Het verkennen van de Bacalar wonderen en de Grote Maya Kust

Ontdek de schoonheid van de Mayacultuur, de natuur en de droomlandschappen op deze route van 250 km. Ontdek de Maya overblijfselen in het zuiden, het Bacalar gebied en zijn lagune, en de Caribische kust tussen Mahahual en Xcalak. Geniet onderweg van uitstekende hotels en restaurants.

Het verkennen van de Bacalar wonderen en de Grote Maya Kust
Kom en geniet van Mahahual, Quintana Roo, Mexico. Foto: Visita Mahahual

Deze route is een unieke kans om de rijke cultuur en natuurlijke schoonheid van de Maya's te leren kennen. De bijna 250 kilometer lange route van Dzibanché naar Xcalak voert u langs de majestueuze Maya overblijfselen in het zuiden van de staat, het Bacalar gebied met zijn wonderen, waaronder de lagune met dezelfde naam, en de Caribische kust tussen Mahahual en Xcalak, onlangs aangeduid als de "Grote Maya Kust", een weinig bekende maar zich snel ontwikkelende toeristische bestemming. Langs de route zijn er vele manieren om kennis te maken met cultuur, natuur en droomlandschappen, evenals een grote keuze aan overnachtings- en eetgelegenheden. Deze route volgt een hoefijzervormig pad rond de baai van Chetumal en is geheel verhard met overwegend rechte wegen, waardoor hij gemakkelijk te navigeren is.

Het eerste deel van deze route volgt federale snelweg 186, die Escárcega in Campeche verbindt met Chetumal. Vervolgens moet u federale snelweg 307 richting noorden nemen, die leidt naar de archeologische zone van Chacchoben en vervolgens naar de kust bij Mahahual. Vanaf daar draait de route naar het zuiden en loopt parallel aan de kust naar Xcalak. Op de meeste delen van deze route zijn bussen beschikbaar, maar ze rijden niet frequent naar de archeologische zones van Kohunlich en Dzibanché. Voor meer flexibiliteit kunt u het beste uw eigen auto gebruiken.

Kohunlich

Kohunlich, een oude Mayastad, is een niet te missen bestemming voor liefhebbers van geschiedenis en archeologie. De stad, die rond 200 v. Chr. als dorp ontstond, zag zijn grote gebouwen rond 500 n. Chr. verrijzen en bereikte iets later zijn hoogtepunt. Vanaf de tiende eeuw raakte de stad in verval en werd uiteindelijk verlaten.

Tegenwoordig kunnen bezoekers de indrukwekkende architectonische ensembles van deze verbazingwekkende archeologische zone verkennen. De Acropolis, een door huizen omgeven plein, en het Plaza de las Estelas zijn er twee van. Ook de Templo del Rey (Tempel van de Koning) en de enorme Conjunto de los 27 Escalones (27 Trappen), waarop een grote piramide oprijst, vallen op.

Het meest emblematische bouwwerk van Kohunlich is het gebouw of de piramide van de maskers. Op de zijkanten van de hoofdtrap van deze piramidale basis staan verschillende 2 meter hoge maskers die vermoedelijk de zonnegod Kinich Ahau voorstellen. Het stucwerk en de rode verf die deze prachtige afbeeldingen meer dan duizend jaar geleden bedekten, zijn er nog steeds op te zien.

Hoewel het bestaan ervan al vele jaren bekend was, werd pas in 1992 begonnen met opgravingen en reddingswerkzaamheden in deze archeologische zone, die in 1994 werd opengesteld voor het publiek. De site ligt 8 kilometer ten westen van Chetumal, aan snelweg 186, richting Escárcega, Campeche. Het is dagelijks geopend van 8.00 tot 17.00 uur.
Veel mensen denken dat de naam Kohunlich Maya-achtig is, maar hij is afgeleid van de Engelse termen cohoon en ridge. Een bezoek aan deze oude stad voert u terug in de tijd en geeft u een kijkje in de rijke geschiedenis van de Mayabeschaving.

Dzibanché

Ongeveer 20 kilometer ten noordoosten van Kohunlich ligt de indrukwekkende archeologische site van Dzibanché. Deze site geeft bezoekers een kijkje in de rijke geschiedenis van de Maya's. Rond 200 voor Christus zou de stad begonnen zijn als een kleine nederzetting. Tijdens de Meso-Amerikaanse Klassieke periode begon zij te groeien als stad en als woonplaats. Vanaf de 11e eeuw werd de stad verlaten.

Vandaag kan men het hart van de oude Mayastad zien, dat gebouwd was op een klein plateau en waar zich de belangrijkste woon- en ceremoniële centra bevonden. Deze kern bestaat uit verschillende pleinen geflankeerd door piramides of andere structuren gebouwd op lange stenen platforms.

