Icke-fungibelt token: Vad kan vara en NFT?

Marknaderna upplever nu att Non-Fungible Token (NFT), digitala representationer av en fysisk eller virtuell tillgång, dyker upp på marknaden.

Icke-fungibelt token: Vad kan vara en NFT?
Vad kan vara en NFT? Andrey Metelev / Unsplash

Marknaderna upplever en "ny eufori" i och med uppkomsten av de så kallade Non-Fungible Token (NFT), som är digitala representationer av en fysisk eller virtuell tillgång, till exempel kryptovalutor, även om de inte kan utbytas sinsemellan; de används inom området konst och samlarobjekt. Marknaden på detta område nådde ett värde på 41 miljarder dollar under 2021.

Hittills har nackdelarna med NFT:erna att göra med användarupplevelsen eftersom det är svårt för många användare att förstå dem, eller så finns det många tekniska detaljer i informationen. Det är nödvändigt att vara tydlig med vad vi kan och inte kan göra när vi skapar eller förvärvar en sådan.

Den största nackdelen är att det finns en förmodad "eufori" när man kommersialiserar till exempel den med bilden av en sten till 600 000 dollar. Detta får oss att undra hur sådana saker kan hända och hur det på marknaden finns övervärderade NFT:er, vilket skapar en falsk föreställning hos allmänheten.

En Non-Fungible Token är en digital representation på en blockkedja av vissa tillgångar, som kan vara digitala eller fysiska. Detta innebär att de precis som kryptotillgångar -som bitcoin eller eter- använder samma teknik, men kan inte bytas ut mot andra av samma slag, vilket gör att de anses vara unika. De har spårbarhetsfunktioner, vilket innebär att alla transaktioner som görs med den token kan granskas.

När du till exempel har bitcoin eller en annan kryptotillgång, som är fungibla, kan du dela upp dem. Du kan köpa en bitcoin, 0,5, 0,25 eller 0,0000075 bitcoin, det vill säga du kan dela upp dem. När det gäller NFT är det inte samma sak: du har den och den är en, den kan inte delas upp, vilket är en av de stora skillnaderna. Blockkedjan är en teknik som är decentraliserad i världen; blockkedja och kryptografi gör det möjligt att göra monetära transaktioner, kontrakt osv. på ett säkert sätt. Den är svår att hacka.

Vad kan vara en NFT?

Det är viktigt att de som är intresserade av att delta i NFT-världen informerar sig innan de gör det, för att undvika bedrägeri eller att begå brott. För närvarande koncentrerar de sin användning främst på kryptokonst och samlarobjekt.

Applikationer har utvecklats för dem som ansvarar för att göra digitala verk, som till en början är en jpg eller ett högkvalitativt foto; senare överförs de till blockkedjetekniken genom ett smart kontrakt och blir NFT. Det börjar med en bild, som omvandlas till det format som används av blockkedjetekniken.

NFT är inte bara för kryptokonst eller konstnärer, det är möjligt att tillämpa dem på vad du vill. Det kan till exempel vara samlarobjekt, eller om du vill skapa en serie digitala biobiljetter, var och en av dem skulle vara en token.

Även om det är sant att vem som helst skulle kunna generera en skärmdump av kryptokonst som konverterats till NFT och ha den på sin telefon, har du inte en sådan eftersom det skulle likna att ta en bild av Mona Lisa och låtsas att du äger målningen som målats av Leonardo da Vinci.

Vem som helst kan generera en skärmdump för att få bilden, men du kommer inte att ha NFT eftersom du inte har äganderätten. Andra kan ha kopior, men endast en person äger dem. Det blir ett element av äkthet eftersom NFT har ett digitalt certifikat som skapats med blockkedja och som godkänner den.

Om jag är konstnär och gör ett verk i Non-Fungible Token får jag fördelen att jag kan överföra det och den som tar emot det vet att det kommer direkt från mig, men också i programmeringen av kontraktet fastställs att varje gång en försäljning sker får jag royalties. Detta sker inte i konstvärlden, där konstnären när han väl har sålt sitt verk till ett galleri inte längre har något inflytande över verket.

Vi måste hitta fler verkliga användningsområden, det är ett område med möjligheter för framtiden. Till exempel inom fastighetssektorn, smycken, musik, biljetter till shower och så vidare. Nu med VM i Qatar, till exempel, skulle det inte vara förvånande om det traditionella frimärkesalbumet blir en NFT. Detta kommer att ske på kort sikt och fler och fler företag kan komma att ansluta sig.