Det är därför Durango är känd som legendernas stad

Durango, en stad som är genomsyrad av myter och historia, välkomnar turister till sitt historiska distrikt, som har en fantastisk samling gamla byggnader och legender.

Det är därför Durango är känd som legendernas stad
Durango väntar på dig med unika landskap och turistattraktioner. Kredit: Turismo Durango

Städer kännetecknas av egenskaper som gör dem speciella och unika. Detta är fallet med Durango, huvudstaden i delstaten med samma namn, i norra delen av landet, vaggan för kända legender, som Nunnan, Djävulens bekännelseplats, Hill of Remedies och fängelset, där farliga brottslingar på ett mystiskt sätt hittades döda.

Det är här som Guadalupe Victoria, Mexikos första president, föddes, den mytomspunne Francisco Villa, vars riktiga namn var Doroteo Arango, även känd som El Centauro del Norte (Nordens kentaur), en av huvudpersonerna i den mexikanska revolutionen, ledde sina Dorados i den berömda Norra divisionen, och de giftiga skorpionerna av sju olika arter, varav många har förvandlats till souvenirer som säljs på den kommunala marknaden.

Durango är också hemvist för museer och konstnärer som är kända över hela världen, som den store målaren Angel Zárraga och musikern Silvestre Revueltas.
Stadens centrum är en arkitektonisk skatt för den extraordinära skönheten hos de nästan tusen historiska byggnaderna som byggts under tre århundraden, i barock, neoklassisk, nygotisk eller eklektisk stil, bland lugna, säkra gator och under en klar himmel som inbjuder till promenader. Allt detta och mer därtill ligger en och en halv timme med flyg från Mexico City och 12 timmar på väg.

Större delen av Durango är varmt och torrt eftersom det ligger i den inlandslösa Sierra Madre Occidental. I norr ligger Chihuahua, i öster Coahuila, i sydost Zacatecas, i söder Nayarit, i väster Sinaloa och i nordväst Sonora.

Durango, som på nahuatlspråket betyder "bortom vattnet", byggdes upp 1563 efter en ny erövring av spanjorerna mot tepehuanos, gamla invånare i dessa trakter. Efter att de människor som bodde där hade blivit utsparkade byggdes de första haciendorna. Dessa lockade till sig människor som letade efter guld och silver, som var de mest värdefulla metallerna på den tiden.

Dog av kärlek i Durango

Durango är fullt av legender. Den om La Monja (Nunnan), en kärlekshistoria som varje natt speglas i det norra tornet i den gamla katedralen, Basilica Menor de la Inmaculada Concepción, framför den inte mindre vackra Plaza de Armas, är en av dem. Det sägs att denna novis blev förälskad i en kapten som åkte iväg för att slåss för Mexiko.

Deras kärlek präglades av tragedi, och eftersom hon väntade den modige krigarens barn klättrade hon upp i tornet varje natt för att invänta hans återkomst. En dag kom en sändebud med de dåliga nyheterna att den stilige unge mannen hade dött i strid, så den vackra nunnan kunde inte stå ut med förlusten av sin älskade och kastade sig från toppen.

Än i dag väcker månskenet henne till liv på natten, och i avsaknad av naturligt ljus får ett modernt belysningssystem nunnans siluett att synas varje natt, även under de mörkaste nätterna. Enligt invånarna i Durango observeras hon i en böneliknande attityd - vilket kan ses från en sidogata till katedralen och under ledning av värdar. De säger att La Monja ber för den kärlek hon förlorade i kriget.

Djävulens biktstol

Men andra historier får håret att resa sig, som till exempel The Devil's Confessional, som har sitt ursprung i katedralen tillägnad Sankt Georg, stadens skyddshelgon. Den berättar historien om en dödlig som bad den Onde att ge honom alla världsliga nöjen i utbyte mot hans själ men som senare ångrade sig så att han kom att kräva sin del av avtalet genom att materialisera sig i en svart virvelvind. Resten är en legend.

Katedralen, med en stenbrottsfasad i korintisk, barock och mexikansk stil, vars byggande inleddes 1620 och avslutades 1695, är platsen för en mycket gammal bild av Jungfrun av den obefläckade avlelsen, handsnidadad av en anonym konstnär på fint trä, stuvad i guld, polykrom och inkarnerad.

I huvudsakristian hänger en enorm målning av Sankt Georg som kämpar till häst mot djävulen, och vid hans fötter finns sju arter av skorpioner. Denna målning beställdes 1749 av biskop Pedro Anselmo Sánchez de Tagle, en medlem av den dynasti som också grundade Hacienda de Corralejo 1775 av kapten Juan Sánchez de Tagle. Här är det tydligt att Corralejo alltid har åtföljt Mexikos historia till resten av världen.