Zeven tips om de communicatie met uw partner te verbeteren

Als je problemen hebt met je partner of hebt gemerkt dat je je communicatie met anderen moet verbeteren, volg dan deze tips.

Zeven tips om de communicatie met uw partner te verbeteren
Tips om de communicatie met uw partner te verbeteren. charlesdeluvio / Unsplash

Assertieve communicatie is een instrument waarmee we onze relatie met mensen kunnen verbeteren; dit gaat over het uiten en begrijpen van alles wat een menselijke relatie verbetert, gevoelens, ideeën, meningsverschillen en overeenkomsten, stelt ons in staat om gedeelde doelen beter te bereiken, dat wil zeggen, dat wat waarde toevoegt helpt om een gezond en gelukkig leven te hebben.

Een van de meest voorkomende problemen bij paren, en mensen, is dat zij communicatie weinig kennen, negeren of onvoldoende toepassen. Er zijn twee redenen waarom het moeilijk is om te communiceren, bijvoorbeeld dat mensen verschillende perspectieven hebben op dezelfde situatie. Dit is te wijten aan verschillende factoren, zoals cultuur, persoonlijkheden, en verwachtingen.

Daarom zou het gebruik van assertieve communicatie ons kunnen helpen om onze relaties te verbeteren, elkaar beter te begrijpen en de communicatiebarrières die we dagelijks opwerpen te overwinnen. Als je problemen hebt met je partner of hebt gemerkt dat je je communicatie met anderen moet verbeteren, raden we je aan deze tips op te volgen.

Zeven tips om de communicatie met uw partner te verbeteren

Luister om te begrijpen en niet alleen om te reageren.
Vermijd generaliseren met woorden als "altijd" of "nooit".
Ga er niet van uit dat je partner jouw gedachten raadt.
Als je een fout hebt gemaakt, praat er dan over.
Let op uw verbale en non-verbale communicatie.
Respecteer elkaars mening.
Leer en pas het verschil toe tussen "Vragen versus Eisen" en "Vragen versus Beschuldigen".
Als u conflicten hebt, leer dan hoe u moet communiceren, definieer eerst duidelijk het probleem.

U moet weten hoe u de gevoelens die elk van de betrokken partijen tot een dergelijk meningsverschil aanzetten, kunt uitdrukken en benoemen en haalbare alternatieven kunt vinden om de mogelijke overeenkomsten voor beide partijen op te lossen en te bereiken. Assertieve communicatie is positief, omdat:

De eigen rechten en die van anderen respecteert.
Rechtstreeks zijn gedachten uitdrukt zonder iemand aan te vallen.
De ander respecteert door het eigene te uiten.
Rekening houdt met de behoeften en gevoelens van anderen.
Is tevreden met zichzelf.
Straalt veiligheid en respect uit.
Kijkt zijn partner in de ogen.

Er zijn verschillende soorten assertiviteit die we moeten leren beter te beheersen, het zijn:

Positief: het drukt affecties en positieve gevoelens uit en helpt om te herkennen wat we leuk vinden.

Negatief: helpt de persoon om nee te zeggen wanneer hij/zij het er niet mee eens is en om uit te drukken wat ons een slecht gevoel geeft.

Empathisch: hierbij drukken we onze verlangens en gevoelens uit na de situatie en de gevoelens van de andere persoon te hebben herkend.

Progressief: Dit doet zich voor wanneer, ondanks onze inspanningen om empathisch te zijn, de andere persoon niet positief reageert.