Bhutan: Lär känna Lyckans rike: Bhutan

För att väcka din nyfikenhet på att resa till det avlägsna landet Bhutan, som ligger ovanför den väldiga Himalaya, kan du läsa vidare.

Bhutan: Lär känna Lyckans rike: Bhutan
Besök det avlägsna kungariket Bhutan som ligger uppe på toppen av den imponerande Himalaya. Foto av Ameya Sawant / Unsplash

Medan ekonomer runt om i världen hävdar att nyckeln till lycka ligger i att få och njuta av materiella landvinningar, tror man i detta lilla land inbäddat i Himalaya att ackumulering av rikedomar inte nödvändigtvis leder till lycka.

Bhutan har ett territorium på 38 394 kvadratkilometer och gränsar till Indien i söder och Tibet i norr. Landets högsta topp når 7541 meter över havet, och 72,5 procent av landets yta täcks av skogar som enligt lag inte får röras. I huvudstaden Thimphu bor majoriteten av de 750 000 invånarna som talar dzongkha, det nationella språket, även om många också talar engelska.

Den sköna nya världen: Kungariket Bhutan

Kungariket har en del kuriosa, till exempel att det är det enda landet där det inte finns några trafikljus och där tv:n dök upp för första gången för bara några decennier sedan. Det mest anmärkningsvärda är dock deras sätt att mäta det som västvärlden känner till som bruttonationalprodukten (BNP) och det som de kallar bruttonationalglädje (GNH).

Ekonomer runt om i världen hävdar att nyckeln till lycka är att uppnå och njuta av materiella prestationer. I Bhutan tänker man dock annorlunda. De anser att ackumulering av rikedomar inte nödvändigtvis leder till lycka, och för att försvara denna idé försöker landet mäta utvecklingen inte utifrån den traditionella BNP ix utan utifrån ett GNH-index.

Hans Majestät Druk Gyalpo Jigme Dorji Wangchuck Terce uttryckte sin syn på utvecklingsframgången om hur man "gör människor välmående och lyckliga". Med denna starka idé i åtanke betonades vikten av välstånd och lycka i hans tal från 1971 när han gick med i FN.

Denna vision utvecklades ytterligare av den fjärde Druk Gyalpo Jigme Singye Wangchuck, som under de första åren av sin regeringstid förklarade att "vårt lands politik är att konsolidera vår suveränitet för att uppnå ekonomisk självförsörjning, välstånd och lycka för vårt land och vårt folk".

Även om tonvikten ligger på välstånd och lycka, anses det senare vara av större betydelse. Druk Gyalpo Quarto betonade att för Bhutan är "bruttonationalglädje" viktigare än "bruttonationalprodukten". Därför utvecklas nu bruttonationalglädje av ett stort antal praktiker, akademiker och organ runt om i världen.

Bhutans pelare för lycka

Druk Gyalpo Jigme Singye Wangchuck, som var bekymrad över de problem som drabbade länder som enbart fokuserade på ekonomisk tillväxt, beslutade att göra nationens prioritet inte till inkomst utan till lycka. Han sade att de rika inte alltid är lyckliga, medan lyckliga människor i allmänhet anser sig vara rika.

Vanliga utvecklingsmodeller fokuserar på ekonomisk tillväxt som det yttersta målet, men begreppet "nationell bruttoledighet" bygger på tanken att sann samhällsutveckling sker när materiell och andlig utveckling möts och stöder varandra.

Bruttonationallyckans fyra huvudpelare är rättvis socioekonomisk utveckling, bevarande och spridning av kulturellt och andligt arv, bevarande av miljön och god förvaltning, vilket innebär integration, komplementaritet och konsekvens.

De fyra pelarna gör bland annat Bhutan till en speciell plats för den outtröttlige resenären, som vill upptäcka platser som fortfarande är fräscha och fria från föroreningar från andra kulturer.

Försvaret av sitt sätt att leva i århundraden är en utmaning för bhutaneserna som uppmuntrar till skydd av den lokala arkitekturen, upprätthåller bruket att bära sina traditionella dräkter permanent och tar hand om sina tempel och naturområden genom att skydda dem starkt.

För att visa denna kärlek till sina rötter har bhutaneserna som en av sina huvudattraktioner kulturfestivaler, som är ett unikt tillfälle att inte bara uppleva den kulturella rikedomen i detta okända hörn av Himalaya, utan också ge besökaren möjlighet att interagera med lokalbefolkningen, som ibland reser i flera timmar för att delta i festivalerna.

