Dingen om te weten over diamanten

Leer meer over diamanten, deze fascinerende en complexe categorie van uiterst zeldzame stenen. Van de geschiedenis tot vandaag.

Dingen om te weten over diamanten
Diamanten. Foto: Edgar Soto / Unsplash

Eeuwen geleden gevormd, zijn diamanten romantisch, betoverend, en doordrenkt van mythologie. In de 4e eeuw voor Christus introduceerde India diamant als een waardevol handelsmiddel dat de wereld bereikte via de Zijderoute. Diamanten, die gewaardeerd werden om hun kracht en schittering, werden gedragen als versiering en gebruikt als slijpgereedschap.

Als talismannen werden ze geacht het kwaad af te weren en de drager te beschermen. De Romeinse natuuronderzoeker Plinius verklaarde in de 1e eeuw: "Diamant is het meest waardevolle, niet alleen van alle edelstenen, maar van alle dingen in deze wereld". Toen diamanten via de eclectische middeleeuwse markten van Venetië hun weg vonden naar West-Europa, groeide hun reputatie als kostbaar en zeldzaam statussymbool.

Bij de ontdekking van deze verblindende stenen probeerden de mensen ze te verklaren en er romantische en magische associaties aan te verbinden. Voor de Grieken waren het de tranen van de Goden; voor de Romeinen waren het sterren die op aarde waren gevallen. De Egyptenaren droegen een diamanten ring aan de vierde vinger omdat voor hen de vena amoris "ader van de liefde" van de vinger naar het hart liep.

Deze romantische associaties, die door de eeuwen heen werden gevoed, kwamen uit op een speciaal en eeuwig symbool: hun schoonheid en kracht maakten ze tot de natuurlijke keuze voor verlovingsringen, zowel als symbool en als edelsteen die een leven lang, of vele levens lang, bestand is tegen veelvuldig dragen.

Het kiezen van een diamant

Diamanten zijn zeldzaam en mooi, maar er is heel wat keuze en de prijzen kunnen variëren van duizenden tot miljoenen dollars. Hoe kiest u de juiste steen voor u? Kopers laten zich leiden door de kwaliteit van een diamant, die tot uiting komt in de gradering, die zich richt op kleur, slijpsel, helderheid en karaat. We kunnen ook een eeuw overwegen, die de leeftijd van de steen beschouwt. Deze categorieën onthullen de interne en externe kenmerken van een diamant.

De kleurenschaal loopt van D (perfect helder) tot Z, waarbij gele, grijze en bruine tinten opvallender worden naarmate de diamant lager op de schaal staat.

De slijpvorm geeft het aantal facetten van de steen aan, met hun vermogen om het licht briljant te breken van uitstekend tot slecht, evenals de algemene vorm, die kan variëren van rond tot peer, marquise, Asscher, smaragd, of zelfs hartvormig.

De zuiverheid rangschikt de onzuiverheden en insluitsels, of het gebrek daaraan, variërend van Flawless tot Included 3, een categorie die gereserveerd is voor diamanten die zichtbaar onzuiver zijn wanneer ze alleen met het oog worden bekeken.

Karaat, vaak verkeerd begrepen, verwijst naar het gewicht van een diamant, waarbij één karaat overeenkomt met 0,2 gram.

Een andere nuttige maatstaf, de eeuw, houdt rekening met de leeftijd van de steen en kan een nuttige indicator zijn van zijn potentieel.

Het bezit van een diamant

U heeft verschillende diamanten, of een enkele perfecte steen, wat nu? Als u ervan droomt om uzelf met diamanten te versieren, kan het een opwindende optie zijn om samen met een juwelier het stuk van uw dromen te creëren. Van een eenvoudige elegante ring met één steen tot een uitgebreide riviere "rivier" van diamanten ketting, de mogelijkheden zijn eindeloos. De diamanten bewaren voor de toekomst kan een verstandige keuze zijn, tot het perfecte moment om te verkopen.