Var ligger Playa del Carmen och hur är det?

Den mexikanska staden Playa del Carmen kännetecknas av sina idylliska stränder, cenotes och Quinta Avenidas livliga nattliv.

Var ligger Playa del Carmen och hur är det?
Var ligger Playa del Carmen och hur är det? Braden Collum / Unsplash

Detta paradisiska resmål i Quintana Roo lockar tusentals turister varje år för sina vackra stränder, sin karga natur och sitt nattliv. Huvudstaden i kommunen Solidaridad, Playa del Carmen, som är en stor magnet för resenärer, ligger i vad som anses vara turistområdet i Riviera Maya, mittemot ön Cozumel.

I norr gränsar den till kommunerna Lázaro Cárdenas och Puerto Morelos, i söder till Tulum, i väster till Yucatán och i öster till Karibiska havet. Den ligger 318 kilometer norr om huvudstaden i delstaten Quintana Roo och 68 kilometer från Cancun, den största turiststaden i Mexikos Karibien.

Enligt den senaste folkräkningen, som genomfördes 2020, är den nuvarande befolkningen nästan 305 000 invånare, vilket gör den till den näst mest befolkade staden i delstaten. Den viktigaste ekonomiska verksamheten är turismen, som lockar både utlänningar och lokalbefolkningen.

Ett turistparadis

Playa del Carmen är omgiven av Karibiska havet och kännetecknas av sina paradisiska stränder med turkost vatten och vit sand. Dessutom finns det en enorm variation i strändernas stil, medan vissa kännetecknas av sitt gastronomiska utbud är andra mer attraktiva för sina vilda landskap, omgivna av natur.

Precis som resten av städerna i Riviera Maya har Playa del Carmen cenotes. Dessa färskvattenbrunnar matas genom filtrering av regn och flodströmmar, och därför har de ett kallt och mycket uppfriskande vatten, tillsammans med möjligheten att dyka ner i ett märkligt landskap.

Det finns en stor variation av cenotes och de skiljer sig främst åt genom en sak: om de är stängda eller öppna. Detta ger möjlighet att variera valet beroende på vädret, t.ex. att välja en öppen solskyddsdörr om det finns sol. Samtidigt har resmålet ett stort utbud av turistpaket som inkluderar all inclusive-hotell, perfekt för att inte behöva oroa sig för något annat än att njuta.

Utöver detta erbjuder staden också ett intressant nattliv. Quinta Avenida löper parallellt med stranden och har ett stort antal gastronomiska inrättningar och butiker där du kan köpa olika saker. Förutom köpcentrumen har gågatan konstgallerier och välkända kläd-, klock- och parfymmärken för den som vill shoppa.

När det gäller stränder är Mamita's en av de mest kända i staden. Det var här som konsumtion och turism började ta fart år 2000 med en restaurang och senare en liten bar. Med åren blev platsen populärare och blev inte bara en av de mest besökta platserna i staden, utan även värd för flera musikfestivaler och andra turistevenemang.