Chetumal ontdekken langs de baai en de Hondo rivier

Verken de charmante en unieke stad Chetumal tijdens een reis van 130 kilometer van Oxtankah naar La Union. Ontdek de historische en culturele rijkdom, van de archeologische zone tot de diverse grensstad. Mis niets van de vele attracties en bezienswaardigheden die deze bestemming te bieden heeft.

Chetumal ontdekken langs de baai en de Hondo rivier
Van Oxtankah naar La Union: Een roadtrip van 130 kilometer door Chetumal, Mexico. Foto door Oscar Martinez op Unsplash

Chetumal, gesticht in 1898, is een jonge stad gelegen op de grens tussen Mexico en Belize. Ondanks haar jeugdigheid biedt de stad veel interessante attracties en bezienswaardigheden voor reizigers om te verkennen. Van de baai van Chetumal en de Hondo rivier tot de culturele diversiteit van een grensstad, Chetumal is een bestemming die een bezoek waard is.

Deze gids neemt u mee op een reis van 130 kilometer van Oxtankah naar La Union, met aandacht voor opmerkelijke stops onderweg, zoals de archeologische zone van Oxtankah en de visrestaurants van Calderitas. Ga met ons mee op deze reis door de charmante en unieke stad Chetumal.

Deze route van 130 kilometer voert u van noordoost naar zuidwest, waarbij alle punten onderweg gemakkelijk bereikbaar zijn via een verharde weg. Eerst reist u van Oxtankah naar Chetumal, waarbij u een weg volgt die langs de baai van Chetumal loopt. Vervolgens gaat u van Chetumal naar de stad Ucum op federale snelweg 186, richting Escárcega, Campeche.

In Ucum slaat u af naar het zuiden om het derde deel van de route te nemen - een weg van 86 kilometer die parallel aan de Hondo-rivier loopt en u naar de grensstad La Union brengt. Chetumal is gemakkelijk te bereiken, want de meeste belangrijke punten van de stad liggen bij de baai, behalve de musea.

Oxtankah

Onze reis begint bij de archeologische zone van Oxtankah, 16 kilometer ten noordoosten van het centrum van Chetumal. Deze oude stad werd gebouwd tijdens de Klassieke periode van de Mayacultuur, tussen 300 en 600 na Christus. Het ligt op ongeveer 400 meter van de baai van Chetumal, waardoor deskundigen geloven dat het de grote stad Chactemal kan zijn geweest die in historische documenten wordt genoemd.

De bewaard gebleven gebouwen hier waren voornamelijk residentieel, gecentreerd rond twee pleinen genaamd de Bijen en de Zuilen. Deze gebouwen waren ooit versierd met grote polychrome stucmaskers, die sindsdien zijn verdwenen. In 1531 arriveerde de conquistador Alonso de Avila hier op de eerste Spaanse expeditie.

Sommige onderzoekers denken dat het later is gebouwd, in de jaren 1600, maar de overblijfselen van een kapel die op Maya-ruïnes is gebouwd worden in verband gebracht met deze expeditie. De archeologische zone is dagelijks geopend voor bezoekers van 8.00 tot 17.00 uur.

Chetumal

Chetumal is een stad gelegen in de baai van Chetumal, op enkele meters van de monding van de Hondo rivier. De stad werd op 5 mei 1898 gesticht door luitenant ter zee Othón Pompeyo Blanco. In die tijd heette het Payo Obispo. Aanvankelijk diende het als douanepost en marinebasis om de grens te controleren en de opstand van de Maya's op het schiereiland Yucatan de kop in te drukken. In 1936 gaf de regering het zijn huidige naam.

In de loop van de 20e eeuw groeide de stad en kreeg een nieuwe culturele, zakelijke en politieke identiteit. Vandaag de dag is het een stad met meer dan 170.000 inwoners en alle voorzieningen van een staatshoofdstad. Voor reizigers is Chetumal de belangrijkste toegangspoort en uitvalsbasis in het zuidelijke deel van de staat, en het biedt een verscheidenheid aan attracties.

Volgens sommige historici werden hier de eerste mestizo Mexicanen geboren, de kinderen van Zazil Ha, een Mayaprinses uit het gebied, en Gonzalo Guerrero, een Spanjaard die in 1511 schipbreuk leed in de Caribische Zee.

