Het belang van collageen voor de gezondheid

Het artikel ontkracht enkele veel voorkomende misvattingen over collageen en onthult enkele van de interessantere eigenschappen ervan.

Het belang van collageen voor de gezondheid
De vitale rol die collageen speelt bij het behoud van een goede gezondheid. Foto door D koi / Unsplash

Al tientallen jaren is er een populaire trend om voedingssupplementen te consumeren, soms om gezondheidsredenen en soms om esthetische redenen. De inname van collageen in capsules is een praktijk die steeds populairder wordt, vooral bij vrouwen, vanwege de gunstige effecten die eraan worden toegeschreven voor de teint. De academicus Etna Aída Peña Ramos, van het Centrum voor Onderzoek van Voedsel en Ontwikkeling (CIAD), deelt belangrijke informatie over de mythen en waarheden van collageen.

Wat is collageen?

Natuurlijk is collageen een eiwit dat uitsluitend van dierlijke oorsprong is. Het heeft een vezelachtige structuur die bestaat uit drie ketens van aminozuren die gestructureerd zijn in de vorm van een drievoudige helix. Deze ketens hebben een zeer interessante eigenaardigheid, omdat zij hoofdzakelijk bestaan uit de aminozuren glycine, proline en hydroxyproline, die langs deze ketens worden herhaald. Dankzij deze configuratie kan collageen structuur aanbrengen in de weefsels waarin het aanwezig is. Afhankelijk van hun samenstelling kunnen collageenvezels zowel een grote flexibiliteit als een grote treksterkte bezitten. Er zijn meer dan twintig soorten collageenvezels.

Wat is de functie ervan in het lichaam?

Het is het meest voorkomende eiwit in ons lichaam, na spiereiwit en serumalbumine. Een van zijn functies is het bieden van structuur aan het grootste deel van ons lichaam, aangezien het de structurele eenheid is van botten en gewrichten, spieren en huid, en andere lichaamsdelen zoals aderen, slagaders, hoornvliezen en tanden.

Type I collageen komt in de grootste hoeveelheid in het lichaam voor en bestaat uit dicht opeengepakte vezels, waardoor het structuur geeft aan de huid, botten, pezen, kraakbeen, bindweefsel en tanden. Type II bestaat uit minder dicht opeengepakte vezels en is aanwezig in het elastische kraakbeen dat de gewrichten dempt. Type III collageen geeft steun aan spierweefsel, organen en slagaders, terwijl type IV helpt bij de filtratie en voorkomt in de binnenste lagen van de huid.

Hoe weten we of we een tekort aan collageen hebben?

Het menselijk lichaam kan collageen aanmaken uit het eiwit dat afkomstig is van het voedsel dat het regelmatig consumeert. Maar naarmate we ouder worden, begint het collageen dat we al in ons lichaam hebben, af te breken, en wordt het ook moeilijker voor ons lichaam om nieuw collageen aan te maken.

Het is ook belangrijk te bedenken dat de collageenproductie sneller kan afnemen door overmatige blootstelling aan de zon, roken, overmatig alcoholgebruik en gebrek aan slaap en lichaamsbeweging.

Sommige ziekten, zoals het Ehlers-Danlos syndroom (waarbij er sprake is van een structurele zwakte in het bindweefsel, waardoor breekbaarheid en hyperextensibiliteit in de huid en hypermobiliteit in de gewrichten ontstaan), osteogenesis imperfecta (dat meervoudige breuken en botmisvormingen veroorzaakt), en scheurbuik (veroorzaakt door een gebrek aan vitamine C in de voeding, wat leidt tot een afname van de synthese van hydroxyproline), kunnen optreden wanneer collageen niet goed genoeg wordt aangemaakt.

Een van de duidelijkste tekenen van collageenverlies of -gebrek bij het ouder worden is dat de huid minder stevig en slapper wordt, en de gewrichten zwakker.

Uit welk voedsel kan collageen worden gehaald?

