Niet-fungibele token: Wat kan een NFT zijn?

De markten beleven de verschijning van de Non-Fungible Token (NFT), de digitale representaties van een fysiek of virtueel actief.

Niet-fungibele token: Wat kan een NFT zijn?
Wat kan een NFT zijn? Andrey Metelev / Unsplash

De markten beleven een "nieuwe euforie" met de verschijning van de zogenaamde Non-Fungible Token (NFT), dat zijn digitale representaties van een fysiek of virtueel actief, zoals cryptocurrencies, hoewel ze onderling niet kunnen worden uitgewisseld; ze worden gebruikt op het gebied van kunst en verzamelobjecten. De markt op dit gebied bereikte in 2021 een waarde van 41 miljard dollar.

Tot nu toe hebben de nadelen van NFT's te maken met de gebruikerservaring, omdat het voor veel gebruikers moeilijk is om ze te begrijpen, of omdat er tal van technische details in de informatie zitten. Het is noodzakelijk om duidelijk te zijn over wat we wel en niet kunnen doen wanneer we er een creëren of verwerven.

Het grootste nadeel is dat er een veronderstelde "euforie" heerst bij het in de handel brengen van, bijvoorbeeld, die met de afbeelding van een steen van 600 duizend dollar. Dit doet ons afvragen hoe zulke dingen gebeuren en hoe er in de markt overgewaardeerde NFT's zijn, waardoor er een vals idee ontstaat bij het publiek.

Een Non-Fungible Token is een digitale weergave op een blockchain van bepaalde activa, die digitaal of fysiek kunnen zijn. Dit betekent dat ze net als crypto-activa -zoals bitcoin of ether- dezelfde technologie gebruiken, maar niet kunnen worden ingewisseld voor andere van dezelfde aard, zodat ze als uniek worden beschouwd. Ze hebben traceerbaarheidskenmerken, wat betekent dat alle transacties die met dat token zijn gedaan, kunnen worden nagegaan.

Als je bijvoorbeeld bitcoin of een ander cryptomunt hebt, die fungibel zijn, kun je ze splitsen. U kunt één bitcoin kopen, 0,5, 0,25, of 0,0000075 bitcoin; dat wil zeggen, u kunt ze splitsen. In het geval van NFT's is dat anders: je hebt het en het is één, het kan niet worden gesplitst, wat een van de grote verschillen is. De blockchain is een technologie die gedecentraliseerd is in de wereld; blockchain en cryptografie maken het mogelijk om monetaire transacties, contracten, enz. op een veilige manier te doen. Het is moeilijk te hacken.

Wat kan een NFT zijn?

Om fraude of het plegen van een misdrijf te voorkomen, is het belangrijk dat degenen die geïnteresseerd zijn in deelname aan de wereld van NFT's zich goed informeren voordat ze dit doen. Momenteel concentreren zij hun gebruik voornamelijk op crypto-kunst en verzamelobjecten.

Er zijn toepassingen ontwikkeld voor degenen die belast zijn met het maken van digitale werken, die in eerste instantie een jpg of een foto van hoge kwaliteit zijn; later worden ze overgebracht naar de blockchaintechnologie via een smart contract en worden ze NFT. Het begint met een afbeelding, die wordt omgezet naar het formaat dat door de blockchaintechnologie wordt gebruikt.

NFT's zijn niet alleen voor crypto-kunst of kunstenaars, het is mogelijk om ze toe te passen op wat je maar wilt. Er kunnen bijvoorbeeld verzamelobjecten zijn, of als je een reeks digitale filmtickets wilt maken, zou elk ticket een token zijn.

Hoewel het waar is dat iedereen een screenshot zou kunnen genereren van de crypto-kunst omgezet in NFT en het op zijn telefoon hebben, heb je dat niet omdat het vergelijkbaar zou zijn met het nemen van een foto van de Mona Lisa en doen alsof je het schilderij geschilderd door Leonardo da Vinci bezit.

Iedereen kan een screenshot maken om de afbeelding te hebben, maar u zult de NFT niet hebben omdat u geen eigenaar bent. Anderen kunnen kopieën hebben, maar slechts één is er eigenaar van. Het wordt een element van authenticiteit omdat de NFT een digitaal certificaat heeft dat is gemaakt met blockchain en dat het bekrachtigt.

Als ik een kunstenaar ben en ik maak een werk in Non-Fungible Token, krijg ik het voordeel dat ik het kan overdragen en dat wie het ontvangt, weet dat het rechtstreeks van mij komt, maar ook in de programmering van het contract is bepaald dat ik bij elke verkoop royalty's ontvang. Dit gebeurt niet in de kunstwereld, waar de kunstenaar, wanneer hij zijn werk eenmaal aan een galerie heeft verkocht, vanaf dat moment geen invloed meer heeft op het werk.

We moeten meer echte use-cases vinden, het is een gebied met kansen voor de toekomst. Bijvoorbeeld in de vastgoedsector, juwelen, muziek, tickets voor voorstellingen, enzovoort. Nu met het wereldkampioenschap voetbal in Qatar bijvoorbeeld, zou het niet verwonderlijk zijn als het traditionele postzegelalbum een NFT wordt. Dit zal op korte termijn gebeuren en meer en meer bedrijven kunnen zich hierbij aansluiten.