Calderitas

Calderitas is een stadje dat zes kilometer ten zuidwesten van Oxtankah ligt. Het ligt in het gebied van Chetumal. Het ligt direct aan de baai en is beroemd om zijn geweldige visrestaurants. Er is ook een kunstmatig strand gebouwd op zandzakken in het gebied. Van Calderitas loopt een 23 kilometer lange verharde weg in noordelijke richting naar de stad Raudales, voor de lagune van Guerrero. Mensen uit Chetumal gaan naar Raudales om te zwemmen of te vissen in het heldere water van de nabijgelegen kanalen.

Bahia Boulevard

De Bahia Boulevard is een weg die van het centrum van de stad naar het noordoosten loopt, altijd langs de zee, als een kustlaan. Het is de belangrijkste route naar de stad bij aankomst vanuit Calderitas. De boulevard heeft een Sculpture Corridor met 17 werken van bekende Mexicaanse kunstenaars zoals José Luis Cuevas en Helen Escobedo.

Als u de stad binnenkomt, komt u de Universiteit van Quintana Roo tegen, waarvan het gebouw in 1993 werd geopend. Op de hoek van Ignacio Comonfort Avenue vindt u de schattige Manatee Fontein. Deze werd gebouwd ter ere van het decreet van oktober 1996 dat van de baai van Chetumal een veilige plaats maakte voor deze vreedzame zeezoogdieren.

De vuurtoren van de stad, gebouwd in 1930, staat aan de andere kant van de boulevard, in het zuidwesten. De boulevard gaat verder naar het Wetgevend Paleis, de zetel van het Congres van de staat. Het paleis heeft muurschilderingen met de naam "Wet en Vorm: Kleur en Geschiedenis van Quintana Roo", geschilderd door Elio Carmichael, die het ontstaan en de geschiedenis van de staat uitbeeldt. Het Wetgevend Paleis is open voor bezoekers van maandag tot en met vrijdag, van 9.00 tot 22.00 uur.

Maquette van Payo Obispo

Het Monumento al Pescador (Vissersmonument) staat aan de baai naast het Wetgevend Paleis. Het stelt een visser voor die zijn netten uitwerpt voor vissen zoals chihua, tarpon, shad, billfish en mul. Kleine, vreemde huizen met houten muren, schuine tinnen daken en grote ramen staan aan de andere kant van het paleis. Men zegt dat deze huizen een Engelse koloniale stijl hebben en lijken op gebouwen uit Belize, waarvan er veel zijn gebouwd in de eerste helft van de 20e eeuw.

Een van deze huizen staat voor het paleis, en daar wordt het beroemde Payo Obispo-model bewaard. Dit model is gemaakt door Luis Reinhardt McLiberty, en het is naar hem genoemd. De maquette, die in het midden van de jaren tachtig werd vervaardigd, toont de stad Chetumal in de jaren dertig. Bezoekers kunnen de maquette bekijken van dinsdag tot zaterdag tussen 9.00 en 20.00 uur, en op zondag van 10.00 tot 15.00 uur. Naast de maquette is een toerismemodule opgesteld. Deze bevat brochures en kaarten van de stad en de omgeving.

Vlaggenplanade

De Flag Esplanade ligt twee blokken ten westen van de Payo Obispo Model. Het heeft een grote vlaggenmast en een monument ter ere van het symbool van het land. Het monument is een obelisk met op elk van de vier zijden een klok. Aan de voet ervan staan twee gouden adelaars aan weerszijden van een voetstuk met daarop een beeld van de verdediging van het vaderland. Dit complex in art-decostijl, dat in 1943 werd ingewijd, markeert het centrum van de stad.

In de omgeving is een park met een kiosk te vinden, en op korte afstand ligt het Regeringspaleis, de zetel van de uitvoerende macht van de staat. Het werd gebouwd tussen 1936 en 1955. Tegenover het paleis ligt het dok aan de wateren van de baai van Chetumal. Elke zaterdag om 8.00 uur vertrekt een boot vanaf het Chetumal-dok voor een drie uur durende tocht over de Hondo-rivier, waar bezoekers vogels, reptielen, landzoogdieren, gezonken schepen en, met een beetje geluk, zeekoeien kunnen zien.