De tio bästa sakerna att göra i Bhutan

Taktshang-klostret (tigernästet)

Taktshang-klostret ligger på en hög klippa norr om Paro. Det byggdes 1692 och ligger på den plats där guru Padmasambhava sägs ha mediterat i tre månader på 800-talet.

Vandring i bergen

Bhutan har några av världens bästa vandringsleder. Det finns 23 rutter över hela landet som täcker otaliga platser med en längd från 3 till 25 dagar. Varje tur leds av en erfaren guide, och vandrarens bagageöverföringstjänst tillhandahålls också. Vandringslederna är krävande, men ansträngningen är väl värd det. Det finns också många utmärkta dagsturer.

Punakha Dzong

Punakha Dzong var tidigare känd som Druk Pungthang Dechen Phrodang eller "den stora lyckans palats". Det var den andra dzong som byggdes i Bhutan och var det bhutanesiska parlamentet när Punakha var huvudstad. Dzongen byggdes 1637 av Zhabdrug och har drabbats av flera bränder, översvämningar och jordbävningar. Den används för närvarande som vinterresidens för Je Khenpo (religiös ledare).

Vilda djur och fågelskådning

Det finns ett stort antal olika djur att se i Bhutan. Landet kan delas in i tre geografiska regioner: den alpina zonen (4 000 meter och uppåt), utan vegetation, den tempererade zonen (2 000-4 000 meter), med barr- och lövvegetation, och den subtropiska zonen (2 000 meter och lägre).

Den alpina zonen bebos av djur som snöleoparder och bengaliska tigrar, medan de andra områdena i Bhutan bebos av arter som den röda pandan, den svarta björnen från Himalaya, den enhörnade noshörningen, elefanter och gyllene apor, som är unika i landet.

Bhutan är hemvist för mer än 670 fågelarter. Det är hemvist för tio fågelarter som riskerar att dö ut, bland annat den lila hägern. Landet är också utvalt för den sällsynta svarthalsade tranan som flyttar till Bhutan för att tillbringa vintern.

Varma källor

Det finns många varma källor i Bhutan och de har använts i århundraden för att bota sjukdomar som artrit och andra värk och smärtor. När vintern kommer är det vanligt att bhutaneserna besöker dem. De varma källorna i Gasa i västra Bhutan, som är mer kända som tshachus, ligger nära stranden av floden Mo Chu och är bland de mest populära. De varma källorna i Gasa är mycket besökta inte bara av lokalbefolkningen utan även av vilda djur som takin (Bhutans nationella symbol däggdjur).

Helgmarknad i Thimphu

På lördagar och söndagar samlas många av stads- och dalborna på en livlig helgmarknad i hjärtat av Thimphu. Denna marknad ger turisterna möjlighet att mingla bland lokalbefolkningen, smaka på lokala rätter, köpa hantverk och kläder, böneflaggor och till och med en trumpet tillverkad av ett mänskligt lårben.

Trongsa Dzong

Trongsa Dzong ligger framför Mangdecuhhu-floden mitt i centrala Bhutan. Bhutans första och andra kung regerade härifrån. Du kan njuta av en labyrint av smala korridorer som leder till flera innergårdar.

Mountainbikeåkning

Cykling är en sport som blir allt populärare bland bhutaneserna. Landets topografi är mycket uppskattad av mountainbike-fantaster, särskilt i de centrala och östra områdena. Slingor slingrar sig genom småstäder och byar, liksom genom en del kullar. Det är bäst om cyklisterna har en viss nivå av träning och uthållighet och även viss erfarenhet av mountainbikeåkning.

Tshechus

Tshechus är bhutanesiska festivaler som hålls i kloster och tempel i hela landet. Tshechu är en religiös händelse som firas på den 10:e dagen i månkalendern, vilket sammanfaller med Guru Rinpoches födelse. Bybor från närliggande byar åker till klostret eller templet och firar med berättande danser. Det sägs att alla bör gå till en Tshechu och bevittna maskdanserna minst en gång i livet för att få välsignelser och tvätta bort sina synder.

Bågskytte

Bågskytte är nationalsporten i Bhutan och tävlingar anordnas över hela landet under hela året. Det finns två typer av tävlingar: en där de tävlande använder traditionella bambubågar och en annan med kolfiberbågar. Konkurrensen är hård, och när det är de tävlandes tur att skjuta på de mindre målen försöker allmänheten distrahera dem genom att vissla och kasta föremål på dem.