Wat is de pijpleiding Nord Stream 2 tussen Rusland en Europa?

Hier zijn de belangrijkste dingen die u moet weten over de pijpleiding Nord Stream 2 tussen Rusland en Europa.

Wat is de pijpleiding Nord Stream 2 tussen Rusland en Europa?
Specialisten lassen de laatste pijp van de twee leidingen van de Nord Stream 2 pijpleiding. Foto: Nord Stream 2 / Axel Schmidt

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft het certificeringsproces voor de Nord Stream 2 aardgaspijpleiding opgeschort nadat Rusland de door separatisten bezette regio's in Oost-Oekraïne heeft erkend.

De onderzeese pijpleiding verbindt Russisch gas rechtstreeks met Europa via Duitsland en is voltooid maar nog niet in bedrijf. Het is een belangrijk doelwit geworden nu westerse regeringen proberen druk uit te oefenen op Rusland om verdere militaire acties tegen het buurland te ontmoedigen. Hier zijn de belangrijkste dingen die u over de pijpleiding moet weten.

Wat is Nord Stream 2?

Het is een 1.230 kilometer lange (764 mijl lange) aardgaspijpleiding onder de Baltische Zee, die van Rusland naar de Baltische kust van Duitsland loopt. De pijpleiding loopt parallel aan een eerdere Nord Stream-pijpleiding en zou de capaciteit ervan verdubbelen, tot 110 miljard kubieke meter gas per jaar. Het betekent dat Gazprom gas naar het pijpleidingsysteem van Europa kan sturen zonder gebruik te maken van bestaande pijpleidingen die door Oekraïne en Polen lopen. De pijpleiding is al gevuld met gas, maar wachtte nog op goedkeuring door Duitsland en de Europese Commissie.

De Duitse toezichthouder voor nutsbedrijven ging na of de pijpleiding in overeenstemming is met de Europese regelgeving inzake eerlijke concurrentie. Het is dat goedkeuringsproces waarvan Scholz dinsdag zei dat hij het opschortte. Duitsland moest een rapport indienen over de gevolgen van de pijpleiding voor de energiezekerheid, en Scholz zei dat dat rapport werd ingetrokken.

Waarom blokkeert Scholz de pijpleiding nu?

Scholz, die in december aan de macht kwam, steunde het project als minister van Financiën voor zijn voorganger, Angela Merkel, en zijn sociaaldemocratische partij steunde het. Terwijl Rusland troepen verzamelde aan de grens met Oekraïne, vermeed Scholz specifiek te verwijzen naar Nord Stream 2, zelfs toen Amerikaanse functionarissen zeiden dat het niet door zou gaan als Rusland binnen zou vallen.

Maar Scholz waarschuwde dat Rusland te maken zou krijgen met "ernstige gevolgen" en dat sancties op voorhand klaar moeten zijn. Duitsland had met de VS afgesproken tegen Nord Stream 2 op te treden als Rusland gas als wapen zou gebruiken of Oekraïne zou aanvallen.

De bondskanselier zei dinsdag dat de erkenning door Rusland van de onafhankelijkheid van door rebellen bezette gebieden in Oekraïne een "ernstige schending van het internationaal recht" betekende en dat het nodig was "een duidelijk signaal te geven aan Moskou dat dergelijke acties niet zonder gevolgen zullen blijven".

Waarom wil Rusland de pijplijn?

Gazprom, een gasgigant in handen van de staat, zegt dat de pijpleiding zal voldoen aan de groeiende behoefte van Europa aan betaalbaar aardgas en een aanvulling zal vormen op de bestaande pijpleidingen door Belarus en Oekraïne.

Nord Stream 2 zou een alternatief bieden voor het verouderde Oekraïense systeem dat volgens Gazprom moet worden opgeknapt, de kosten verlagen door te besparen op de doorvoervergoedingen die aan Oekraïne worden betaald, en perioden vermijden zoals de korte onderbrekingen van de gasleveringen in 2006 en 2009 als gevolg van prijs- en betalingsgeschillen tussen Rusland en Oekraïne.