Renaissance Park

Het Renaissance Park ligt direct naast het Paleis van Justitie en twee blokken ten westen van het Regeringspaleis. Het park, dat meer weg heeft van een klein plein, heeft tuinen en bankjes. In het midden van het park staat een uniek beeld met de naam Renaissance. Het beeld herinnert de mensen aan wat orkaan Janet de stad aandeed en hoe het werd hersteld. De orkaan verwoestte Chetumal op 27 september 1955 en veroorzaakte aanzienlijke materiële schade en een groot aantal doden en vermisten - ongeveer 800 in een stad met 8.000 inwoners.

Stadsmuseum van Chetumal

Het Stadsmuseum van Chetumal bevindt zich op de hoek van Heroes Avenue en Héroes de Chapultepec, zes blokken van de obelisk. Het gebouw, dat in 1989 werd opgericht tijdens de regering van president Lázaro Cárdenas, is een voormalige socialistische school van Belisario Domínguez en is versierd met unieke bas-reliëfs van de Colombiaanse kunstenaar Rómulo Rozo. Het gebouw doet dienst als Cultureel Centrum voor Schone Kunsten en omvat het openluchttheater Minerva, zalen voor workshops en cursussen en een boekwinkel.

Het is ook de thuisbasis van het Culturele Instituut van Quintana Roo en het Stadsmuseum van Chetumal, een klein maar goed georganiseerd museum dat aan de hand van foto's, diagrammen, kaarten en andere documenten en artefacten uit het verleden laat zien hoe de hoofdstad van de staat is ontstaan en gegroeid. Het Morelos Ziekenhuis, ontworpen door Rómulo Rozo en gebouwd tussen 1939 en 1940, is een ander groot art deco gebouw. Het staat op de hoek van Juárez en Héroes de Chapultepec, ten westen van het museum.

Museum van de Maya Cultuur

Het Museum van de Maya Cultuur ligt op de kruising van Heroes Avenue en Mahatma Gandhi. Het museum werd geopend in 1993. Het maakt deel uit van het Instituut voor Cultuur van Quintana Roo en heeft een grote weergave van de Maya cultuur dankzij Jorge Agostoni, die het museum ontwierp. In de grote zaal van het museum laat een heilige ceibaboom, die van de onderwereld naar de hemel groeit, zien hoe de Maya's de wereld zagen.

Het museum heeft ook computers, tv-schermen en interactieve displays die informatie geven over wiskunde, schrijven, het bijhouden van de tijd en astronomie. Er staan ook modellen van verschillende steden en gebouwen, waarvan sommige onder de glazen vloer van de hal kunnen worden bekeken. Het museum bevat ook ruimtes voor tijdelijke tentoonstellingen. Het is een must voor bezoekers, geopend van dinsdag tot donderdag en zondag van 9.00 tot 19.00 uur en op vrijdag en zaterdag van 9.00 tot 20.00 uur.

Subteniente López

Ongeveer 8 kilometer ten westen van het centrum van Chetumal bereikt de snelweg een rotonde met een monument voor mestizaje. Vanaf daar buigt de verharde weg af en voert ongeveer 3 kilometer zuidwaarts naar de grensplaats Subteniente López. Er is een brug over de Hondo rivier die al 40 jaar bestaat en die te voet of met de auto kan worden overgestoken. Aan de andere kant, Belize verwelkomt bezoekers met een grote Free Zone, een gebied vol met bedrijven die weinig of geen belastingen op hun koopwaar.

Veel inwoners van Chetumal gaan er vaak heen om diverse goederen te kopen, en ook om in een van de weinige casino's te spelen. Toen de Noord-Amerikaanse Vrijhandelsovereenkomst in 1994 van kracht werd, verloor Chetumal zijn belastingvrije status. Dit leidde tot de start van de Belize Free Zone. Rechts van de Free Zone leidt de weg naar Orange Walk, Corozal en Belize. De meeste reizigers hebben geen visum nodig om Belize binnen te komen, maar als ze een auto meenemen, moeten ze een verzekering kopen.

