Bhutan: Leer het Koninkrijk van het Geluk kennen

Lees verder om uw nieuwsgierigheid te wekken bij een reis naar het verre land Bhutan, dat boven de torenhoge Himalaya ligt.

Bhutan: Leer het Koninkrijk van het Geluk kennen
Een bezoek aan het verre koninkrijk Bhutan, gelegen boven de imposante Himalaya. Foto door Ameya Sawant / Unsplash

Terwijl economen over de hele wereld beweren dat de sleutel tot geluk ligt in het verkrijgen en genieten van materiële verworvenheden, gelooft men in dit kleine land, genesteld in de Himalaya, dat het vergaren van rijkdom niet noodzakelijkerwijs leidt tot geluk.

Bhutan heeft een grondgebied van 38.394 vierkante kilometer en grenst in het zuiden aan India en in het noorden aan Tibet. De hoogste top bereikt 7541 meter boven de zeespiegel en 72,5% van de oppervlakte is bedekt met bossen die volgens de wet niet mogen worden aangeraakt. In de hoofdstad Thimphu woont de meerderheid van de 750.000 inwoners, die Dzongkha spreken, de nationale taal, hoewel velen ook Engels spreken.

Een nieuwe wereld: Het Koninkrijk Bhutan

Het Koninkrijk heeft enkele curiositeiten, zoals het feit dat het het enige land is waar geen verkeerslichten zijn en waar slechts enkele decennia geleden voor het eerst televisie verscheen. Het meest opvallende is echter hun manier om te meten wat de westerse wereld kent als Bruto Binnenlands Product (BBP) en wat zij Bruto Nationaal Geluk (GNH) noemen.

Economen over de hele wereld beweren dat de sleutel tot geluk ligt in het bereiken en genieten van materiële verworvenheden. In Bhutan denken ze daar echter anders over. Zij geloven dat het vergaren van rijkdom niet noodzakelijk leidt tot geluk, en ter verdediging van dit idee probeert het land ontwikkeling niet te meten aan de hand van het traditionele BBP ix maar aan de hand van een GNH-index.

Zijne Majesteit Druk Gyalpo Jigme Dorji Wangchuck Terce verwoordde zijn visie op het ontwikkelingssucces van "mensen welvarend en gelukkig maken". Met dit sterke idee voor ogen werd het belang van welvaart en geluk benadrukt in zijn toespraak van 1971 bij de toetreding tot de Verenigde Naties.

Deze visie werd verder ontwikkeld door de vierde Druk Gyalpo Jigme Singye Wangchuck, die in de eerste jaren van zijn bewind verklaarde dat "het beleid van ons land erop gericht is onze soevereiniteit te consolideren om economische onafhankelijkheid, welvaart en geluk voor ons land en volk te bereiken".

Hoewel de nadruk ligt op welvaart en geluk, wordt dat laatste van groter belang geacht. Druk Gyalpo Quarto benadrukte dat voor Bhutan het "Bruto Nationaal Geluk" belangrijker is dan het "Bruto Nationaal Product". Daarom wordt het Bruto Nationaal Geluk nu ontwikkeld door een breed scala van beoefenaars, academici en instanties over de hele wereld.

De pijlers van het geluk in Bhutan

Bezorgd over de problemen van landen die zich uitsluitend richten op economische groei, besloot Druk Gyalpo Jigme Singye Wangchuck om niet het inkomen, maar het geluk tot prioriteit van de natie te maken. Hij zei dat de rijken niet altijd gelukkig zijn, terwijl gelukkige mensen zichzelf over het algemeen als rijk beschouwen.

Normale ontwikkelingsmodellen richten zich op economische groei als het uiteindelijke doel, maar het concept "bruto nationaal geluk" is gebaseerd op het idee dat echte maatschappelijke ontwikkeling plaatsvindt wanneer materiële en spirituele ontwikkeling elkaar ontmoeten en ondersteunen.

De vier belangrijkste pijlers van het Bruto Nationaal Geluk zijn: rechtvaardige sociaal-economische ontwikkeling; behoud en verspreiding van cultureel en spiritueel erfgoed; milieubehoud; en goed bestuur, dat wil zeggen integratie, complementariteit en consistentie.

Deze vier pijlers maken Bhutan onder meer tot een bijzondere plaats voor de onvermoeibare reiziger, die op zoek is naar plaatsen die nog fris zijn en vrij van de vervuiling van andere culturen.

De verdediging van hun levenswijze gedurende eeuwen is een uitdaging voor de Bhutanezen, die de bescherming van de plaatselijke architectuur aanmoedigen, de gewoonte om hun traditionele klederdracht permanent te dragen in stand houden, en hun tempels en natuurgebieden verzorgen door ze sterk te beschermen.

Om deze liefde voor hun wortels te tonen, hebben de Bhutanezen als een van hun belangrijkste attracties de culturele festivals, die niet alleen een unieke gelegenheid zijn om de culturele rijkdom van deze onbekende uithoek van de Himalaya te ervaren, maar die de bezoeker ook in staat stellen tot interactie met de plaatselijke bewoners, die soms uren reizen om ze bij te wonen.

