Hur västliga sanktioner kommer att riktas mot Ryssland?

Det här är detaljer om de sanktioner som västvärlden föreslår och vilka andra begränsningar som kan drabba Ryssland.

Hur västliga sanktioner kommer att riktas mot Ryssland?
Hur västliga sanktioner kommer att riktas mot Ryssland? Paul G / Unsplash

USA och dess allierade samordnar nya sanktioner mot Ryssland efter att Moskva erkänt två regioner i östra Ukraina som självständiga, uppger tjänstemän. Detaljer har börjat komma fram om de åtgärder som vidtagits eller planeras av USA, Europeiska unionen, Storbritannien och andra västmakter. Nedan finns detaljer om de inskränkningar som föreslagits hittills och vilka andra sanktioner som skulle kunna riktas mot Ryssland.

Banker och finansiella företag

Storbritannien tillkännagav sanktioner mot fem banker - Bank Rossiya, Black Sea Bank, Genbank, IS Bank och Promsvyazbank - alla är mindre långivare och endast Promsvyazbank finns med på centralbankens lista över systematiskt viktiga långivare. Bank Rossiya är redan föremål för amerikanska sanktioner från 2014 på grund av dess nära förbindelser med Kremltjänstemän. Europeiska unionen har gått med på att svartlista banker som är inblandade i finansieringen av separatistverksamhet i östra Ukraina.

Även om Washington ännu inte har tillkännagivit de exakta åtgärder man planerar att vidta har källor sagt att president Joe Bidens administration har förberett omfattande åtgärder för att skada den ryska ekonomin som skulle skära av de "korrespondentbankrelationer" mellan ryska banker som är föremål för sanktioner och amerikanska banker som möjliggör internationella betalningar.

Washington kommer också att använda sitt mest kraftfulla sanktionsverktyg mot vissa ryska personer och företag genom att placera dem på listan över särskilt utpekade medborgare, vilket i praktiken innebär att de slås ut från det amerikanska banksystemet, att deras handel med amerikaner förbjuds och att deras tillgångar i USA fryses.

Källor som är bekanta med de planerade åtgärderna säger att VTB Bank, Sberbank, VEB och Gazprombank är möjliga mål. Det är oklart om ryska banker skulle läggas till på listan över särskilt utpekade medborgare, men båda typerna av sanktioner skulle kunna drabba Ryssland hårt och göra det svårt att handla i amerikanska dollar.

Rysslands stora banker är djupt integrerade i det globala finansiella systemet, vilket innebär att sanktionerna skulle kunna kännas långt utanför landets gränser. Uppgifter från Bank of International Settlements (BIS) visar att europeiska långivare innehar lejonparten av de nästan 30 miljarder dollar som utländska banker är exponerade mot Ryssland.

Enligt uppgifter från Rysslands centralbank uppgick de ryska bankernas totala utländska tillgångar och skulder till 200,6 miljarder dollar respektive 134,5 miljarder dollar, där USA-dollarns andel uppgick till cirka 53 % av båda, vilket är en minskning från 76-81 % för två decennier sedan.

Statsskulder och kapitalmarknader

EU:s åtgärdspaket kommer att "inriktas på den ryska statens och regeringens förmåga att få tillgång till EU:s kapitalmarknader och finansiella marknader och tjänster, för att begränsa finansieringen av en eskalerande och aggressiv politik", enligt ett uttalande från blocket. Det kommer att förbjuda EU-investerare att handla med ryska statsobligationer.

Storbritannien hotade i förra veckan med att hindra ryska företag från att anskaffa kapital i London, Europas finansiella centrum för sådana transaktioner, men har inte gjort det i sina tillkännagivanden på tisdagen. Redan före de senaste händelserna hade tillgången till ryska obligationer blivit alltmer begränsad.

USA:s sanktioner som infördes 2015 gjorde framtida ryska dollarskulder otillgängliga för många investerare och viktiga index. I april 2021 förbjöd Biden amerikanska investerare att köpa nya obligationer i ryska rubel på grund av anklagelser om rysk inblandning i det amerikanska valet.

Begränsningarna har minskat Rysslands utlandsskuld med 33 procent sedan början av 2014 - från 733 miljarder dollar till 489 miljarder dollar under tredje kvartalet 2021. En lägre skuldsättning förbättrar ett lands balansräkning på ytan, men berövar landet finansieringskällor som skulle kunna bidra till ekonomisk tillväxt och utveckling.

