Galiciska viner på väg att bli legendariska viner

Galiciska viner med sina ursprungsbeteckningar (Rias Baixas, Ribeiro, Ribeira Sacra, Monterrei och Valdeorras) är på väg att bli legendariska viner.

Galiciska viner på väg att bli legendariska viner
Galiciska vingårdar på väg att bli legendariska. Foto: Stefan Schauberger / Unsplash

Vissa legender säger att galiciska viner (särskilt de vita) förstördes när de lämnade Galicien, en annan att druvsorterna (särskilt Albariño) kom från Bourgogne med hjälp av cisterciensmunkar och en annan ännu mer vansinnig att Albariñodruvan var en galicisk acklimatisering av palomino-druvan från Jerez. Forskningen och tekniken för vinframställning har i stort sett förkastat dessa legender.

I dag finns det 450 vingårdar i de fem galiciska appellationerna. De mest talrika är Rías Baixas (180) och Ribeiro (107). Ribeira Sacra har 94, Valdeorras har 44 och Monterrei har 25 vingårdar.

D.O. Ribeiro

Den skyddade ursprungsbeteckningen Ribeiro ligger i nordvästra kanten av provinsen Ourense och vid sammanflödet av de dalar som bildas av floderna Miño, Avia och Arnoia. En region 45 km från Atlanten, i ett mycket speciellt område med utmärkt lämplighet för vinodling. Med en ungefärlig utbredning på 2 500 hektar. De inhemska druvorna i ursprungsbeteckningen Ribeiro är vita druvor: Treixadura, Torrontés, Godello, Loureira, Albariño, Lado och vit Caíño och för röda druvor: röd Caíño, Sousón, Ferrón, Mencía och Brancellao.

D.O. Rias Baixas

Albariñodruvans hemland har fem underzoner: Salnes, Condado de Tea, O Rosal, Ribeira do Ulla och Soutomaior. Vinodlingarna upptar en yta på cirka 2 700 hektar nära kusten. Denna appellation är den största producenten i Galicien. 55 av dess vingårdar producerar mer än 25 000 liter och ett 20-tal producerar mer än 75 000 liter. Den totala produktionen överstiger 10 miljoner liter. De mest kända märkena är Santiago Ruiz och Terras Gauda från delområdet O Rosal och Martín Codax från Val do Salnés.

D. O. Ribeira Sacra

Det har totalt 1 242 hektar vinodlingar med en produktion på nästan fem miljoner liter varav 95 % är av druvsorten mencía och resten är fördelat på de röda sorterna merenzao, brancellao, sousón, caiño into och tempranillo som föredras och som tillåts mouratón och garnacha tintorera och de vita sorterna godello, loureira, treixadura, dona branca, albariño och torrentés. Detta vinodlingsområde har återupplivat de galiciska röda druvorna under skydd av det mikroklimat som bildas av floden Sil och de sydvända sluttningarna.

D.O. Valdeorras

Produktionsområdet Valdeorras ligger i den nordöstra delen av provinsen Orense (Spanien). Det består av åtta kommuner. Den genomsnittliga höjden för vingårdarna är 500 meter över havet, jordarna är skifferjordar med ett medelhavs-ocainiskt klimat.

De föredragna sorterna är Mencía, Tempranillo, Brancellao, Merenzao, Sousón, Caíño tinto, Espadeiro och Ferrón för röda viner Godello, Dona Branca, Loureira, Treixadura, Albariño, Torrontés och Lado för vita viner. I denna region triumferar druvan Godello, som ger vita viner med högre alkoholhalt än Albariño och som kan lagras på ekfat. Det är numera ett mycket modernt vin.

D.O. Monterrei

Det är den yngsta appellationen (1995) och dess produktionsområde sträcker sig längs Támega-flodens dalgång, runt Verín, i provinsen Ourense, med en yta på något mindre än 700 hektar som gränsar till Portugal. De vita druvorna som föredras är Godello, Dona Branca och Treixadura och Mencia och Merenzao för de röda vinerna.

Mencia, ett värde för framtiden

Galiciska rödviner har tidigare haft dåligt rykte som grova och mycket sura viner. Moderniteten och den oenologiska vetenskapen har gjort att Mencía-druvan, som dominerar i fyra av de fem galiciska ursprungsbeteckningarna, särskilt i Ribeira Sacra och Valdeorras, har återfunnits och att andra inhemska druvor som Caiño tinto, Brancellao och Sousón har återfunnits.

Mencía-druvan introducerades på den iberiska halvön under romartiden. Efter att ha återhämtat sig från den katastrof som vinlusepidemin i slutet av 1800-talet innebar, vilken orsakade en allvarlig ekonomisk kris i dess traditionella odlingsområden, används den för produktion av aromatiska och fruktiga viner med intensiv färg och med lagringsmöjligheter. Mencía-viner av en enda druvsort produceras och blandas med souson, caiño och brancellao och de mer utländska Garnacha Tintorera och Tempranillo.