Galicische wijnen op weg om legendarische wijnen te worden

Galicische wijnen met hun oorsprongsbenamingen (Rias Baixas, Ribeiro, Ribeira Sacra, Monterrei en Valdeorras) zijn op weg legendarische wijnen te worden.

Galicische wijnen op weg om legendarische wijnen te worden
Wijnhuizen in Galicië op weg om legendarisch te worden. Foto: Stefan Schauberger / Unsplash

Volgens sommige legendes bedierven de Galicische wijnen (vooral de witte) als ze Galicië verlieten, volgens een andere kwamen de druivensoorten (vooral Albariño) uit Bourgondië meegebracht door cisterciënzer monniken en weer een andere, nog delirieuzer, beweerde dat de Albariño-druif een Galicische acclimatisatie was van de palomino uit Jerez. Onderzoek en wijnbouwtechnologie hebben deze legenden grotendeels de wereld uit geholpen.

Vandaag de dag zijn er 450 wijnmakerijen in de vijf Galicische appellations. De meest talrijke zijn Rías Baixas (180) en Ribeiro (107). Ribeira Sacra telt 94, Valdeorras 44 en Monterrei 25 wijnmakerijen.

D.O. Ribeiro

De oorsprongsbenaming Ribeiro ligt aan de noordwestelijke rand van de provincie Ourense en aan de samenvloeiing van de valleien die worden gevormd door de rivieren Miño, Avia en Arnoia. Een gebied op 45 km van de Atlantische Oceaan, in een zeer bijzonder gebied dat uitstekend geschikt is voor de teelt van de wijnstok. Het strekt zich uit over een gebied van ongeveer 2.500 hectare. De autochtone druiven van de oorsprongsbenaming Ribeiro zijn voor witte druiven: Treixadura, Torrontés, Godello, Loureira, Albariño, Lado en witte Caíño en voor rode druiven: rode Caíño, Sousón, Ferrón, Mencía en Brancellao.

D.O. Rias Baixas

Het thuisland van de Albariño druif heeft vijf subzones: Salnes, Condado de Tea, O Rosal, Ribeira do Ulla en Soutomaior. De wijngaarden beslaan een gebied van ongeveer 2.700 hectare in de buurt van de kust. Deze appellatie is de grootste producent in Galicië, met 55 van de wijnhuizen die meer dan 25.000 liter produceren en een twintigtal die meer dan 75.000 liter produceren. De totale productie bedraagt meer dan 10 miljoen liter. De bekendste merken zijn Santiago Ruiz en Terras Gauda uit de subzone O Rosal en Martín Codax uit Val do Salnés.

D. O. Ribeira Sacra

Het heeft een totaal van 1.242 hectare wijngaarden met een productie van bijna vijf miljoen liter waarvan 95% van de mencía druif en de rest is verdeeld over de rode rassen merenzao, brancellao, sousón, caiño into, en tempranillo als voorkeur en als geautoriseerde mouratón en garnacha tintorera en de witte rassen godello, loureira, treixadura, dona branca, albariño, en torrentés. Dit wijnbouwgebied heeft de Galicische rode wijnen nieuw leven ingeblazen onder de bescherming van het microklimaat dat wordt gevormd door de rivier de Sil en de zuidhellingen.

D.O. Valdeorras

Het productiegebied van Valdeorras is gelegen in het noordoostelijke deel van de provincie Orense (Spanje). Het bestaat uit 8 gemeenten. De gemiddelde hoogte van de wijngaarden is 500 meter boven zeeniveau, de bodem is leisteenachtig met een mediterraan-oceanisch klimaat.

De voorkeursrassen zijn Mencía, Tempranillo, Brancellao, Merenzao, Sousón, Caíño tinto, Espadeiro en Ferrón voor rode wijnen Godello, Dona Branca, Loureira, Treixadura, Albariño, Torrontés en Lado voor witte wijnen. In deze regio triomfeert de Godello druif, die witte wijnen geeft met een hoger alcoholgehalte dan Albariño en die kunnen rijpen in eiken vaten. Het is nu een zeer modieuze wijn.

D.O. Monterrei

Dit is de jongste appellatie (1995) en het productiegebied strekt zich uit langs de vallei van de rivier de Támega, rond Verín, in de provincie Ourense, met een oppervlakte van iets minder dan 700 hectare grenzend aan Portugal. De voorkeur gaat uit naar de witte druivensoorten Godello, Dona Branca en Treixadura en naar Mencia en Merenzao voor de rode wijnen.

Mencia, waarde voor de toekomst

Galicische rode wijnen hadden in het verleden een slechte pers, als grove en zeer zure wijnen. De moderniteit en de oenologische wetenschap hebben de Mencía-druif, die in vier van de vijf Galicische oorsprongsbenamingen overheerst, teruggevonden, vooral in Ribeira Sacra en Valdeorras, en hebben geleid tot het herstel van andere inheemse druiven zoals Caiño tinto, Brancellao, en Sousón.

De mencía-druif werd in de Romeinse tijd op het Iberische schiereiland geïntroduceerd. Na de ramp van de druifluisepidemie aan het eind van de 19e eeuw, die in de traditionele teeltgebieden een ernstige economische crisis veroorzaakte, te hebben overwonnen, wordt hij nu gebruikt voor de productie van aromatische en fruitige wijnen, met een intense kleur en met verouderingsmogelijkheden. Er worden monoculturele Mencía-wijnen geproduceerd en vermengd met souson, caiño en brancellao en de meer buitenlandse Garnacha Tintorera en Tempranillo.