Individer

Sanktioner mot personer via frysning av tillgångar och reseförbud är ett vanligt förekommande verktyg och USA, EU och Storbritannien har redan sådana sanktioner mot ett antal ryska personer. I måndags införde EU sanktioner mot fem personer som var inblandade i ett ryskt parlamentsval på det annekterade Krim i september 2021.

På tisdagen sade blocket att det skulle svartlista alla lagstiftare i det ryska parlamentets underhus som röstade för erkännandet av de utbrytarregionerna, frysa deras tillgångar i EU och förbjuda dem att resa till blocket.

Samtidigt har Storbritannien infört sanktioner mot tre män, Gennadij Timtjenko och miljardärerna Igor och Boris Rotenberg, som alla är allierade till president Vladimir Putin från S:t Petersburg och vars personliga förmögenhet ökade kraftigt efter Putins uppgång till presidentposten. Alla tre männen är redan sanktionerade av Förenta staterna.

Detaljerade åtgärder från Washington återstår att vidta. Förenta staterna har tidigare använt beteckningen Specially Designated Nationals för att sanktionera oligarker som anses vara "dåliga aktörer", men har blivit mer försiktiga på senare år efter att 2018 års sanktioner mot Rusals ägare fick aluminiumpriserna att skjuta i höjden och tvingade Washington att backa.

Ett lagförslag som presenterades av demokraterna i den amerikanska senaten i januari syftade till omfattande sanktioner mot de högsta ryska regeringstjänstemännen och militärer, inklusive Putin, och president Biden har sagt att han skulle vara beredd att överväga personliga sanktioner mot den ryske presidenten. Moskva har sagt att varje åtgärd för att införa sanktioner mot Putin själv inte skulle skada den ryske presidenten personligen men skulle visa sig vara "politiskt destruktiv".

Energibolag och Nord Stream 2

USA och EU har redan infört sanktioner mot Rysslands energi- och försvarsindustri, där det statliga gasbolaget Gazprom, dess oljebolag Gazpromneft och oljeproducenterna Lukoil, Rosneft och Surgutneftegaz drabbas av olika typer av begränsningar av export/import och skuldsättning. Sanktionerna kan breddas och fördjupas, där ett möjligt alternativ är att hindra företag från att göra avräkningar i amerikanska dollar.

Nord Stream 2, en nyligen färdigställd rörledning från Ryssland till Tyskland, väntade på myndighetsgodkännande från EU:s och Tysklands myndigheter innan Berlin lade certifieringen på is. Europas beroende av ryska energileveranser försvagar västvärldens hand när man överväger sanktioner inom denna sektor.

Begränsning av elektroniska chips

Vita huset har sagt till den amerikanska chipindustrin att den ska vara beredd på nya begränsningar av exporten till Ryssland om Moskva angriper Ukraina, inklusive att eventuellt blockera Rysslands tillgång till globala elektronikleveranser. Liknande åtgärder vidtogs under det kalla kriget när tekniksanktioner höll Sovjetunionen tekniskt efterblivet och hämmade den ekonomiska tillväxten.

Att stänga av SWIFT

En av de hårdaste åtgärderna skulle vara att koppla bort det ryska finansiella systemet från SWIFT, som hanterar internationella finansiella överföringar och används av mer än 11 000 finansiella institutioner i över 200 länder.

År 2012 kopplade SWIFT bort iranska banker när de internationella sanktionerna mot Teheran skärptes på grund av landets kärnkraftsprogram. Iran förlorade hälften av sina oljeexportintäkter och 30 procent av sin utrikeshandel, enligt tankesmedjan Carnegie Moscow Center.

Bland västländerna skulle USA och Tyskland förlora mest på ett sådant drag, eftersom deras banker är de vanligaste SWIFT-användarna med ryska banker. Uppmaningar om att skära av Rysslands SWIFT-åtkomst diskuterades 2014 när Moskva annekterade Krim, vilket fick Moskva att utveckla ett alternativt meddelandesystem, SPFS.

Antalet meddelanden som skickades via SPFS utgjorde ungefär en femtedel av Rysslands interna trafik 2020, enligt centralbanken, som har som mål att öka detta till 30 % 2023. SPFS har dock haft svårt att etablera sig i internationella transaktioner.