Balenciaga, modeingenjören

Från Cristóbal Balenciagas första ateljé i San Sebastián till Paris. Utforska arbetet och arvet från designern från Guipuzcoa.

Balenciaga, modeingenjören
Balenciaga arbetar i sin ateljé. Paris,1968. Foto: Henri Cartier-Bresson / Magnum Photos

Cristóbal Balenciaga är känd som "mästaren" inom haute couture och var en av de mest innovativa och inflytelserika formgivarna under förra århundradet. Hans utsökta hantverk och banbrytande användning av hans tyger revolutionerade den kvinnliga silhuetten och satte tonen för det moderna modet.

Det finns ingen mer respekterad och mystisk figur i modehistorien än Balenciaga. Han klädde de mest kända kvinnorna från den tiden och vördades av många av sina berömda samtida, däribland Christian Dior och Coco Chanel.

Början till framgång

Cristobal Balenciaga föddes den 21 januari 1895 i den lilla kuststaden Guetaria och var det femte barnet till en fiskare och en sömmerska. Hans ödmjuka barndom präglades av faderns tidiga död till sjöss och moderns fina arbete. Som barn sågs han ofta i San Sebastians skrädderier i engelsk stil, besatt av att lära sig detaljerna i kostymernas skärning och konstruktion.

På den tiden var Biscayabuktens stränder den europeiska kunglighetens och det höga samhällets favoritplats för att tillbringa sommarmånaderna. Det var därför som den sjunde markisinnan av Casa Torres, mormor till Belgiens framtida drottning Fabiola, som sommarpratade i Guetaria, blev hans beskyddare. Balenciaga var bara tretton år gammal. År 1917, vid 22 års ålder, räknade Balenciaga redan de mest inflytelserika spanska damerna, som drottning Maria Cristina och infanteriet Isabel Alfonsa, till sina kunder.

När det spanska inbördeskriget bröt ut tvingades couturiern att stänga sina butiker och flytta till Paris där han drev den mest exklusiva och dyraste ateljén i Paris i 31 år. Tre fruktbara årtionden under vilka Balenciaga uppfann nya volymer. Han skapade tonneau-linjen eller tunnan (1946), melonärmarna och ballongkjolarna (1950), designade tunikaklänningen (1955), säckklänningen (1957), babydockan och klänningarna "Queue de Paon" (1958). Hans kollektioner gjorde honom till mästarnas mästare och hans modehusets verkstäder skapade formgivare som Oscar de la Renta, André Courrèges, Hubert de Givenchy och Emanuel Ungaro.

På samma sätt gav all denna kreativitet honom en eftertraktad portfölj av kunder, däribland skådespelerskor som Marlene Dietrich och Elizabeth Taylor och damer från det höga samhället som Jacqueline Kennedy, Mona Bismarck och Gloria Guinness.

Avantgardistiskt arv

Hans haute couture, full av hemligheter, är symbolen för en tid då hantverk tog datavetenskapens plats. Balenciaga var en textilingenjör som introducerade mönster som förändrade kvinnors sätt att klä sig, vilket gjorde honom under 20 år till modets profet.
Balenciaga är mycket viktigare för vad den döljer än för vad den visar. Enkelheten är rigorös på utsidan, men insidan är ren ingenjörskonst, hemligheter som är perfekt sammanfogade och som aldrig får avslöjas.

Balenciaga fann inte i ritningen den utgångspunkt med vilken han kunde börja designa. Det viktigaste för honom var att hitta rätt tyg och när han väl hade hittat det, att utarbeta den bästa designen enligt dess egenskaper och sammansättning, textur och rörelse, vilket gav plaggen en perfekt, nästan skulpturell finish.

Klädmakaren var alltid överraskande och kunde i samma tygstycke snida ärmen och ryggen på samma klänning utan ett spår av sömnad eller sömnad. Hans samtida beundrade honom, och designers i detta årtusende är påverkade av hans konst. Cristóbal Balenciaga var som sina kostymer: asketisk på utsidan, men med ett inre fullt av hemligheter som måste upptäckas.