De opkomst en evolutie van het Rothschild Bankimperium

Ontdek de rijke geschiedenis van de familie Rothschild, van hun nederige begin in het getto van Frankfurt tot 's werelds grootste bank. Ontdek hun betrokkenheid bij cruciale momenten en hun invloed op kunst, financiën en filantropie.

De opkomst en evolutie van het Rothschild Bankimperium
Het wapen van de familie Rothschild van 1822 werd aan de Baronnen Rothschild toegekend door keizer Frans I van Oostenrijk. Afbeelding: Wikipedia

De bestuursvoorzitter van Rothschild Bank, Alexandre Guy Francesco de Rothschild, opent een reeks regionale filialen in de VS, met Memphis als volgende in de rij. De locatie is gekozen vanwege de goede commerciële vooruitzichten, waaronder de wereldwijde hub van FedEx en de op één na drukste vrachtluchthaven ter wereld in 2021, en de lage belastingtarieven in Tennessee.

Alexandre, die zijn vader, baron David de Rothschild, heeft opgevolgd, heeft toezicht gehouden op een van de vele herstructureringen in de 215-jarige geschiedenis van het familiebedrijf. Onlangs kondigde hij aan dat het bedrijf na bijna 40 jaar op de Parijse beurs genoteerd te zijn geweest, besloten zou worden. Volgens Alexandre sluit een privé-onderneming beter aan bij het DNA van het bedrijf en het potentieel ervan.

De beursnotering maakte nooit deel uit van het oorspronkelijke plan en werd een groeiende last voor de familie. Ze werd in de jaren tachtig opgericht om de Franse activiteiten van de familie nieuw leven in te blazen nadat ze door president François Mitterrand waren genationaliseerd. Hoewel de beursnotering aanvankelijk deed wat zij moest doen, wilde Alexandre er eerder vanaf, maar de pandemie stond dat in de weg.

Rothschild heeft ongeveer 3.800 mensen in dienst in meer dan 40 landen en heeft een breed scala aan activiteiten, waaronder advieswerk voor klanten, vermogensbeheer en een zakenbank. De adviesdivisie, die 60% van de inkomsten van het bedrijf uitmaakt en fusies en overnames omvat, is de meest winstgevende in Europa en de vijfde meest winstgevende ter wereld.

Rothschild is een succesvolle investeringsbank die onlangs de familie Glazer adviseerde in de strijd om de controle over Manchester United. Een managing partner van Rothschild, Robert Leitão, is ook directeur van de voetbalclub.

De erfenis van de Rothschild-dynastie

De Rothschild-dynastie gaat terug tot Mayer Amschel Rothschild, die in de jaren 1760 geld begon te lenen in het getto van Frankfurt. Zijn vijf zonen verspreidden zich vervolgens over Europa. Nathan richtte in 1799 een filiaal op in Manchester en richtte later in 1808 de Londense bank NM Rothschild op. In 1809 bouwde Nathan New Court in St. Swithin's Lane in de City of London, dat diende als hoofdkantoor van de bank en daar nu nog steeds staat.

Gedurende de hele 19e eeuw was het kantoor van Rothschild in Londen een belangrijke speler op het gebied van edelmetaal en deviezen. De bank kreeg het contract voor de levering van gouden munten voor de troepen van Wellington tijdens de Slag bij Waterloo in 1814 en 1815, wat leidde tot een sterke toename van de internationale handel. Rothschild hielp de spoorwegen in Europa betalen, hielp Brazilië zich los te maken van Portugal en maakte het voor de Britse regering gemakkelijker om het Suezkanaal te kopen.

Rothschild werd ook een van de grootste banken ter wereld en adviseerde bij de lancering van Rio Tinto en De Beers. De familie stond bekend om hun liefde voor wijn en paardenraces en investeerde vanaf 1853 in wijngaarden, waaronder Château Mouton Rothschild. Ze stonden ook bekend om hun extravagante paleizen, kunstcollecties en filantropische initiatieven, zoals de bouw van ziekenhuizen, scholen, sociale woningen en bibliotheken.

Aan het eind van de 20e eeuw ontstond er verdeeldheid in de familie, waaronder een meningsverschil tussen Jacob Rothschild en Sir Evelyn de Rothschild over het voorzitterschap van de Londense vestiging. In 2003 bracht Sir Evelyn de Franse en Britse tak samen om Rothschild & Co. te vormen, en in 2012 werd een formele fusie voltooid.

De in Zwitserland gevestigde vermogensbeheerder Edmond de Rothschild, geleid door Ariane de Rothschild, blijft echter gescheiden van de hoofdgroep en heeft een andere eigendomsstructuur. Ook al probeert Alexandre de Rothschild de Zwitserse tak in de familie op te nemen, insiders denken dat het moeilijk zal zijn omdat de familieleden er verschillende ideeën op nahouden.