3 saker att veta om Cartier

Lär känna Cartiers historia och ikoniska design, "kungarnas juvelerare och juvelerarens kung".

3 saker att veta om Cartier
Cartier-byggnaden. Foto: John Cameron / Unsplash

Sedan 1847 har Cartier skapat några av de mest ikoniska smycken, klockor och skräddarsydda kreationer som erkänns för sin överdådighet och originalitet och som är eftertraktade av kungar, kändisar och magnater över hela världen.

Marknaden för Cartier har varit konstant stark under årtiondena och fortsätter att växa i takt med att varumärket tilltalar unga konsumenter över hela världen. Eftersom Cartier-smycken och -klockor är uppskattade lyxföremål är deras design också föremål för försök till förfalskning. Till exempel gör Love-armbandet, som är så populärt, att det är särskilt sårbart för kopiering.

Men det finns några ledtrådar som hjälper dig att skilja en äkta Cartier från en förfalskning. På insidan av armbandet finns flera skarpa och tydliga markeringar: logotypen, materialstämpeln, den tvåsiffriga storleken och serienumret. Smutsiga, ojämna märken och repliker på båda sidorna av armbandet är alla tecken på en förfalskning.

Cartiers historia

År 1847 tog en ung urmakare vid namn Louis-François Cartier över sin mästares verkstad i Paris och etablerade framgångsrikt sitt eget företag, som han överlät till sin son Alfred 1874. Det var Alfreds tre söner - Louis, Pierre och Jacques - som gjorde familjeföretaget till ett globalt fenomen. Tillsammans expanderade de över hela världen i takt med att tekniken möjliggjorde snabbare och enklare resor.

År 1899 öppnade Louis det ikoniska huset på Rue de la Paix, som än i dag är Cartiers största butik i Paris. År 1902 åkte Jacques till London och blev snabbt kungligheternas favoritleverantör av smycken. År 1917 reste Pierre till New York där han bytte ett pärlhalsband mot den ikoniska butiken på 5th Avenue där Cartier fortfarande finns kvar i dag.

Under 1900-talet fångade Cartier andan av spänning, innovation och fantasi genom att skapa ett otroligt utbud av föremål, från smyckade diademer och halsband som skapades för kungligheter till smarta mönster som föredrogs av Greta Garbo, Millicent Rogers och hertiginnan av Windsor. Förutom smycken tillverkade de också genomarbetade skrivbordssatser och fashionabla och funktionella armbandsur som Santo, Tonneau och Tortue, som fortfarande tillverkas i dag.

De inrättade en hel avdelning känd som "S"-avdelningen för att skapa eleganta, prisvärda och presentbara föremål som t.ex. lådor och röktillbehör. I dag är Cartier ett av världens mest prestigefyllda juvelerare och har mer än 200 butiker i 60 länder.

Ikoniska mönster

Cartier är den kreativa kraften bakom några av de mest ikoniska smyckes- och klockdesignerna under de senaste två århundradena, och den eftertraktade röda boxen har till och med blivit ett samlarobjekt i sig själv. Här presenterar vi några av Cartiers mest hyllade smycken.

Panthère

Panthern är den perfekta symbolen för Cartier: exotisk, djärv och dynamisk. Den gjorde sitt första avtryck på ett damarmbandsklocka 1914, med panterens päls omskapad i onyx och diamanter. År 1917 gav Louis Cartier ett cigarettfodral med pantermotiv till designern Jeanne Toussaint. Toussaint, som fick smeknamnet "la panthère", blev chef för skapandet 1933 och fortsatte att arbeta med denna redan ikoniska form och skapade verk som var ännu djärvare och större. Hon producerade en mängd olika mönster med det vilda kattdjuret, och det är fortfarande ett viktigt motiv i Cartiers menageri.