Europa is een belangrijke markt voor Gazprom, waarvan de verkoop de Russische overheidsbegroting ondersteunt. Europa heeft gas nodig omdat het uit bedrijf genomen kolen- en kerncentrales vervangt voordat hernieuwbare energiebronnen zoals wind- en zonne-energie voldoende zijn opgebouwd.

Waarom is de VS tegen Nord Stream 2?

Het Witte Huis was in "nauw overleg met Duitsland" en verwelkomde hun aankondiging, zo tweette perssecretaris Jen Psaki dinsdag. De VS, Europese NAVO-bondgenoten zoals Polen, en Oekraïne hebben zich verzet tegen het project dat teruggaat tot de regering Biden, zeggende dat het Europa's afhankelijkheid van Russisch gas vergroot en Rusland de mogelijkheid geeft om gas te gebruiken als een geopolitiek wapen. Europa importeert het grootste deel van zijn gas en krijgt ruwweg 40% van zijn aanvoer uit Rusland.

De pijplijn, die onder Merkel werd aangelegd, is een bron van ergernis in de betrekkingen tussen de VS en Duitsland. Biden zag af van sancties tegen de exploitant van de pijplijn toen deze bijna klaar was, in ruil voor een akkoord van Duitsland om actie te ondernemen tegen Rusland als het gas als wapen zou gebruiken of Oekraïne zou aanvallen. In het Congres hebben Republikeinen en Democraten - in een zeldzaam geval van overeenstemming - lang bezwaar gemaakt tegen Nord Stream 2.

Zal het opschorten van Nord Stream 2 ervoor zorgen dat de Europeanen deze winter bevriezen?

Zelfs vóór de stap van Scholz maakten de regelgevers al duidelijk dat het goedkeuringsproces niet in de eerste helft van het jaar kon worden afgerond. Dat betekent dat de pijpleiding niet zou helpen om deze winter in de behoefte aan verwarming en elektriciteit te voorzien, nu het continent met een gastekort kampt.

Het tekort in de winter heeft de bezorgdheid over de afhankelijkheid van Russisch gas verder aangewakkerd. Rusland heeft de verkoop van gas op korte termijn tegengehouden - hoewel het langetermijncontracten met Europese klanten is nagekomen - en is er niet in geslaagd zijn ondergrondse opslag in Europa te vullen.

De Russische president Vladimir Poetin heeft gezegd dat het tekort de noodzaak onderstreept om Nord Stream 2 snel goed te keuren, wat de bezorgdheid doet toenemen over het feit dat Rusland gas gebruikt om een hefboomeffect op Europa te krijgen.

Kan Rusland als vergelding het gas naar Europa afsluiten?

Terwijl Europa Russisch gas nodig heeft, heeft Gazprom ook de Europese markt nodig. Die onderlinge afhankelijkheid is de reden waarom velen denken dat Rusland de leveringen aan Europa niet zal stopzetten, en Russische functionarissen hebben onderstreept dat ze dat ook niet van plan zijn.

Ondertussen heeft de Oekraïne-crisis, bovenop het wintertekort, de Europese regeringen al meer redenen gegeven om hun gas elders te gaan halen, zoals via vloeibaar aardgas, of LNG, dat per schip wordt aangevoerd vanuit de VS, Algerije en andere plaatsen.

De voormalige Russische president Dmitry Medvedev, die nu plaatsvervangend voorzitter van de Russische Veiligheidsraad is, tweette zijn ongenoegen nadat Duitsland Nord Stream 2 had opgeschort: "Welkom in de dappere nieuwe wereld waar Europeanen zeer binnenkort 2.000 euro gaan betalen voor 1.000 kubieke meter aardgas!"

De gasprijs op de spotmarkt in Europa bedroeg dinsdag 829 euro (940 dollar) per duizend kubieke meter. Eind december was de prijs 1.743 euro (bijna 2.000 dollar), toen de crisis in Oekraïne de gemoederen in beweging bracht. Sindsdien zijn de prijzen gedaald omdat Europa zich van meer vloeibaar aardgas heeft verzekerd.