Er is weinig wetenschappelijk bewijs dat directe consumptie van collageen de gezondheid van de huid en de gewrichten rechtstreeks ten goede kan komen, omdat collageen bij vertering in de maag wordt afgebroken tot de samenstellende aminozuren, die worden gedistribueerd naar de delen van het lichaam waar ze nodig zijn. Het is echter sterk aan te bevelen voedingsmiddelen te consumeren die de collageensynthese bevorderen.

Vlees (vooral harde stukken zoals poten, voeten, schouders, enz.), vleesbouillon of ingewanden en gelatine bevatten veel collageen. Anderzijds is het, indien men de productie van collageen wil verhogen, noodzakelijk voedingsmiddelen te consumeren die hoge concentraties bevatten van de aminozuren waaruit het collageenmolecuul bestaat, zoals proline en glycine. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan proline zijn onder meer eiwitten, zuivelproducten, paddenstoelen en asperges; glycine komt dan weer voor in voedingsmiddelen als varkenshuid, kip, en gelatine, en in allerlei eiwitrijke voedingsmiddelen.

Evenzo heeft het lichaam voor een goede collageensynthese behoefte aan voedingsstoffen als vitamine C (te vinden in citrusvruchten en zaden), zink (te vinden in rund-, varkens- en lamsvlees, maar ook in zeevruchten, linzen, bonen, melk, kaas en diverse noten en zaden), en koper, te vinden in orgaanvlees, cacao, noten, sesamzaad en linzen.

Is het nuttig om collageencapsules te gebruiken?

Hoewel collageen overvloedig aanwezig is in ons lichaam, zijn collageensupplementen erg populair geworden en worden ze in grote hoeveelheden verkocht in de veronderstelling dat ze het haar, de huid en de nagels verbeteren of dat het een bestanddeel is van de "fontein van de jeugd", want er bestaat een mythe dat het de tekenen van veroudering omkeert of uitstelt. Naast gelatine is een van de populairste supplementen collageenhydrolysaten; in dit type product is de collageenmolecule al gefragmenteerd in kleine peptiden, die gemakkelijker door het lichaam worden opgenomen. Sommige collageensupplementen bevatten ook voedingsstoffen die de collageenvorming bevorderen (vitamine C, zink).

De weinige studies die zijn verricht naar de doeltreffendheid van collageensupplementen hebben voordelen aangetoond in verband met verbeteringen van de elasticiteit van de huid en de gezondheid van de gewrichten (grotere mobiliteit of minder pijn), alsmede een toename van de spiermassa wanneer collageenpeptidesupplementen worden ingenomen in combinatie met krachttraining. Het is echter belangrijk om deze bevindingen met de nodige voorzichtigheid te benaderen, aangezien verscheidene van de uitgevoerde studies gesponsord zijn door dezelfde bedrijven die deze supplementen produceren en op de markt brengen. Tot op heden zijn er echter geen negatieve bijwerkingen gemeld van het gebruik ervan.

In het laboratorium voor vleeswetenschappen en -technologie van CIAD is een onderzoekslijn opgezet om de bioactieve effecten van gehydrolyseerde en collageenpeptiden uit varkens- en kippenhuid te onderzoeken. De tot dusver verkregen resultaten hebben aangetoond dat deze peptiden een anti-obesogene werking kunnen hebben, aangezien zij lipase, het enzym dat verantwoordelijk is voor de vertering van vetten, kunnen remmen en aldus de absorptie en accumulatie ervan in het vetweefsel kunnen verminderen. Ook wordt binnenkort een studie gestart om te zien of het diabetes kan behandelen door de enzymen te blokkeren die het lichaam ervan weerhouden insuline aan te maken.

Kortom, collageen is een eiwit dat structuur geeft aan vele delen van ons lichaam. Gelukkig helpen de voedingsmiddelen en nutriënten in onze voeding het lichaam dit eiwit te synthetiseren. Daarnaast kunnen collageensupplementen heilzaam zijn, omdat sommige studies aantonen dat ze de huid en de spiervorming kunnen verbeteren en gewrichtspijn kunnen verminderen.