Ny forskning avslöjar den mest näringsrika växtbaserade mjölken

Enligt en ny studie är näringsinnehållet i ärtmjölk det mest jämförbara med det i komjölk, vilket gör den till det hälsosammaste alternativet bland alla veganska alternativ.

Ny forskning avslöjar den mest näringsrika växtbaserade mjölken
Det hälsosammaste mjölkalternativet är mjölk som är tillverkad av växter, enligt färska studier. Krediterat:engin akyurt / Unsplash

Havre- och sojamjölk har blivit allestädes närvarande när människor byter ut mejeriprodukter mot en växtbaserad kost. Men ny forskning tyder på att ärtmjölk är det enda veganska alternativet som ger dig i närheten av lika många näringsämnen som komjölk.

Enligt en analys från den amerikanska livsmedelsmyndigheten FDA är ärtmjölk det enda veganvänliga mjölkalternativet som har jämförbara näringsnivåer med komjölk.

Forskarna tittade på fosfor-, magnesium-, zink- och selenhalten i komjölk - alla vitala näringsämnen - samt på 85 prover av ärt-, soja-, mandel-, cashew-, kokos-, hamp-, havre- och rismjölk för att se vilka som var de mest näringsrika.

Komjölk kommer från djurets juver innan den pastöriseras, medan växtmjölk framställs när en gröda mals ner och blötläggs i vatten med emulgerings- och stabiliseringsmedel.

Vegansk mjölk var en gång i tiden en nisch i snabbköpets gångar, men är nu ett vanligt alternativ som ofta finns på kaféer och i kylskåp på arbetsplatsen tillsammans med traditionell mjölk med blå topp och halvmjölk.

Men de nya uppgifterna visar att människor som väljer den mer miljövänliga växtmjölken kan kompromissa med sin hälsa. Tidigare studier har visat att animalisk mjölk innehåller mer kalorier, men det har aldrig tidigare funnits någon konsensus om hur alternativen står sig när det gäller ett bredare spektrum av föreningar.

"De mineraler som vi mätte i dessa produkter är kända för att spela en roll i många funktioner i kroppen, inklusive normal funktion av immunsystemet, korrekt reglering av blodtryck/glukos och benhälsa", säger studiens författare Dr Benjamin Rean vid FDA till ZME Science.

Ärtmjölk hade de högsta nivåerna av fosfor, zink och selen, medan soja toppade växtmjölkslistan för magnesium. Alla växtmjölkar var dock sämre än komjölk över hela linjen i detta experiment.

"De som konsumerar växtbaserade mjölkalternativ med lägre halter av dessa målmineraler bör försöka få i sig dessa näringsämnen genom andra livsmedel eller drycker", säger Dr Redan till New Scientist.

Nötter, frön och linser är en bra källa till näringsämnen för veganer och kan bidra till en väl avrundad kost när man utesluter kött. Resultaten har ännu inte granskats av andra forskare, men presenterades vid American Chemical Societys möte i Chicago i veckan.

Vegansk kost blir allt vanligare, och färska uppgifter från Oxford University visar att antalet människor som äter veganvänliga livsmedel har fördubblats under det senaste decenniet.

Mellan 2008 och 2011 rapporterade endast 6,7 procent av britterna att de åt växtbaserade alternativ till traditionella livsmedel, som havremjölk, vegankorv och Quorn-hackkött.

Mellan 2017 och 2019 åt dubbelt så många (13,1 procent) dessa livsmedel, vilket innebär att den totala mängden växtbaserade livsmedel som konsumeras har mer än fördubblats.

Ökningen beror inte enbart på en ökning av veganismen, utan även på att köttätare minskar sin konsumtion och fattar tillfälliga beslut att undvika animaliska produkter.

De som anses vara lågkonsumenter av kött visade sig dock konsumera i genomsnitt fyra gånger så mycket växtbaserade produkter som högkonsumenter av kött, med 18,6 gram per dag jämfört med 4,8 gram.

Studier visar också att en växtätande kost kan ha negativa hälsoeffekter om människor inte medvetet ersätter näringsämnen och mineraler som de skulle få genom kött eller köttprodukter.

Kanadensisk forskning visade till exempel att barn som växer upp med vegetarisk kost löper dubbelt så stor risk att vara underviktiga som sina köttätande vänner.

Forskarna konstaterade att det inte fanns någon märkbar skillnad i tillväxten mellan barn som var vegetarianer och barn som åt animaliska livsmedel.

Dr Maguire fann dock att det fanns en koppling mellan vegetarianism och undervikt.

Forskare vid universitetet i Leeds har funnit att vegetariska medelålders kvinnor löper större risk att bryta höften än sina allätande jämnåriga kamrater.

Vegetarianer kan ha svårt att få i sig tillräckligt med näringsämnen, vilket kan leda till svagare muskler och ben, och den nya studien visar att kvinnor som är vegetarianer löper en tredjedel större risk att bryta höften.