Tot de belangrijkste gebouwen op de site behoort Tempel I, een grote piramide met afgeronde hoeken in de stijl van de Maya-piramides van Guatemala, Belize en het Caribisch gebied. Heel dichtbij verrijst de zogenaamde Tempel II, een andere hoge piramide met verschillende grafkamers, waar de resten zijn gevonden van een groot figuur uit de Laat Klassieke periode, een mogelijke "koning" van de stad die door onderzoekers de "Heer van Dzibanché" wordt genoemd.

Om Dzibanché te bereiken vanuit Kohunlich, gaat u eerst terug naar de federale snelweg 186 en vervolgens naar het oosten, richting Chetumal. Twee kilometer later neemt u de zijweg die links (noord) begint, en 14 kilometer verder passeert u Morocoy. Twee kilometer voor deze stad slaat u rechtsaf, en vijf kilometer later bereikt u de bezoekersregistratiepost van deze archeologische site. De site is dagelijks voor het publiek geopend van 8.00 tot 17.00 uur.

Rond Dzibanché liggen, behalve Kinichná en Lamay, ruïnes van andere oude Mayasteden, maar die zijn niet toegankelijk voor het publiek. Onderzoekers benadrukken het belang van dit gebied binnen de Klassieke Mayawereld, en sommigen zeggen dat deze regio in het zuiden van Quintana Roo een miljoen inwoners telde, veel meer dan degenen die er nu wonen. Een bezoek aan Dzibanché is een must voor elke reiziger die geïnteresseerd is in de rijke geschiedenis van de Mayabeschaving.

Xul-Ha

Xul-Ha is een schattig stadje op weg naar Cancún, 36 kilometer ten oosten van Dzibanché en Kinichná, aan de federale snelweg 307. Het is het meest zuidelijke punt waar u de prachtige lagune van Bacalar kunt bereiken, een must voor iedereen die van de natuur houdt. De stad biedt bezoekers de mogelijkheid boottochten te maken op de lagune, ook bekend als de "Laguna de los Siete Colores" (Lagune van de zeven kleuren), vanwege de spectaculaire reeks kleuren die de lagune vertoont, van wit zand tot diepblauw.

Van zuid naar noord wordt de lagune steeds smaller tot hij in het zuiden minder dan 10 meter breed is. Dit gebied wordt "Los Rápidos" (De Stroomversnellingen) genoemd omdat het water hier sneller stroomt. Het is een prachtig stuk dat kanoliefhebbers niet mogen missen. Mensen die naar Xul-Ha gaan kunnen genieten van de schoonheid van de lagune van Bacalar in een rustige en vredige omgeving.

Blauwe Cenote

De Blue Cenote is een natuurwonder dat zich op slechts 12 kilometer ten noorden van Xul-Ha bevindt, in de stad Bacalar. Het is een cirkelvormig waterlichaam met een diameter van ongeveer 100 meter en dichte begroeiing rondom. De cenote is een waterbron voor de lagune van Bacalar, die slechts 15 meter verderop ligt, aan de oostkant.

De Blauwe Cenote dankt zijn naam aan zijn donkerblauwe kleur en zijn grote diepte van meer dan 90 meter. De site is een populaire plek voor duikliefhebbers, en het biedt ook zwem- en kanomogelijkheden. Bezoekers kunnen ook genieten van een maaltijd in het restaurant ter plaatse, dat beroemd is om zijn zeevruchten en vlees van wilde dieren. Het restaurant is dagelijks geopend van 15.00 tot 18.00 uur en in het hoogseizoen tot 20.00 uur.

Bacalar

Bacalar is een charmant stadje dat 114 kilometer ten zuiden van Felipe Carrillo Puerto en 38 kilometer ten noordwesten van Chetumal ligt. De belangrijkste attractie van Bacalar is de prachtige lagune met dezelfde naam. De 42 kilometer lange en 2 kilometer brede lagune is grotendeels zoet water dat de neiging heeft zout te zijn omdat het verbonden is met de zee via een reeks kanalen en kleinere lagunes. Bezoekers kunnen meerdere hotels en restaurants vinden in de stad en de kustlaan waar ze boten, aquamotoren, zeilboten of kajaks kunnen huren.

Ondanks dat Bacalar een klein en jong stadje is, heeft het een rijke geschiedenis. De stad werd in 435 na Christus gesticht als het Mayadorp Siyan Can Bakhalal. Na een bloedige verovering op het schiereiland Yucatan werd de stad in 1544 opnieuw gesticht als het dorp Salamanca de Bacalar. De stad werd in 1902 opnieuw bevolkt nadat ze te kampen had met pesterijen van Engelse piraten en Mayarebellen.

