Nieuw onderzoek onthult de meest voedzame plantaardige melk

Volgens een recente studie is de voedingswaarde van erwtenmelk het meest vergelijkbaar met die van koemelk, waardoor het de gezondste optie is onder alle veganistische alternatieven.

Nieuw onderzoek onthult de meest voedzame plantaardige melk
De gezondste alternatieve melk is er een gemaakt van planten, volgens recente studies. Krediet: engin akyurt / Unsplash

Haver- en sojamelk zijn alomtegenwoordig geworden nu mensen zuivel inruilen voor een plantaardig dieet. Maar nieuw onderzoek suggereert dat erwtenmelk de enige veganistische optie is die je ook maar in de buurt komt van evenveel voedingsstoffen als koemelk.

Volgens een analyse van de Amerikaanse Food and Drink Administration (FDA) is erwtenmelk de enige veganistische melkoptie met een vergelijkbaar nutriëntengehalte als koemelk.

Wetenschappers keken naar het gehalte aan fosfor, magnesium, zink en selenium in koemelk - allemaal vitale voedingsstoffen - en 85 monsters van erwten-, soja-, amandel-, cashew-, kokos-, hennep-, haver- en rijstmelk om te zien welke de meest voedzame waren.

Koemelk komt uit de uier van het dier en wordt dan gepasteuriseerd, terwijl plantaardige melk wordt geproduceerd door een gewas te vermalen en te weken in water met emulgatoren en stabilisatoren.

Terwijl het ooit een nichehoekje in de supermarktgangen was, is veganistische melk nu een mainstreamoptie, die vaak te vinden is in cafés en werkvriezers naast blauw-top en halfvolle traditionele melk.

Uit de nieuwe gegevens blijkt echter dat mensen die kiezen voor de milieuvriendelijkere plantaardige melk, mogelijk hun gezondheid op het spel zetten. Eerdere studies hebben aangetoond dat dierlijke melk meer calorieën bevat, maar er is nog nooit een consensus geweest over hoe alternatieven zich verhouden tot een breder scala van verbindingen.

"Van de mineralen die we in deze producten hebben gemeten, is bekend dat ze een rol spelen bij veel functies in het lichaam, waaronder een normale werking van het immuunsysteem, een goede regulering van de bloeddruk/glucose, en de gezondheid van de botten," vertelde onderzoeksauteur Dr. Benjamin Rean van de FDA aan ZME Science.

Erwtenmelk had de hoogste gehalten aan fosfor, zink en selenium, terwijl soja de lijst van plantaardige melk aanvoerde voor magnesium. Alle plantaardige melken waren echter inferieur aan koemelk over de hele linie in dit experiment.

"Degenen die plantaardige melkalternatieven consumeren met een lager gehalte aan deze doelmineralen, moeten deze voedingsstoffen via andere voedingsmiddelen of dranken binnenkrijgen", aldus Dr. Redan aan de New Scientist.

Noten, zaden en linzen zijn een goede bron van voedingsstoffen voor veganisten en kunnen bijdragen tot een evenwichtig dieet bij het weglaten van vlees. De bevindingen zijn nog niet collegiaal getoetst, maar werden deze week gepresenteerd op de bijeenkomst van de American Chemical Society in Chicago.

Veganistische diëten worden steeds gebruikelijker: uit recente gegevens van de universiteit van Oxford blijkt dat het aantal mensen dat veganistisch eet, in de afgelopen tien jaar is verdubbeld.

Tussen 2008 en 2011 gaf slechts 6,7 procent van de Britten aan plantaardige alternatieven voor traditionele voedingsmiddelen te eten, zoals havermelk, veganistische worstjes en Quorn-gehakt.

Twee keer zoveel mensen (13,1 procent) aten deze voedingsmiddelen tussen 2017 en 2019 en als gevolg daarvan is de totale hoeveelheid geconsumeerde plantaardige voedingsmiddelen meer dan verdubbeld.

De stijging is niet alleen te danken aan een toename van veganisme, maar ook aan vleeseters die hun consumptie beperken en af en toe besluiten om dierlijke producten te mijden.

Degenen die als vleesarme consumenten worden beschouwd, bleken echter gemiddeld vier keer zoveel plantaardige producten te consumeren als de mensen met een hoog vleesgehalte: 18,6 gram per dag tegen 4,8 gram.

Studies tonen ook aan dat het eten van een herbivoor dieet negatieve gevolgen voor de gezondheid kan hebben als mensen niet bewust voedingsstoffen en mineralen vervangen die ze via vlees of van vlees afgeleide producten zouden binnenkrijgen.

Uit Canadees onderzoek is bijvoorbeeld gebleken dat kinderen die opgevoed worden met een vegetarisch dieet twee keer zoveel kans hebben op ondergewicht dan hun vleesetende vrienden.

Onderzoekers stelden vast dat er uit voedingsoogpunt geen waarneembaar verschil was in de groei van kinderen die vegetariër waren en kinderen die wel dierlijk voedsel aten.

Dr. Maguire ontdekte echter wel dat er een verband was tussen vegetarisme en ondergewicht.

Wetenschappers van de Universiteit van Leeds ontdekten dat vegetarische vrouwen van middelbare leeftijd een grotere kans hebben op een gebroken heup dan hun omnivore leeftijdsgenoten.

Vegetariërs kunnen moeite hebben om genoeg voedingsstoffen in hun lichaam te krijgen, wat kan leiden tot zwakkere spieren en botten, en het nieuwe onderzoek toont aan dat vrouwen een derde meer risico lopen om een heup te breken als ze vegetariër zijn.