Ga je verder Costa Rica in? Kijk dan eens naar Puerto Jimenez!

Puerto Jimenez op het schiereiland Osa, ver van de wereld maar heel dicht bij de natuur, biedt spectaculaire toeristische producten, zoals dolfijnen kijken, walvissen spotten, manta's, vogels, flora en fauna, kajakken, zip-lining, en goud zoeken in de jungle stromen.

Ga je verder Costa Rica in? Kijk dan eens naar Puerto Jimenez!
Puerto Jimenez wordt door velen beschouwd als Costa Rica's laatste onontgonnen gebied. Foto door Dylan Gorman / Unsplash

Puerto Jimenez, in de provincie Puntarenas, is een gebied van grote natuurlijke rijkdom waar bezoekers kunnen genieten van verschillende toeristische producten, zoals het zien van dolfijnen, walvissen, manta's, zeeslangen, vogels, flora en fauna, kajakken, varen, paardrijden, ATV's, zip-lines en de goudzoektocht.

Na een vlucht van 45 minuten vanaf Juan Santamaria Airport, in Alajuela, landt u in Puerto Jimenez, in het zuiden van de Stille Oceaan, 320 kilometer over de weg van de stad San José, de hoofdstad van Costa Rica, die in zes uur wordt afgelegd door de kronkelige route over de groene bergen.

Aan de ene kant van de weg ligt de plaatselijke begraafplaats, aan de achterkant waarvan een groot reclamebord met het woord Welkom bezoekers ontvangt, maar het is de boodschap van een vastgoedbedrijf waarvan het eigendom, vanuit het perspectief, lijkt te zijn geïntegreerd in het eerste.

Puerto Jimenez, gelegen in de kustvlakte van het schiereiland Osa en met grind bedekte straten, heeft een bevolking van achtduizend inwoners, waarvan de meesten zich kenmerken door vriendelijkheid; de meesten werken in de toeristenindustrie; er zijn scholen van kleuterschool tot middelbare school, en degenen die een universitaire loopbaan willen, gaan naar andere grotere plaatsen.

De bezoeker kan vis en zeevruchten van uitstekende kwaliteit proeven in restaurants van regionale gastronomie, evenals gerechten op basis van maïs, bananen en zoete aardappelen die geërfd zijn van de Chiricano-indianen van Panama, waarvan de grens over de weg drie uur verderop ligt. Daarnaast zijn er Italiaanse, Franse en fusion restaurants.

Er zijn originele eco-ontwikkelingen aan het strand, in de vallei en in de bergen, omgeven door vegetatie en dicht bij het oerbos.

Vlakbij de stad kunt u krokodillen in absolute vrijheid observeren in het mangrovemoeras en een bezoek brengen aan een opvangcentrum voor geredde dieren. Op elk punt in Jiménez kunt u bewonderen wat de wonderbaarlijke natuur in dit land te bieden heeft en er ten volle van genieten.

De stad ligt aan de kust van de Golfo Dulce en is een bevoorrecht deel van Costa Rica omdat het alles heeft: strand, bos en avontuur, met het Corcovado Nationaal Park en de Golfo Dulce als belangrijkste bronnen, waar toeristen alles kunnen vinden van wandelen, paardrijden, canopy, dolfijnen, walvissen en manta's kijken, snorkelen, en nog veel meer.

Corcovado's rijkdom

Corcovado heeft een oppervlakte van 45.757 hectare en 5.375 hectare zee, waardoor het een zeer belangrijk natuurreservaat is vanwege de verbazingwekkende biologische diversiteit. Het park bewaart het grootste primaire bos in de Amerikaanse Stille Oceaan, samen met een van de weinige overgebleven restanten tropisch regenwoud van aanzienlijke omvang ter wereld, dat 25 tot 30 ecosystemen omvat.

Golfo Dulce is een fjord en een van de slechts drie tropische fjorden ter wereld. Het is een zeereservaat waar bultruggen van zowel het noordelijk als het zuidelijk halfrond komen om zich te voeden, te paren en zich voort te planten. Het is ook rijk aan mangroven, waar vele soorten vis en schaaldieren leven die als voedsel dienen voor andere grotere soorten en de mensen die in de omgeving wonen.

Er zijn endemische soorten flora en fauna, vlinders, vogels, insecten, reptielen, en 140 soorten zoogdieren, die 10% van de zoogdiersoorten van het Amerikaanse continent vertegenwoordigen, waaronder jaguar, poema, tapir, bush pig, ocelot, titi apen, brulaap, spin, congo, en miereneter, die allemaal als bedreigd worden beschouwd.

Naast de habitat van enkele honderden vogelsoorten, 13 soorten vegetatie, waaronder montane bos, dat meer dan de helft van het park beslaat, mangrovebos, prairiebos, alluviaal vlaktebos, moerasbos en andere, die samen 500 soorten bomen bevatten.

Laat de kans niet voorbijgaan om Puerto Jimenez te bezoeken, de laatste grens van Costa Rica. Hoewel we verwijderd zijn van de rest van de wereld, bevinden we ons hier dicht bij de natuur.