Een bezienswaardigheid in Bacalar is de kerk van San Joaquin, gebouwd in het midden van de jaren 1600 en bekend om zijn wonderbaarlijke beschermheilige. Een andere bezienswaardigheid is het beroemde Fort van San Felipe, gebouwd in opdracht van kapitein-generaal Antonio de Figueroa y Silva van Yucatan in 1733. Het Instituut voor Cultuur van Quintana Roo runt nu een klein maar zeer mooi museum over piraterij in het fort. Bezoekers kunnen er ook leren over de palo de tinte, die het voorwerp was van de hebzucht van de Engelsen en de reden waarom zij de piratenbasis in Belize zorgvuldig bewaakten.

Chacchoben

Chacchoben is een oude Mayastad even ten noorden van Bacalar. Deze stad begon als een klein dorp rond 200 voor Christus en kende een bouwhausse gedurende het eerste millennium na Christus. Rond 700 na Christus bleef de stad leeg, maar sommige mensen trokken er weer in tijdens de jaren voor de verovering. De ruïnes van de stad beslaan 70 hectare en omvatten onder meer Tempel 24 en de Groep der Wegen. Bezoekers kunnen ook genieten van de natuurlijke schoonheid van het omringende bosgebied met een verscheidenheid aan bomen zoals chicozapotes, mahonie en ceders. De site is dagelijks geopend voor het publiek van 8:00 tot 17:00 uur en biedt een unieke culturele en natuurlijke ervaring voor bezoekers.

Mahahual

Mahahual is een paradijselijke kustplaats op 58 kilometer van de afslag op Federal Highway 307. Deze charmante stad biedt bezoekers een verscheidenheid aan diensten, waaronder hotels en restaurants, evenals een nieuwe pier die in de afgelopen jaren door grote cruiseschepen is bezocht. Als belangrijkste stad van de Grote Mayakust heeft Mahahual prachtige stranden en gemakkelijke toegang tot het Mesoamerikaanse Rif, een populaire plek voor duikliefhebbers. Naast de natuurlijke schoonheid is Mahahual een toegangspoort tot verschillende nabijgelegen vissersdorpen en beroemde stranden, zoals Puerto Bravo, Rio Indio en Punta Herrero, die rustieke diensten en een prachtig uitzicht bieden.

Xcalak

Xcalak, gelegen aan de kust van Mexico, is een rustig vissersdorpje dat een kijkje biedt in een eenvoudiger manier van leven. De stad werd in 1900 gesticht als militaire buitenpost en heeft een rijke geschiedenis die zijn heden heeft gevormd. Hoewel orkaan Janet Xcalak in 1955 bijna wegvaagde, is het sindsdien een populaire plaats geworden voor toeristen die op zoek zijn naar een rustige plek om te verblijven.

Xcalak ligt 60 kilometer ten zuiden van Mahahual, en de weg erheen is net zo mooi als de plaats zelf. De onverharde weg die langs de zee loopt en de verharde weg die er parallel aan loopt zijn beide bezaaid met dromerige plekjes, sommige met hotels, andere met hutten, en weer andere met helemaal niets.

De belangrijkste attractie van de stad is haar natuurlijke schoonheid, met heerlijke stranden en goede visplekken. Maar de roem van Xcalak komt vooral voort uit het feit dat het bekend staat als duik- en snorkelparadijs. Met helder water, weelderige koraalriffen en een overvloed aan zeeleven is het geen wonder dat Xcalak favoriet is bij duikers en snorkelaars.

In Xcalak is het levenstempo laag en de sfeer ontspannen. Het is de perfecte plek om te ontspannen en te ontsnappen aan de drukte van het dagelijks leven. Kom de schoonheid en rust van Xcalak ervaren en ontdek waarom dit kleine dorp voor velen een geliefde bestemming is geworden.

Bezoek Xcalak, Quintana Roo, Mexico, en heb een goede tijd.
Bezoek Xcalak, Quintana Roo, Mexico, en heb een goede tijd. Foto: Turismo en Mexico

Uiteindelijk is deze route een unieke en meeslepende manier om kennis te maken met de rijke cultuur en de prachtige natuurlijke omgeving van de Maya-beschaving. Van de majestueuze Maya overblijfselen in het zuiden van de staat tot het Bacalar gebied met zijn wonderen, waaronder de gelijknamige lagune en de Caribische kust tussen Mahahual en Xcalak, onlangs aangeduid als de "Grote Maya Kust", deze route heeft voor elk wat wils.

De route is goed verbonden, met bussen die naar bijna alle punten langs de weg rijden, maar voor een meer flexibele ervaring kunt u het beste met de auto reizen. De weg is goed geasfalteerd en gemakkelijk begaanbaar. Er zijn veel plaatsen waar cultuur, natuur en droomlandschappen te zien zijn, en er is een grote keuze aan hotels en restaurants. Dus, pak je koffers en begin aan deze reis om de verborgen juwelen van de Maya beschaving te ontdekken.