart med ögat.

Karat, som ofta missförstås, avser vikten av en diamant, där en karat motsvarar 0,2 gram.

En annan användbar måttstock, århundradet, tar hänsyn till stenens ålder och kan vara en användbar indikator på dess potential.

Att äga en diamant

Du har flera olika diamanter eller en enda perfekt sten, vad händer nu? Om du drömmer om att pryda dig med diamanter kan det vara ett spännande alternativ att samarbeta med en juvelerare för att skapa ditt drömstycke. Från en enkel elegant ring med en enda sten till ett genomarbetat halsband med en riviere av diamanter - möjligheterna är oändliga. Att behålla diamanterna för framtiden kan vara ett klokt val, tills det perfekta ögonblicket att sälja.