Laguna Milagros

Vijf kilometer ten westen van de stad Subteniente Lopez, aan dezelfde snelweg die Chetumal verlaat, ligt de stad Huay Pix aan de oever van Laguna Milagros. Het stadje heeft verschillende restaurants en een zwemgedeelte dat ook dienst doet als trailerpark. Bezoekers kunnen er ook kajaks huren of boottochten maken. De lagune is vergelijkbaar met die van Bacalar, maar kleiner, en het water heeft verschillende tinten blauw.

El Palmar

In Campeche ligt El Palmar 6 kilometer ten westen van Huay Pix. Om er te komen neemt u het viaduct en blijft u de federale snelweg 186 volgen richting Escárcega. Nog eens 6 kilometer verder op deze weg ligt het stadje Ucum, waar u linksaf (naar het zuiden) moet om de weg parallel aan de Hondo-rivier te nemen.

Vanaf Ucum is het nog 6 kilometer naar El Palmar, waar u de zwemfaciliteiten van El Manantial vindt, een recreatiecentrum van de ejido naast een bron en een kunstmatige vijver. Aan de oever staan bankjes en er is een restaurant waar bier, frisdrank en vis wordt geserveerd. Het is een eenvoudige maar charmante plek, met mooie bomen en kristalhelder water. In hetzelfde gebied zijn ook andere rustieke waterpartijen te vinden, die het exclusieve domein van de reiziger kunnen worden als ze doordeweeks worden bezocht.

Een daarvan is La Palma, gelegen op 2 kilometer ten zuidwesten van El Palmar aan de weg naar La Union; het is een eenzame beek met zeer schoon water. Aan dezelfde weg, zeventien kilometer verderop ligt het plaatsje Alvaro Obregón, waar een plaats is met de naam El Balneario, met een mooie beek omsloten door een paar poelen. Een kilometer ten noordoosten van El Palmar ligt het stadje Sacxán, aan de oevers van de Hondo-rivier. De toeristenboot uit Chetumal gaat erheen via deze waterweg. Ter plaatse staat een kleine houten toren met een uitstekend uitzicht op de rivier en het aangrenzende grondgebied van Belize.

La Union

De weg die begint in Ucum eindigt 86 kilometer later in de stad La Union, waar bezoekers per boot de oversteek naar Belize kunnen maken. De inspanning om deze bestemming te bereiken is de moeite waard, vooral als u de nabijgelegen cenote van de Gouden Krokodil bezoekt, die ongeveer 4 kilometer ten oosten van de stad ligt. De cenote biedt een uniek panoramisch uitzicht over Mexico, want hij ligt aan de voet van een kleine bergketen naast een tientallen meters hoge stenen muur (de beste plek in de hele staat om te abseilen).

De kobaltblauwe kleur contrasteert met het groen van de omringende jungle en de grijstinten van de berg. Als u wilt zwemmen, doe dat dan niet in de cenote, waar krokodillen aanwezig kunnen zijn. Neem in plaats daarvan een duik in de kleine, veiliger kreek die het water van de cenote naar de Hondo rivier voert. De oevers van de Hondo rivier bieden vele andere plekken van uitzonderlijke schoonheid, maar moeilijker toegankelijk. Om ze beter te verkennen of om van ze te genieten door middel van avontuurlijke sporten, is het raadzaam om naar een van de plaatselijke toeristische bedrijven te gaan.

Kortom, Chetumal, de hoofdstad van de staat Quintana Roo, Mexico, gelegen op de grens tussen Mexico en Belize, biedt veel interessante attracties en bezienswaardigheden voor reizigers om te verkennen. Van de baai van Chetumal en de Hondo rivier tot de culturele diversiteit van een grensstad, Chetumal is een bestemming die een bezoek waard is.

Deze gids belicht een reis van 130 kilometer door de stad, met opmerkelijke stops zoals de archeologische zone van Oxtankah, de visrestaurants van Calderitas en de Sculpture Corridor op Bahia Boulevard. De stad is gemakkelijk te navigeren en biedt een verscheidenheid aan attracties, waardoor het een geweldige uitvalsbasis is om het zuidelijke deel van de staat te verkennen.