Trinity

Medan Cartier under Art Deco-perioden ofta var känt för sina utstuderade diamantsatta konfektioner, har denna bedrägligt enkla design med tre sammanflätade och rörliga band i vitt, gult och rosa guld blivit en klassiker. Louis Cartier designade den 1924 på begäran av den franske konstnären, romanförfattaren, poeten och filmskaparen Jean Cocteau. Sedan dess har den karakteristiska stilen använts till armband, halsband och örhängen. Detta är ett viktigt bärbart föremål för alla samlare.

Tutti Frutti

Tutti Frutti-pjäserna är inspirerade av de snidade smaragder, rubiner och safirer som Jacques Cartier köpte på sina resor till Indien och är ett extravagant upplopp av färg och form. Som ett exempel på Cartiers nyskapande började de sätta ihop stenarna till utstuderade ädelstensträdgårdar. Armbandet är en särskilt eftertraktad form och avbildas ofta som en vinranka med magiska frukter och blommor. Det mest genomarbetade exemplaret var ett otroligt halsband som tillverkades för Daisy Fellowes 1936.

Kärlekssamlingen

1969 designade den italienska designern Aldo Cipullo Love Bracelet, ett minimalistiskt mästerverk. Det är gjort för att bäras tätt intill kroppen och sällan tas av. Det kan bara tas av med hjälp av den medföljande skruvmejseln. Designen var tänkt att ges som en gåva från en älskad person, men den fick genast ett stort genomslag, och ett halvt sekel senare kan man fortfarande se armbanden på armarna av kändisar och eleganta människor. Designen var så populär att signaturskruvarna utökades till andra smycken som örhängen, halsband och manschettknappar.

Juste un Clou

Denna design, som lanserades 1971 som "spikarmband", är en enkel spik som förhöjs till ett värdefullt föremål. Detta smycke är ytterligare ett av Cipullos hjärnspöken och uttrycker hans kärlek till vardagliga, funktionella föremål och hans unika förmåga att förvandla dem till fina smycken. De dyrbara spikarna är till och med skurna med kammar precis före spikhuvudet, som ett stycke som man hittar i en järnaffär. Cartier återinförde designen på 2000-talet, och de olika formerna har förblivit mycket populära.

Tank-klocka

När Louis Cartier observerade Renault-vagnar på väg mot västfronten under första världskriget inspirerades han av linjerna och proportionerna, som han genast översatte till en klockdesign. Klockan följer stridsvagnens form sett uppifrån och är rektangulär i sin utformning och har två parallella "brancards" (sidostycken som sträcker sig ut för att hålla fast bandet). Denna enkla och starka design är en av de mest eftertraktade armbandsur som någonsin tillverkats. Modeller har burits av John F. Kennedy, prinsessan Diana och Yves Saint Laurent, för att nämna några. Popkonstikonen och den hängivne Cartier-klockbäraren Andy Warhol citerades en gång för att ha sagt: "Jag bär inte en Tank-klocka för att se vad klockan är. Jag drar faktiskt aldrig upp den. Jag bär en Tank-klocka för att det är den klocka jag ska bära."

Passar för en kung

Kung Edward VII beskrev en gång det ikoniska huset som "Kungarnas juvelerare och juvelerarens kung". År 1904 utfärdade han en kunglig fullmakt som gjorde Cartier till en officiell leverantör till kungens hushåll, och företaget har sedan dess förknippats med monarkin. Vid kung George V:s kröning 1911 prydde inte mindre än 19 tiaror från Cartier den kungliga församlingen. Från hertiginnan av Windsors panthère-brosch till hertiginnan av Cambridges Ballon Bleu-klocka - Cartier är omtyckt för sin exotiska och eleganta design.

Cartiers kundlista är en riktig "who's who"-lista, som omfattar kungligheter, magnater och filmstjärnor från hela världen. När prins Rainier friade till Grace Kelly var det med en Cartier-ring för evigt. När Kellys karaktär i High Society behövde något mer flashigt återvände prinsen till Cartier för att få en andra förlovningsring - den här med en enorm smaragdskuren diamant. Från Robert Downey Jr. till Kate Middleton är Cartier fortfarande det bästa varumärket för alla modemedvetna kändisar i dag.