Dit is waarom Durango bekend staat als de stad van de legendes

Durango, een stad doordrenkt van mythe en geschiedenis, verwelkomt toeristen in zijn historische wijk, die een prachtige verzameling oude gebouwen en legendes herbergt.

Dit is waarom Durango bekend staat als de stad van de legendes
Durango wacht op u met unieke landschappen en toeristische attracties. Krediet: Turismo Durango

Steden onderscheiden zich door kenmerken die hen bijzonder en uniek maken. Dit is het geval met Durango, de hoofdstad van de gelijknamige staat, in het noorden van het land, de bakermat van beroemde legendes, zoals De Non, De Biechtstoel van de Duivel, de Heuvel der Remedies en de penitentiaire inrichting, waar gevaarlijke criminelen op mysterieuze wijze dood werden aangetroffen.

Het is het land waar Guadalupe Victoria, de eerste president van Mexico, werd geboren; de mythische Francisco Villa, wiens echte naam Doroteo Arango was, ook bekend als El Centauro del Norte (Centaur van het Noorden), een van de hoofdrolspelers van de Mexicaanse Revolutie, die zijn Dorados aanvoerde in de beroemde Noordelijke Divisie; en de giftige schorpioenen van zeven verschillende soorten, waarvan vele zijn omgevormd tot souvenirs die te koop zijn op de Gemeentelijke Markt.

Durango is ook de thuisbasis van musea en kunstenaars die over de hele wereld bekend zijn, zoals de grote schilder Angel Zárraga en de musicus Silvestre Revueltas.
Het centrum van de stad is een architectonische schat vanwege de buitengewone schoonheid van de bijna duizend historische gebouwen die in drie eeuwen zijn gebouwd, in barokke, neoklassieke, neogotische of eclectische stijlen, te midden van rustige, veilige straten en onder een heldere hemel die uitnodigt tot wandelen. Dit alles en meer ligt op anderhalf uur vliegen van Mexico-Stad en 12 uur over de weg.

Het grootste deel van Durango is heet en droog omdat het in de door land ingesloten Sierra Madre Occidental ligt. In het noorden ligt Chihuahua, in het oosten Coahuila, in het zuidoosten Zacatecas, in het zuiden Nayarit, in het westen Sinaloa en in het noordwesten Sonora.

Durango, dat in het Nahuatl "voorbij het water" betekent, werd gebouwd in 1563 na een nieuwe verovering door de Spanjaarden op de Tepehuanos, oude bewoners van deze gebieden. Nadat de mensen die er woonden waren verdreven, werden de eerste haciënda's gebouwd. Deze trokken mensen aan die op zoek waren naar goud en zilver, de meest waardevolle metalen in die tijd.

Gestorven van liefde in Durango

Durango zit vol legendes. Die van La Monja (De Non), een liefdesverhaal dat elke nacht wordt weerspiegeld in de noordelijke toren van de oude kathedraal, Basilica Menor de la Inmaculada Concepción, tegenover het niet minder fraaie Plaza de Armas, is er een van. Er wordt gezegd dat deze novice verliefd werd op een kapitein die voor Mexico ging vechten.

Hun liefde werd gekenmerkt door tragedie, en omdat ze in verwachting was van het kind van de dappere krijger, beklom ze elke nacht de toren om zijn terugkeer af te wachten. Op een dag arriveerde een afgezant met het slechte nieuws dat de knappe jongeman in de strijd was gesneuveld, zodat de mooie non het verlies van haar geliefde niet kon verdragen en zich van de top wierp.

Tot op heden doet het maanlicht haar 's nachts herleven, en bij gebrek aan natuurlijk licht laat een modern verlichtingssysteem het silhouet van de non elke nacht verschijnen, zelfs in de donkerste nachten. Volgens de inwoners van Durango wordt zij waargenomen in een gebedshouding, zoals te zien is vanuit een zijstraat van de kathedraal en onder begeleiding van gastheren. Ze zeggen dat La Monja bidt voor de liefde die ze in de oorlog heeft verloren.

De biechtstoel van de duivel

Maar andere verhalen doen je haren overeind staan, zoals De biechtstoel van de duivel, afkomstig uit de kathedraal gewijd aan Sint Joris, beschermheilige van de stad. Het vertelt het verhaal van een sterveling die de Boze vroeg hem alle wereldse geneugten te schenken in ruil voor zijn ziel, maar later berouw toonde zodat hij zijn deel van de deal kwam opeisen door te materialiseren in een zwarte wervelwind. De rest is een legende.

In de kathedraal, met een steengroevegevel in Korinthische, Barokke en Mexicaanse stijl, waarvan de bouw begon in 1620 en eindigde in 1695, staat een zeer oud beeld van de Maagd van de Onbevlekte Ontvangenis, met de hand gesneden door een anonieme kunstenaar op fijn hout, gestoofd in goud, gepolychromeerd en geïncarneerd.

In de hoofdsacristie hangt een enorm schilderij van Sint Joris die te paard vecht tegen de duivel, en aan zijn voeten liggen de zeven soorten schorpioenen. Dit schilderij werd in 1749 besteld door bisschop Pedro Anselmo Sánchez de Tagle, een lid van de dynastie die ook de Hacienda de Corralejo stichtte, in 1775 door kapitein Juan Sánchez de Tagle. Het is duidelijk dat Corralejo altijd de geschiedenis van Mexico heeft begeleid naar de rest van de wereld.