Top tien dingen om te doen in Bhutan

Taktshang Klooster (Tijgernest)

Het Taktshang klooster ligt op een hoge klif ten noorden van Paro. Het is in 1692 gebouwd op de plaats waar Goeroe Padmasambhava in de 8e eeuw drie maanden zou hebben gemediteerd.

Wandelen in de bergen

Bhutan heeft enkele van de beste wandelroutes ter wereld. Er zijn 23 routes door het hele land, die talloze locaties bestrijken met een duur van 3 tot 25 dagen. Elke tocht wordt geleid door een ervaren gids, en de trekker krijgt ook bagagevervoer. De routes zijn veeleisend, maar de inspanning is de moeite waard. Er zijn ook talloze uitstekende dagwandelingen.

Punakha Dzong

De Punakha Dzong stond vroeger bekend als de Druk Pungthang Dechen Phrodang of, "het paleis van groot geluk". Het was de tweede dzong die in Bhutan werd gebouwd en was het Bhutaanse parlement toen Punakha de hoofdstad was. De dzong werd gebouwd in 1637 door de Zhabdrug en heeft verschillende branden, overstromingen en aardbevingen gekend. Het wordt momenteel gebruikt als winterresidentie van de Je Khenpo (religieus leider).

Wilde dieren en vogels spotten

Er is een grote verscheidenheid aan dieren te zien in Bhutan. Het land kan worden verdeeld in 3 geografische regio's: de alpiene zone (4.000 meter en hoger), zonder vegetatie; de gematigde zone (2.000 tot 4.000 meter), met naald- en loofvegetatie; en de subtropische zone (2.000 meter en lager).

De alpiene zone wordt bewoond door dieren als sneeuwluipaarden en Bengaalse tijgers, terwijl de andere gebieden van Bhutan worden bewoond door soorten als de rode panda, de Himalaya zwarte beer, de eenhoornige neushoorn, olifanten en gouden apen, die uniek zijn in het land.

In Bhutan leven meer dan 670 vogelsoorten. Er leven tien vogelsoorten die met uitsterven worden bedreigd, waaronder de purperreiger. Het land is ook gekozen voor de zeldzame zwartnekkraanvogel die naar Bhutan trekt om er te overwinteren.

Hete bronnen

Er zijn veel warmwaterbronnen in Bhutan en ze worden al eeuwenlang gebruikt om kwalen als artritis en andere pijnen te genezen. Wanneer de winter aanbreekt is het gebruikelijk voor de Bhutanezen om ze te bezoeken. Beter bekend als tshachus, zijn de hete bronnen van Gasa in het westen van Bhutan gelegen bij de oevers van de Mo Chu rivier en behoren tot de meest populaire. De warmwaterbronnen van Gasa worden niet alleen veel bezocht door de lokale bevolking, maar ook door wilde dieren zoals de takin (het nationale symbool van Bhutan).

Thimphu weekend markt

Op zaterdag en zondag verzamelen veel inwoners van de stad en de vallei zich op een bruisende weekendmarkt in het hart van Thimphu. Deze markt biedt toeristen de gelegenheid zich onder de plaatselijke bevolking te mengen, plaatselijke gerechten te proeven, handwerk en kleding, gebedsvlaggen en zelfs een trompet gemaakt van een menselijk dijbeen te kopen.

Trongsa Dzong

De Trongsa Dzong ligt voor de Mangdecuhhu rivier in het centrum van Bhutan. De eerste en tweede koning van Bhutan regeerden van hieruit. U kunt genieten van een labyrint van smalle gangen die naar verschillende binnenplaatsen leiden.

Mountainbiken

Fietsen is een sport die steeds populairder wordt onder de Bhutanezen. De topografie van het land wordt zeer gewaardeerd door liefhebbers van mountainbiken, vooral in de centrale en oostelijke gebieden. Trails kronkelen door kleine steden en dorpen, maar ook door enkele heuvels. Het is het beste als rijders een bepaald niveau van training en uithoudingsvermogen hebben, en ook enige ervaring met mountainbiken.

Tshechus

Tshechus zijn Bhutaanse festivals die worden gehouden in kloosters en tempels in het hele land. Tshechu is een religieuze gebeurtenis die wordt gevierd op de 10e dag van de maankalender, die samenvalt met de geboorte van Guru Rinpoche. Dorpelingen uit nabijgelegen dorpen gaan naar het klooster of de tempel en vieren feest met verhalenvertellende dansen. Er wordt gezegd dat iedereen minstens één keer in zijn leven naar een Tshechu moet gaan en getuige moet zijn van de gemaskerde dansen om zegeningen te ontvangen en zijn zonden weg te wassen.

Boogschieten

Boogschieten is de nationale sport in Bhutan en het hele jaar door worden overal in het land wedstrijden georganiseerd. Er zijn twee soorten wedstrijden: een waarbij de deelnemers traditionele bamboebogen gebruiken en een andere met koolstofvezelbogen. De competitie is hevig, en wanneer het de beurt is aan de deelnemers om op de kleinere doelen te schieten, probeert het publiek hen af te leiden door te fluiten en voorwerpen naar hen te gooien.