Waar ligt Playa del Carmen en hoe is het?

De Mexicaanse stad Playa del Carmen wordt gekenmerkt door zijn idyllische stranden, cenotes en het bruisende nachtleven van Quinta Avenida.

Waar ligt Playa del Carmen en hoe is het?
Waar ligt Playa del Carmen en hoe is het? Braden Collum / Unsplash

Deze paradijselijke bestemming in Quintana Roo trekt elk jaar duizenden toeristen vanwege de prachtige stranden, het ruige landschap en het nachtleven. De hoofdstad van de gemeente Solidaridad, Playa del Carmen, een grote trekpleister voor reizigers, ligt in wat wordt beschouwd als de toeristische zone van de Riviera Maya, tegenover het eiland Cozumel.

In het noorden grenst het aan de gemeenten Lázaro Cárdenas en Puerto Morelos, in het zuiden aan Tulum, in het westen aan de Yucatán en in het oosten aan de Caribische Zee. Het ligt 318 kilometer ten noorden van de hoofdstad van de deelstaat Quintana Roo en 68 kilometer van Cancún, de belangrijkste toeristische stad in het Mexicaanse Caribische gebied.

Volgens de laatste volkstelling, die in 2020 plaatsvond, telt de stad momenteel bijna 305.000 inwoners, waarmee zij de op een na dichtstbevolkte stad van de staat is. De belangrijkste economische activiteit is het toerisme, dat zowel buitenlanders als de plaatselijke bevolking aantrekt.

Een toeristisch paradijs

Playa del Carmen, omgeven door de Caribische Zee, wordt gekenmerkt door zijn paradijselijke stranden met turkoois water en wit zand. Bovendien is er een enorme variatie in de stijl van de stranden, terwijl sommige gekenmerkt worden door hun gastronomisch aanbod, zijn andere meer aantrekkelijk vanwege hun wilde landschappen, omgeven door de natuur.

Net als de rest van de steden die deel uitmaken van de Riviera Maya, heeft Playa del Carmen cenotes. Deze zoetwaterbronnen worden gevoed door de filtratie van regen en rivierstromen, en om die reden hebben zij een koud en zeer verfrissend water, samen met de mogelijkheid om onder te dompelen in een eigenaardig landschap.

Onder de cenotes is er een grote verscheidenheid en zij onderscheiden zich vooral door één ding: of zij gesloten of open zijn. Dit geeft de mogelijkheid om de keuze af te stemmen op het weer, bijvoorbeeld door te kiezen voor een open variant als er zon is. Tegelijkertijd heeft de bestemming een belangrijk aanbod van toeristische arrangementen met all-inclusive hotels, ideaal om je nergens zorgen over te hoeven maken behalve genieten.

Daarnaast biedt de stad ook een interessant aanbod aan nachtleven. De Quinta Avenida loopt parallel aan het strand en heeft een groot aantal gastronomische etablissementen en winkels om verschillende voorwerpen te kopen. Naast de winkelcentra zijn er in de autovrije straat kunstgaleries en bekende merken van kleding, horloges en parfums voor wie wil shoppen.

Wat de stranden betreft, is een van de bekendste van de stad dat van Mamita. Hier begon in 2000 het consumentisme en het toerisme op gang te komen met een restaurant en later een kleine bar. In de loop der jaren won de locatie aan populariteit en werd zij niet alleen een van de meest bezochte plaatsen in de stad, maar werden er ook verschillende muziekfestivals en andere toeristische evenementen georganiseerd.